Gazete Emek - Artan yakıt fiyatları sadece araç sahiplerini değil, benzinliklerde çalışan pompacıları da büyük oranda etkiliyor. Sadece yakıt dolduruyor gibi görünen pompacılar, aslında yakıt zamlarından hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak etkileniyorlar. Artan yakıt fiyatlarına tepki gösteren müşteriler, pompacılara sataşarak, yakıt ücreti ödemeyerek, eksik ücret ödeyerek öfkelerini yansıtıyorlar. Olayın görünmeyen mağdurları da pompacılar oluyor haliyle. 
 

Pompacıların yaşadıkları sorunlar, müşterilerle sınırlı değil. Çalışma koşulları ve saatleri, aldıkları düşük ücretler, onları bu işi yapmaya mecbur bırakıyor. Başka iş alternatifleri olmadığı için düşük ücretle ve zor da olsa bu işi yapmak zorunda kalıyorlar.

Van’da çalışan pompacılara mikrofon uzattığımızda sorunları peş peşe dökülüyor ağızlarından. Başlıyorlar sorunlarını anlatmaya, belki sesleri çıkarsa dertleri çözülür diye umarak. 

Müşteri ile yaşanan sorunlar…

Ali Sabay, 15 yıldır pompacı olarak çalışıyor. Yakıt fiyatlarının her gün artmasının kendilerine yansıması müşteri şikâyetleri oluyor. Müşterilerin kendilerine, fiyatların ne zaman düşeceği siteminde bulunduğunu söyleyen Sabay, “Biz de müşteriye bizlik bir şey olmadığını. Zam yapıldıkça pompaya yansıdığını söylüyoruz. 

Sabay’ın yaşadığı sorunlar sadece fiyatlarla sınırlı kalmıyor. Özellikle gece çalıştığında yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlatıyor: “Gece sarhoşu geliyor, 50-100 liralık aldığı zaman, ‘İbre göstermiyor,’ diyor. Zaten 100 liralık aldığı zaman ibre göstermez ki. Böyle olunca bize çatıyor.”

Pompacılar olarak zorlandıklarını dile getiren Sabay, müşteri ile yaşadıkları sorunların çok fazla olduğunu söylüyor. Sadece gece gelip sorun çıkaran alkollü müşterileri değil aynı zamanda yakıt alıp para ödemeden gidenlerin de olduğunu ve bu paranın kendilerinden kesildiğini aktarıyor. 

‘İşimiz çok zor’

Sabay, sabaha kadar çalıştıklarını ve bunun da oldukça yorucu olduğunu söylüyor. Ve sık sık, “İşimiz çok zor,” diye tekrarlıyor. 

Asgari ücretle çalıştıklarını söyleyen Sabay, “4 çocuk okutuyorum. Evim de kira. Geçinemiyorum. Aybaşı geldiği zaman borçlu kalıyorum. Asgari ücret kurtarmıyor bizi. Çocuklarıma günlük verdiğim harçlığı hesapladığımda yetmiyor…” diyor.

Başka iş olmadığı için bu işi mecburen yaptığını söyleyen Sabay, “Memlekette başka iş yok. Bu işi yapmasam, bu yaştan sonra gidip inşaatlarda da çalışamam. En azından maaşlarımızda bir düzelme olması gerekiyor,” diyor. 

’24 saat çalışıyoruz’

Aslan Oğuz, 8 yıldır pompacılık yapan bir diğer çalışan. Oğuz da Sabay gibi aynı konulardan şikâyetçi. Yakıt alıp parası yetmeyen müşterilerle karşılaştığını ve bunun kendilerini zor durumda bıraktığını söylüyor. Müşteriyi de haklı bulduğunu aktaran Oğuz, “Eskiden 10 liralık yakıt alıyorlardı bir hafta geziyorlardı. Şimdi depoyu doldurmalarına rağmen bir hafta gezemiyorlar,” diyor.

Oğuz, mecbur olduğu için bu işi yaptığını belirtiyor ve,“Sonuçta ekmeğimizi kazanıyoruz,” diyor. Oğuz’a işin zorluklarını sorduğumuzda şunları aktarıyor: “24 saat çalışıyoruz. Zor günler de var, iyi günler de var. Zorlukları çok.”

Aldığı ücretin geçimini sağlamaya yetmediğini söyleyen Oğuz, “Eskiden geçinebiliyorduk. Eskiden bin lira maaşla markete gidiyorduk, yaptığımız alışveriş bir iki hafta gidiyordu. Ama şimdi asgari ücret alıyoruz, markete gitmemize bile yetmiyor. Kira, faturalar, giderler… Zor… Bu memlekette, bu sektörde çalışmak zor,” diyor. 

Haber: Yeşim Karaağar

Kamera: Zafer Avnaş

Editör: Bekir GÜNEŞ