Gazete Emek-Diyarbakır’da, DEM Parti tarafından düzenlenen Newroz kutlamasında 8 yıldır siyaset sahnesinde olmayan Leyla Zana ve yağacağı söyleyen ancak sonlara doğru yağan yağmur sürpriz yaptı. 

GAZETECİLERİN KALEMLERİNE BİLE EL KONULDU

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesindeki Newroz parkınde yapılan kutlamalar için polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Alanın çevresinde kurulan kontrol noktaları ve bariyerler ile protokol dahil alana girenlerin üst aramaları iki kez yapıldı. Polis, alana giren basın mensuplarının kalemlerini bile alana sokmasına izin vermedi. 

DİYARBAKIR NEWROZ’UNA İLK SÜRPRİZ YAĞMUR’DAN

Sanatçıların konserleri ile başlayan Newroz kutlamasına ilk sürprizi, 1 haftadır Diyarbakır’da Meteorolojiye göre bugün şiddetli yağması beklenen yağmur yaptı. Havanın soğuk olması ve şiddetli yağmur beklentisi nedeniyle katılım geçen yıllara oranla biraz düşük olurken, yağmur konuşmalar bittiği saat 15.00 sıralarından sonra yağmaya başladı. 

SİYASET SAHNESİNE NEWROZ İLE ÇIKTI

Kürt Sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için başlatılan çözüm sürecinin bitmesinden sonra siyasetten kopan ve Diyarbakır’daki köy evinde inzivaya çekilen Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Leyla Zana, yeniden siyaset sahnesine döndü. Diyarbakır’daki Newroz kutlama alanına  DEM Parti  Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve Abduhah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile gelen Leyla Zana, bir de konuşma yaptı. 

8 YIL SONRA SAHNEYE ÇIKTI

Kürtçe yaptığı konuşmasına, “Diyeceksiniz ki yine mi geldin” diye başlayan Zana, “Evet yine ben geldim. Hepinizin Newroz bayramınızı kutluyorum” diye devam etti. Tüm Kürtlerin bayramını kutlayan Zana, Şeyh Said, Qazî Muhammed, Melayê Ciziri gibi Kürt liderlerine minnettar olduklarını belirterek, Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’den de söz etti. 

“OYLARIMIZI KENDİNİZE VERECEĞİZ”

Leyla Zana, 31 Mart seçimlerini de değinerek, "Biz sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki '100 yıldır Kürtleri yönettik. Kürtler bizden razı ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.' Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP...Artık 'hayır' diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız" dedi. 

“BARIŞ VE ÇÖZÜM YOLUNA HAZIRMISINIZ?

Diyarbakır'da Amedspor için şampiyonluk heyecanı Diyarbakır'da Amedspor için şampiyonluk heyecanı

Zana, Abdullah Öcalan'ın 1993'teki barış ve çözüm çabalarına işaret ederek, "Bir kez daha bu yolun açılmasına hazır mısınız?" diye sordu. Kitle hep birlikte "Evet" yanıtı verdi.  Zana, "Barış berekettir. barış sevmektir. Bir kez daha yüksek sesle diyoruz; Newroz'un kutlu olsun Başkan Apo. Bütün tutsak arkadaşların Newroz’u kutlu olsun" dedi.

“2013’TEKİ BARIŞ DEKLARASYONUNUN ARKASINDAYIZ”

Diyarbakır Newroz’undaki son konuşmayı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan yaptı. Bakırhan, Diyarbakır’da 2013’te okunun Öcalan’ın barış deklarasyonundan söz ederek, “Ama bu deklarasyonu görmediler, tanımadılar. Bizden o deklarasyonun arkasındayız. Ankara yine kirli ittifaklarla kirli hesaplar yapıyor. Hesap sarayda ise, terazi Amed’tedir. Savaş Ankara ise barış Diyarbakır’da Newrozdadır. Savaş yerine çözüm adımları atalım” dedi. 

Eş Genel Başkan Bakırhan, iktidarın sabahtan akşama kadar “sınır güvenliği” dediğini de ifade ederek, “Nerede bir Kürt varsa iktidar oraya sınır güvenliği şeklinde bakıyor. 50 yıldır boyun eğdiremediniz şimdi mi eğdireceksiniz. Bunlar diyalog ve müzakereye karşılar” diye konuştu. 

“TÜRK-KÜRT İTTİFAKINI GÜNCELLEYELİM”

Konuşmasının sonunda Ankara ve iktidara, Muhalefet ile İran, Irak, Suriye’deki bütün Kürt parti ve oluşumlara çağrı yapan Bakırhan, “Devlet ve iktidara çağrımızdır. Savaş yerine Türk-Kürt ittifakını güncellemeye davet ediyorum. Bilinmeyen dil ve teröristan kavramından vazgeçin. Bir an önce bu siyasetten vazgeçin. Muhalafetten ise, Kürt meselesi konusunda daha cesur olmalarını ve doğruları dile getirmelerini istiyoruz. Diğer parçalardaki Kürtlere ise, ulusal birliğin bir an evvel sağlanması çağrısı yapıyorum” dedi. 

BEKLENEN YAĞMUR KONUŞMALARDAN SONRA BAŞLADI

Diyarbakır’da, Meteoroloji verilerine göre bugün şiddetli yağması beklenen yağmur, Newroz’a katılımını etkilerken, konuşmalar bittiği saat 15.00 sıralarında yağmaya başladı. Kutlamalar konuşmalardan sonra sanatçıların konserleri ile devam ederken, şiddetli yağmur, alandan insanların yavaş yavaş ayrılmasına da yol açtı.

CHP’Lİ TANRIKULU VE STK TEMSİLCİLERİ DE KATILDI

Diyarbakır’daki Newroz kutlamasına, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Baro Başkanı Nahit Eren, Borsa Başkanı Engin Yeşil, Tabip Odası Başkanı Elif Turan, ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcisi katıldı. 




 

Kaynak: Cega Medya 

Editör: şilan