ÖZEL HABER-MENDUH AŞKAN

Gazete Emek - 15 yıldır mesleği büyüklerinden devralıp sürdüren Cengiz, “Sürdürülmesi ve korunması gereken bir meslek” diyor. Bölgede birçok meslek kaybolurken eski mesleklerden biri olan bıçak bilemesi hala varlığını sürdürüyor.

Bıçak bilemesi testere, balta, koyun kırpma aletleri gibi birçok yeni teknolojik gelişmelere rağmen halen bölgede temel kulamın aracı olarak kullanılıyor. Artık birçok esnaf yeni gelişen teknolojik araçlara yönlenirken kimisi de farklı mesleklere başvurarak hayatını sürdürmeye devam ediyor.

Yaşadığımız çağ itibari ile insan birçok meslekten ve el sanatlarından koparıldığı gibi insanın temel değeri olan emek ve onu var eden alın teri değerinden de koparılmıştır.

Ancak her şeye rağmen bileyicilik mesleğini sürdüren 44 yaşındaki Metin Cengiz, yaklaşık 15 yıldır emeğin çarkını çeviriyor.

Aynı dükkanda 15 yıl...

Dükkân işlerinden söz eden Cengiz, yaklaşık 15 yıldır aynı dükkanda faaliyet gösterdiğini belirtiyor. Cengiz, müşterilerinin ne tür malzeme aldığını anlatıyor: “Genelde müşterimiz kasaplarla, lokantacılardır. Ondan sonra koyun kırpmaz sezonu geldiği zaman köylülerde koyun vakasıdır, terzi vakasıdır. Bunların bilemesini yapıyoruz. Üretim olarak testere, tandır küreği, çapa üretmeyi düşünüyoruz.

Şu anda hazırda ürettiğimiz tandır küreğiyle testeredir. Testerelerin bütün çeşitlerini ve ebatlarını çıkarıyoruz.” ‘Sürdürülebilir bir meslek’ Kurban Bayramı'nda yoğunluklarının başladığını aynı zamanda budama mevsimi olmasından kaynaklı sonbahar mevsimlerinde de yoğunluk yaşadıklarını belirten Cengiz, “Sabah 08.00’da dükkanı açıyoruz.

Akşam 19.30’da da dükkanı kapatıyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde. Hafta sonları da üretim yaptığımız atölyeye gidiyoruz. Mesleğimiz çok güzel ve severek bu işi yapıyoruz. Sürdürülebilir bir meslek ve öyle de olmalı.

Mesleğimizden memnun olduğumuz gibi müşterilerde memnun. Sürekli tercih edilen bir adresiz” diyor.

Daha fazla üretim için çalışmalar yapılıyor Emeklerinin karşılığını verdikleri emeği anlayanlardan aldıklarını ifade eden Cengiz, “Emeğimizi bilmeyenlerden karşılığını almıyoruz hatta sıkıntı yaşıyoruz. Şu an kardeşime de bu mesleği öğretiyorum. Onunla beraber çalışıyoruz. Bu mesleği sürdüren 4 emekçi daha var. Bu atölyeyi fabrikaya dönüştürmek istiyoruz.

Bizim niyetimiz şu an üretilmek istediğimiz 18 kalemden oluşan farklı araçları bilemek. Çapa, çatal çeşitleri, bağ bahçe çapası, kazma vs. Bunları üretmek için çalışmalar yapıyoruz” diye belirtiyor.

Editör: Bekir GÜNEŞ