Gazete Emek-Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dörtlü zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Moskova'ya gitti. Suriye Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, resmi bir ziyaret için bugün akşam saatlerinde Moskova'ya ulaşan Esad’ın Putin ile görüşeceği belirtildi.

Açıklamada, "Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Federasyonu'na resmi bir ziyaret için bu akşam Moskova'ya ulaştı. Ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirecek" ifadelerine yer verildi. 

ANA GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİ 'TÜRKİYE İLE NORMALLEŞME'

Geçtiğimiz günlerde Vedomosti gazetesi, Esad'ın Rusya'ya ziyaret düzenleyeceğini duyurmuş, Putin ile deprem yarımları, enerji ve finans konularında görüşeceğini yazmıştı. Toplantıda, ana gündem maddelerinden birinin de Türkiye ile Suriye arasındaki 'normalleşme' süreci olacağı belirtilmişti. 

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi uzmanlarından Kirill Semenov, Esad'ın depremlerin ardından Rusya'dan yardım talep edebileceğini söylemişti. Semenov'a göre Esad, 'Suriye'deki ciddi yakıt krizinin aşılmasına yardımcı olmak amacıyla Moskova'nın ihtiyaç fazlası petrol ürünlerini kullanmayı' da talep edebilir. 

Moskova merkezli IMEMO RAS Orta Doğu Araştırmaları Merkezi kıdemli araştırmacısı Nikolay Surkov'a göre liderler, Rusya'nın arabuluculuğunda Şam ve Ankara arasında yürütülen 'normalleşme sürecinde atılacak adımları' da görüşecek.

MOSKOVA'DA 'DÖRTLÜ' ZİRVE
Öte yandan bugün Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakan yardımcılarının da Moskova'da bir araya gelmesi bekleniyor. Türkiye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık edecek. Toplantıya Rusya'yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran'ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye'yi temsilen ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katılacak. 


Kaynak: Duvar 

Editör: Derya çelik