Gazete Emek-Merkez Bankası'nın faiz artırımı mevduat faizlerindeki yükselişi de tetikledi.

Merkez Bankası'nın son yayımladığı verilerde vadeli mevduatlarda en yüksek paya sahip olan 1-3 ay vadeli mevduatlarda bankalarca uygulanan faiz oranı 17 Kasım haftası itibarıyla yüzde 46.25'e ulaştı. Böylece mevduat faizi 20 yılın zirvesine çıktı.

ARTIŞ YÜZDE 50'YE DAYANDI

Merkez Bankası son olarak geçen haftanın verilerini yayımlarken bugünkü 500 baz puanlık faiz artırımı sonrası bazı bankaların mevduat faizlerinde 2 puan civarında artışa gittiği görüldü. Düşük miktarlı mevduatlar için bile yüzde 48 seviyesine yaklaşıldığı görüldü.

TCMB verilerine göre bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalar arası dahil), 17 Kasım ile biten haftada 354 milyar 355 milyon 133 bin lira artarak 14 trilyon 715 milyar 813 milyon 970 bin liraya yükseldi.

Öte yandan faiz artışları mevduat faizlerine de yansıdı. Mevduat faizlerindeki yükselişle birlikte bankalarda hesaplar değişti. 500 bin TL yatırılması durumunda bazı bankalar 1 aylık vadede 15 binden 18 bin liraya kadar faiz parası veriyor.

Kamuda Tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu Kamuda Tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu

Son faiz artışıyla birlikte borsa endeksleri gerilerken, döviz kurları dalgalanma gösterdi. Altın gibi değerli metallerde ise talep artışı gözlemlendi. Piyasaların önümüzdeki günlerdeki seyri, küresel ekonomik gelişmelere ve enflasyon verilerine bağlı olarak şekillenecek.



 

Kaynak: Halk TV 

Editör: Derya çelik