Gazete Emek- KRT TV ekranlarında yayımlanan Şimdiki Zaman'ın bu haftaki konukları gazeteciler Barış Yarkadaş, İsmail Saymaz, Uğur Dündar, Elfin Tataroğlu ve Gezici Araştırma'nın sahibi Murat Gezici oldu. Burada son araştırmaların sonuçları da paylaşıldı. 

Uzmanlar risk haritasının tek mavi ili Şırnak'ın başarı sırrını açıkladı

AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin her gün "İstanbul'u geri alacağız" tweetleri attığını söyleyen Barış Yarkadaş "Sen ve senin iktidarın İstanbul'u, Ankara'yı, Adana'yı, Antalya'yı bir daha alamayacaksınız. Siz İstanbul'u yeniden alacak olsanız Gezi Parkı'nı belediyenin elinden almazdınız." dedi.

Uyuşturucudan gözaltına alınan AKP’li Kürşat Atvatoğlu’nun nasıl milyoner olduğunu gazeteci arkadaşı tek tek anlattı

AKP iktidarına sert sözlerle yüklenen Yarkadaş "AKP yüzde 28 bandına oturmuş, oy oranı yüzde 28." açıklamasını yaptı. Bunun üzerine gözler Murat Gezici'ye çevrildi ve AKP'nin oy oranı soruldu.

Gezici "Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 38" açıklamasını yapınca Gürkan Hacır, "AKP'nin oy oranı kaç?" diye tekrar sordu. Gezici bunun üzerine "yüzde 29" cevabını verdi.

TIKLAYIN- “Tansu Çiler, AKP ile siyasete geri dönüyor”

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU: EKONOMİ

Murat Gezici 'Ülkenin en önemli sorunu ekonomi, sokaklar çok farklı bir boyutta' dedi.

TIKLAYIN-CNN Türk’te Altan Tan ile Hulki Cevizoğlu arasında PKK kavgası: Cevizoğlu yayını terk etti

MHP BARAJ ALTI

Gezici, Cumhur İttifakı bileşeni MHP'nin oy oranını ise yüzde 7-8 bandında olarak açıkladı.

TIKLAYIN -Banu Güven ile Nedim Şener'den Twitter üzerinden sert tartışma: Nedim yazanı iyi oku

“Z KUŞAĞININ YÜZDE 75’İ AKP’YE OY VERMEYECEK”

Z kuşağı, Türkiye siyaseti açısından oldukça önemli potansiyele sahip bir kuşak. Genellikle 2000 yılında ve sonrasında doğanları ifade etmek üzere kullanılıyor.2023’te toplamda 62 milyon 411 bin 753 seçmen oy kullanacak. Z kuşağının nüfusu 38 milyon 132 bin 848. Bu kuşakta 5 milyon 940 bin 916 seçmen var.

‘BU KUŞAKTAKİLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 80’Nİ AKP’YE OY VERMEYECEK’

Hande Zeyrek’in Sözcü’de yer alan habere göre, “Yüzde 44.9’u Cumhur İttifakı’na oy veriyor, yüzde 55.1’i ise vermiyor. Z kuşağı­nın 2023’teki oy oranı yüzde 11.8 civarında olacaktır. 2023’e gelindiğinde Z kuşağının nüfus oranı yaklaşık yüzde 12 civarında olacak ve bu kuşaktakilerin yaklaşık yüzde 80’ni AKP’ye oy vermeyecek” diyen Gezici Z kuşağının en belirgin özelliklerini şöyle açıklıyor:

Bakan Selçuk'tan borcu olanlara kritik uyarı

‘SİYASETÇİLERİN DİKTE EDİCİ, SERT DİLİNİ ONAYLAMIYORLAR’

“En belirgin özelliğinin, kendilerini tek tip bir ideolojiye ya da ideolojik gruba veya partiye yakın hissetmiyor olduklarını görüyoruz. Yaptığımız araştırmalarda bu kuşaktakilerin yüzde 68,7’sinin, kendisini Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakâr gibi kategorilerle tanımlamak istemediğini ve herhangi bir siyasi partiye de yakınlık duymadığını ifade ettiklerini görüyoruz. Kendilerini evrensel değerlere daha bağlı hissediyorlar ve mevcut siyasetin yaslandığı kategorileri reddediyorlar. Siyasetçilerin; dikte edici, buyurgan, sert dilini onaylamıyorlar.”

