Gazete Emek - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) basın toplantısı düzenledi.

Depremlerin ardından bölgedeki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Oktay, "Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız" dedi.

"Gerek Kahramanmaraş merkezli depremler gerekse Adıyaman ve Şanlıurfa'daki sel felaketinin ardından devletimiz vatandaşlarımızın yanında olmaya devam etmektedir" diyen Oktay, "Selin yaşandığı ilk andan itibaren Adıyaman ve Urfa ilimizde yine AFAD personeli, jandarma, emniyet, TSK personelimiz arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev yaptı. Selde maalesef 18 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3 vatandaşımızın arama çalışmaları da sürmektedir. Adıyaman ilimizde elektrik kesintisi an itibariyle bulunmamaktadır. Yine Şanlıurfa ilimizde birkaç abone hariç elektrik tamamen verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Depremzedeler için kurulan çadır ve konteynerlerle ilgili de bilgi veren Fuat Oktay, şunları söyledi: 

'TAAHHÜT EDİLEN BAĞIŞLARIN 82 MİLYAR 454 MİLYON 611 BİN LİRASI HESAPLARA YATIRILDI'

"Depremden etkilenen illerimize AFAD tarafından 22 milyar 328 milyon 330 bin lira olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından 31 milyar lira ödenek gönderilmiştir. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında taahhüt edilen miktarın 82 milyar 454 milyon 611 bin lirası bağışçılarımız tarafından AFAD hesaplarına yatırılmıştır."

'ÇADIRLARDA 1 MİLYON 921 BİN, KONTEYNERLERDE 96 BİN 44 VATANDAŞIMIZ BARINIYOR'

"480 bin çadır kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan çadırlarda 1 milyon 921 bin vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Depremden etkilenen illerimizde toplam 108 bin 155 konteyner kurumu planlanmıştır. Şu ana kadar da 25 bin konteyner kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan konteynerlerde toplam 96 bin 444 vatandaşımız barınma hizmeti sunulmaktadır."

'ÇADIR VE KONTEYNERLER İKAMETGAH OLARAK TESCİL EDİLDİ, HERKES OYUNU KULLANABİLECEK'

"Çadırkent ve konteyner kentlerdeki, her bir çadır ve konteyner ikametgah olarak belirlenmiş ve tescil edilmiştir. Bunun anlamı şu: Seçim sürecine girmiş bulunmaktayız. YSK'nın belirlediği takvim çerçevesinde biz burada her bir vatandaşımızın anayasal hakkını kullanmasını arzu ediyoruz. Ama şunu da özellikle ifade etmek istiyorum, depremzede vatandaşlarımızın oy kullanmak için başka bir yere ikametlerini aldıklarında herhangi bir hak kaybı olmayacaktır. Herhangi bir tereddüde gerek yok, çok rahatlıkla bulundukları yere ikametgahlarını alabilirler. Oylarını da bu ikametgahta kullanabilirler. Şu ana kadar da ikamet değişikliği yapan 345 bin 97 vatandaşımız bulunmaktadır."

Editör: Bekir GÜNEŞ