Gazete Emek-Binlerce kişinin katledildiği Zilan Vadisi’ndeki çayın üzerine inşa edilen baraj sularının çekilmesiyle insan kemikleri ortaya çıktı. Av. Jiyan Özkaplan, savcılığa yaptıkları başvuruya rağmen 2 haftadır henüz bir inceleme başlatılmadığını aktardı.

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve 13 Temmuz 1930’da binlerce Kürt’ün toplu bir şekilde katledildiği Zilan Vadisi’nde çayın üzerine inşa edilen Koçköprü Barajında su seviyesinin düşürülmesi üzerine 12 Aralık 2022’de çok sayıda insan kemiği ortaya çıktı. Van Barosu İnsan Hakları Merkezi öncülüğünde İHD, ÖHD, TİHV Van Temsilciliği, Çev-Der, 22 Aralık’ta bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Yapılan inceleme ve bulgular sonucunda avukatlar, kıyıya vuran kemiklerin toplatılması ve incelenmesi için Erciş Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.

Mezopotamya Ajansına konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İHD Van Şube Yöneticisi Av. Jiyan Özkaplan, “6 kişilik heyet olarak kemiklerin bulunduğu alana gittik. Baraj suyunun kuruduğu yerde hem yüzeyde hem de toprağı açtığımızda kemikler görüldü. Çok fazlaydı” dedi.

HÂLÂ SORUŞTURMA YOK
Ortaya çıkan kemiklerin insanlara ait olduğunu söyleyen Özkaplan, “Kemikleri kayıt altına aldıktan sonra Erciş Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar dilekçesi sunduk. Savcılıkla bir görüşme de gerçekleştirdik. Kemiklerin koruma altına alınması gerektiğini söyledik. Bu kemiklerin, Zilan Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin kemikleri olabilme ihtimali var. İki hafta geçmesine rağmen hiçbir karar, soruşturma, bölgeyi korumaya alan tedbir alınmış değil. Kemikler toplatılıp,incelenmeli” diye konuştu.

HDP MECLİSE TAŞIDI
HDP Van Milletvekilli ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, kemikleri Meclis gündemine taşıdı. Verilen Meclis araştırma önergesinde, bölgede yaşanan Zilan Katliamı hatırlatılarak, gün yüzüne çıkan kemiklerin incelenmesi istendi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim