Gazete Emek-Arslan, öldürülen Kürt kadını Jina Amini'nin hayat hikayesini anlatacak filmin adını “JÎNA” olarak belirledi. Filmde ayrıca dünyaca ünlü aktör Jackie Chan’ın Ben Kimim (Who I) filminde rol alan Hollandalı oyuncu Ron Smoorenburg da yer alacak. 

UZUN YILAR YILMAZ GÜNEY İLE ÇALIŞTI

Yılmaz Güney ile de birlikte çalışmalar yaptığını belirten Arslan, Yılmaz Güney'in olduğu zaman ile şimdiki zaman arasında çok büyük fark olduğunu dile getirdi. 

FİLM 2024'TE GÖSTERİME GİRECEK

Gazete Emek'e konuşan Arslan filmin Şırnak, Mardin'de çekileceğini söyledi. Filmin 2024 yılında birçok festivale gönderileceğini belirten Arslan, ayrıca Netflix ile de görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

BİR SANATÇI OLARAK BUNA SESSİZ KALMAM MÜMKÜN DEĞİLDİ

Bu filmin kadınların başkaldırısı olduğunu vurgulayan Arslan, "Kürtler üzerindeki baskılar bir yerden sonra hem kendi halklarına da yöneliyor hem de kadınlara yöneliyor. Dünyanın her yerinde hala eylemsellikler sürüyor. Bir sanatçı olarak buna sessiz kalmam mümkün değildi. Bu anlamda bunu yapmaya karar verdim. Mahsa Emini'nin karekteri Jina karekterinde gösterilecek. Kadınlar özgür olmadan halklar da özgür olamaz. Biz bu filmde daha çok kadın özgürlüğüne dikkat çektik. Bu filmde özgürlük mesajı vermek istiyoruz. Sadece kadın değil her anlamda özgürlüğü ifade etmek istiyoruz." dedi. 

JİNA AMİNİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.

Emini'nin ölümü üzerine memleketi Seqiz’da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, İran geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

Aylarca süren olaylarda yaklaşık çok sayıda gösterici öldürülmüş, yüzden fazla da emniyet görevlisi hayatını kaybetmişti.

Editör: Derya çelik