Gazete Emek- Amazon’un sahibi olduğu video ve oyun platformu Twitch’te kara para aklama tartışmaları devam ediyor… Platformdaki bazı içerik üreticilerinin kara para akladığına dair belgelerin ve yazışmaların ortaya çıkmasından sonra olay TBMM’ye gelmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Burada 10 milyar dolar paranın aklandığı açıklandı.

Hem Türkiye hem de uluslararası kamuoyunda büyük gündem yaratan bu skandal sonrasında Twitch’ten açıklama geldi… Twitch yetkilileri Türkiye’deki iddiaları yakından takip ettiklerini açıkladı.

Yetkililer, “Son dönemde Twitch topluluğunda Türkiye’deki bazı içerik üreticilerin kazançlarındaki yasallık konusunda endişe var. Biz topluluğumuza herhangi bir yasa dışı olaya karışmış hesaplara karşı harekete geçmekten çekinmediğimizi temin ettiğimizi söylemek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Resmi açıklamada, “Twitch’te düzenli olarak finansal dolandırıcılıkla mücadele ve bunu engellemek için savaşıyoruz. Sadece Eylül ayında Türkiye’de para kazanma yöntemlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 150 hesaba karşı harekete geçtik” denildi. Yetkililer, “Yerel yasaları ya da Twitch kurallarını finansal olarak ihlal edenlerle mücadele etmeyi ve onları sistem atmaya devam edeceğiz” derken bu tür olaylardan ve dolandırıcılıklardan etkilenenlerle iletişim halinde olunduğunu da duyurdu.

Cem Yılmaz'la Enver Aysever arasında Kavala ve Demirtaş tartışması: "Ne garip bi adam"

Birkaç hafta önce yayıncıların ödeme bilgilerinin sızdırılmasının ardından Twitch, bazı büyük ödemeleri araştırma kararı almıştı.

Yaşanan dev veri sızıntısında Twitch'in para birimi olan 'bit'ten bazı yayıncıların oldukça büyük miktarlarda alması birçok kişinin platformun kara para aklama için kullanıldığını iddia etmesine neden oldu. Aralarında birçok Türk yayıncının da bulunduğu satın alım iddialarının ardından Twitch konuyu araştırmaya başladı.

Bu iddialardan en çok etkilenen yayın kanallarının başında Türk Valorant geliyor. Bu kanallar büyük miktarlarda bit aldıklarını kabul etse de, yasa dışı bir işlem gerçekleştirildiğini reddediyor.

Twitch, siber saldırıyı doğruladı; en çok kazanan yayıncılar ifşa oldu

Kara para nasıl aklanıyordu?

İddialara göre dolandırıcılar, kredi kartı bilgilerini çalıyor ya da elde ediyordu. Bu hesaplardaki paralar ise 'bit' olarak yayıncılara gönderiliyor ardından da yayıncılar bu bitlerin yüzde 80'ini gönderene iade ederek kara para aklama işlemine katılıyordu.

Facebook, sanal Metaverse dünyasını kuruyor; arsa satışları başladı

Bu tür uygulamalara karşı geçen ay harekete geçtiğini açıklayan Twitch, geçen Eylül'de Türkiye'de 150'den fazla ortağın yasaklandığını belirtti.

Twitch ayrıca şirkete ulaşan veya bu sorunlardan etkilenen birçok kişiye de yardım edildiğini kaydetti. Fakat birçok Türk Twitch izleyicisi, dolandırıcılıktan etkilendiğini söylüyor. Hatta bazıları bin dolardan fazla kaybettiklerini bildiriyor.

Ekim ayı başında Amazon'un çevrimiçi canlı yayın uygulaması, siber saldırıya maruz kaldığını doğrulamıştı.

Kaynak: Sözcü

Editör: TE Bilişim