Gazete Emek-Büro Emekçileri Sendikası(BES) üyeleri, birçok ilde SGK binaları önünde yaptığı eylemle, SGK emekçilerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.

Yapılan açıklamalarda SGK emekçilerinin açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet ettiği vurgulanarak, yaşanılan mağduriyetlerin giderilmesi istendi.

SGK binası önünde yapılan açıklamada konuşan BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan,  EYT düzenlemesinin henüz kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurların sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu, borçlanma taleplerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu durumun SGK emekçilerinin iş yükünü 2-3 kat artırdığını belirten Erdoğan, “Emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir.  Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirmektedir. Ancak Sn. Çalışma Bakanının açıklamasına göre EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacağı açıklaması yapılmıştır. Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir” dedi.

“SGK İŞ YÜKÜ AÇISINDAN EN YOĞUN KURUMLARDAN BİRİ”
Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırıldığını söyleyen Erdoğan, “2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK emekçisinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılmıştır. Ancak kimi kadrolar hala almaya devam etmektedir. Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” diye konuştu.

“İNSAN ONURUNA YAKIŞIR KOŞULLARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”
Erdoğan, SGK emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: “2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz devam edecek.”

GENEL GREV GENEL DİRENİŞ
SGK çalışanlarının sorunlarına ilişkin basın açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, diğer sendikalara da birleşik mücadele çağrısı yaparak, “Genel grev genel direniş” dedi.

SGK İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında “Genel grev genel direniş”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlar atılırken, açıklamayı BES İzmir Şube başkanı Mustafa Güven okudu.

Güven, “ÇSGB Vedat Bilgin istifa etmelidir. TBMM ne gelen yasa taslağında yaptığı açıklamaların tersine gün şartının devam etmesi, özellikle borçlanarak emekli olacak binlerce vatandaşı mağdur etmesinin yanı sıra, yeniden yapılacak başvurular nedeniyle hem kamu zararına hem de SGK Çalışanlarının iş yükünü bir kat daha artmasına neden olmuştur. Tüm bunlar sözde bir ikramiye ile telafi edilemez” dedi.

“SGK EMEKÇİSİ ARTIK YETER DİYOR”
Kayıtlı sigortalılık oranının en yüksek olduğu İzmir’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir iş yükü olacağını ve mevcut iş yükünün en az 5 sene boyunca 10 kat artacağının aşikar olduğunu belirten Güven, “Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık yeter diyor” diye konuştu.

“BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ”
SGK Adana İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamaya BES üyesi emekçiler dışında Büro Memur Sen ve Türk Büro Sen üyeleri de katıldı. Emekçiler “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganı ile talepleri için birlik mesajı verdi. Henüz düzenleme kamuoyu ile paylaşılmadan 1 Ocak’ta hizmet borçlanmasına asgari ücrete gelen zam oranında artış olacağını duyan mağdurların sosyal güvenlik merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturması nedeni ile SGK emekçilerinin iş yükünün 2-3 kat arttığını ifade eden Güney, “Emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün nasıl olacağını, nelerle karşılaşılacağını hem SGK Emekçileri hem de talepte bulunan sigortalılar büyük bir kaygı ile beklemektedir.” dedi.

Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisinin “Artık yeter” dediğini dile getiren Güney, kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılan kamu emekçilerinin 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiyesi ile ek ödemeleri sözde “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırıldığını hatırlattı. BES olarak AYM’ye açtıkları davada yasa ile verilen hakkın KHK ile alınamayacağı belirtilmesine rağmen SGK’nın yeni bir düzenleme yapmadığına dikkat çeken Güney, “Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Evrensel 

Editör: TE Bilişim