ÖZEL HABER: DILDAR GÜLER


Gazete Emek - Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına ardı ardına yapılan zamlar nedeniyle yurttaşların yaklaşan kış mevsimi öncesi ısınmak için yönelmesi beklenen kömür ve odun satışları durma noktasına geldi. Yurttaşlar alım gücünün düşmesinden dolayı kömür ve odun alamazken, 61 esnaf ile kurulan Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatifi’nin şu an sadece 20 esnafı kaldı.  Birçok esnaf iş değişikliğine giderken, bazı esnaflar ise işyerlerini kapatarak, depoculara kiraya vermeye başladı. 
Kent halkının yaşanan ekonomik kriz nedeniyle odun ve kömür alacak durumda dahi olmaması kömür ve odun satışlarını da durma noktasına getirdi. Bütün zorluklara rağmen işyerlerini açık tutarak, satış yapan esnaflar ise başta Van Valisi olmak üzere yetkililere çağrıda bulunarak, kooperatif esnafının desteklenmesini istedi. 


Kentte dağıtılan kömür denetlenmeli 

Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatifi'nde bulunan ve tüm zorluklara rağmen işyerini açık tutan esnaflardan Recep Zirek, kömürcüler sitesinin artık kargocuların, depocuların alanı haline geldiğinin kaydetti.  Alım gücü olmamasından dolayı insanların yardım kömürüne yönelmesine neden olduğunu da belirten Zirek, “Biz burayı açınca kömürcüler sitesi olarak açtık. Ama şu an burada kargodan tutun da depolara kadar birçok kişi yerleşti. Esnaf artık farklı sektörlere yöneliyor," dedi. 
Sorunun çözümü için defalarca yetkililerle görüşme yaptıklarını da dile getiren Zirek, şunlara dikkat çekti: “Bu kentte şu an yardım kömürü dağıtılıyor. Ama bu kömür kalitesiz olduğu için büyük bir çevre kirliliğine neden oluyor.  Eğer kömür dağıtımı Van esnafına bırakılırsa ne bu kadar çevre kirliliği olur, ne de esnaf işyerini kapatmış olur.” 

Böyle devam ederse işyerlerin tamamı kapanır


Van Oduncular ve Kömürcüler Kooperatifi’nin yüzlerce kişinin geçimini sağladığı bir yer olduğunu dile getiren İbrahim Hakkı Tanır isimli esnaf ise destek verilmemesi durumunda 2 yıl içinde bütün esnafın işyerlerini kapatacağını dile getirdi.  Dağıtılan yardım kömürlerine de dikkat çeken Tanır, “Van’ın gelişmiş alanlarında zaten doğalgaz var. Gelişmemiş ve maddi durumu iyi olmayan insanların yaşadığı mahallelerde ise doğalgaz yok. Bu insanların alım gücü olmadığı için kömür de alamıyor.  İnsanlar çaresiz olunca yardım kömürlerine yöneliyor. Ama gidin sorun bu kömürden memnun olan tek bir insan yok. İçinde taş olduğu, yanmadığı ve kalitesiz olduğuna dair ciddi şikayetler var. Eğer bu kömürleri biz dağıtsaydık insanları, çevreyi düşünerek yapardık. Ama maalesef bu yapılmıyor. Yani en fazla bir yıl sonra bir devir tamamen kapanmış olacak," diye konuştu.

Editör: Bekir GÜNEŞ