Gazete Emek- Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'la SEGBİS yoluyla görüşme başvurusunda bulundu.

Demirtaş’ın imzasını taşıyan ve Adalet Bakanlığı’na hitaben kaleme alınan yazıda “İmralı Cezaevinde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi için avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevinden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum” denildi.

Demirtaş, görüşme talebinin nedenlerine ilişkin ise şunları ifade etti:

20 AYDIR AVUKATLARI İLE GÖRÜŞEMİYOR

“Bilindiği üzere Abdullah Öcalan, Bakanlığınıza bağlı İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yirmi üç yıla yakındır tek kişilik hücrede ve tecrit koşullarında tutulmaktadır. Kendisi, yirmi ayı aşkın süredir ailesi ve avukatları ile hukuka aykırı şekilde, görüş hakkından mahrum bırakılmıştır. Oysa geçmiş yıllarda, kendisinin dışarıyla temas kurabildiği dönemlerde Türkiye’de toplumsal barış ve demokratik çözüm umutları her seferinde büyümüş ve toplum nefes alabilmiştir.”

TECRİT, GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR

Demirtaş yazısında “Şu anda ülkede derin bir yoksulluk, ekonomik kriz ve sosyal bunalımlar yaşanırken hükümetin içeride ve dışarıda sürdürdüğü çatışma ve gerilim politikası büyük kayıplara, acılara yol açmaktadır. Halkın en büyük beklentisi bu hatalı politikalardan bir an önce vazgeçilmesi; yoksulluğun, işsizliğin son bulacağı bir barış ve huzur ortamının sağlanmasıdır. Ancak birçok hatalı politikanın yanında İmralı Cezaevinde Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit de bu kaotik ortamı beslemekte, gerilimi giderek tırmandırmaktadır” ifadelerini kullandı.

SEBBİS YOLU İLE GÖRÜŞME TALEBİ

Demirtaş yazısının devamında “Bakanlığınızın zaten hukuka aykırı olan bu uygulamayı sonlandırmasının tüm Türkiye için daha hayırlı olacağına inanıyorum. Ülkenin her bir evladı paha biçilmez kıymetteyken göz göre göre feda edilmelerine sessiz veya izleyici kalmak, demokratik siyasete ve barışa inanan hiç kimse için ahlaklı bir tavır olmaz, olamaz. İmralı Cezaevinde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi için avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevinden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum. Hukuka, adalete, toplumsal barışa ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inanan bir siyasetçi sorumluluğuyla yaptığım bu başvurunun olumlu karşılanmasını umuyor, diliyorum” dedi.

ÖCALAN'IN CPT İLE GÖRÜŞMEYE ÇIKMADIĞI DUYURULMUŞTU

Asrın Hukuk Bürosu'ndan dün yapılan açıklamada, "Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Abdullah Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz." denilmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da bugün yaptığı konuşmasında bu konuya devlet tarafından açıklık getirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Kaynak: Dokuz8haber 

Editör: TE Bilişim