AVRASYA ARAŞTIRMA SEÇİM ANKETİ:AKP’NİN OY ORANI YÜZDE 29.6

Avrasya Araştırma Şirketi, Mart ayı birinci etap araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Berat Albayrak konusu da kabine gündeminde: 2 farklı senaryo üzerinde duruluyor

26 kentteki ilçe ve mahallelerde yapılan ankete katılan seçmenler, "Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

AK Parti: 29.6

CHP: 22.6

İYİ Parti: 11.9

HDP: 8.3

MHP 6.1

Gelecek: 2.4

Deva: 2.0.

Kararsızlar dağıtıldığında ise; AK Parti: 34.4, CHP: 26.2, İYİ Parti: 13.9, HDP: 9.6, MHP 7.2, Gelecek: 2.8, Deva: 2.3.

Cüneyt Özdemir’in Tweeti 10 bin dolara satıldı

Sarı renk: Ocak ayı

Siyah renk: Şubat ayı

Pembe renk: Mart ayı

Anketten öne çıkan sonuçlar şöyle:

SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ ANKETİNDE AKP OYLARINDA AZALMA GÖRÜLÜYOR

Sosyal Araştırmalar Merkezi Ocak 2021 raporunu açıkladı.

“Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz” şeklindeki soruyu yanıtlayan katılımcılar şu yanıtları verdi:

Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 30’u AKP’yi, yüzde 20,4’ü CHP’yi, yüzde 8,8’i İYİ Parti’yi, yüzde 8,1’i HDP’yi, yüzde 7,9’u MHP’yi destekleyeceğini ifade etti.

Yeni kurulan partilerden Deva Partisi’nin oy oranı yüzde 1,1 seviyesinde. Kararsızlar ise yüzde 13,1 olarak ölçüldü.

24 HAZİRAN OYLARI HANGİ PARTİLERE DAĞILDI?

Araştırmaya göre; AKP, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimindeki oylarının yüzde 81,5’ini korudu. AKP seçmeninden CHP’ye 2,2 puanlık geçiş ise  dikkat çekici oldu. Yüzde 10 civarındaki kararsızlar, AKP’den vazgeçme eğiliminde olan seçmenlerin desteğini hangi partiye yönelteceği konusundaki tereddüdü gösterdi.

Benzer bir durum MHP seçmeni için de gözlemlendi. 24 Haziran oylarının yüzde 75,9’unu koruyan MHP’de, İYİ Parti (yüze 5,3) ve CHP’ye (yüzde 2,5) geçişlerin yanı sıra yüzde 7,6 oranındaki kararsız seçmen dikkat çekmekti.

24 Haziran’da MHP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 5,5’inin önümüzdeki seçimde oy kullanmayacağını söylemesi, raporda parti aidiyeti kuvvetli seçmenin başka bir partiye oy vermek yerine tepkisini bu şekilde göstermesi olarak yorumlandı.

18-20 YAŞ ARASI YENİ SEÇMENLERİN OY TERCİHLERİ

18-20 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 20,8’i AKP’yi, yüzde 18,5’i CHP’yi, yüzde 9,5’i HDP’yi, yüzde 6,6’sı MHP’yi, yüzde 4’ü İYİ Parti’yi destekleyeceğini ifade etti.

Yeni seçmen içinde kararsızların oranı yüzde 22,7’yle ülke ortalamasının çok üzerinde seyretti. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar hesaba katılmadan yapılacak bir değerlendirmede HDP ve CHP’nin yeni seçmen arasında ülke oy ortalamalarının üzerinde oy aldığı görülmektedir.

Gençler arasında etnik kimliğini Kürt olarak tanımlayanların oranı yüzde 27’yi bulması, HDP oylarına da artış olarak yansıdı.

KARARSIZLARIN YAKIN HİSSETTİĞİ PARTİ

Katılımcılar, “Kararsız olsanız bile kendinizi hangi partiye daha yakın hissediyorsunuz?” şeklinde soruya da yanıt verdi.

Buna göre; kararsız olduğunu ifade eden seçmenlerin yüzde 85’i tekrar kararsız olduğunu, yüzde 3’ü AKP’ye, yüzde 3,8’i CHP’ye, yüzde 3,3’ü HDP’ye, yüzde 1,6’sı İYİ Parti’ye ve yüzde 1,4’ü MHP’ye yakın hissettiğini dile getirdi.

KARARSIZLAR HANGİ PARTİYE OY VERDİ

Kararsız seçmenin ağırlıklı olarak AKP’den kopmakta olan, ancak hangi partiye yöneleceğine de karar veremeyenlerden oluştuğu görüldü.

Bugün “kararsızım” diyenlerin yüzde 33’ü, 24 Haziran 2018 milletvekili seçiminde oy kullanmadığını ifade etti.

Yüzde 26’sı AKP’ye, yüzde 9,4’ü CHP’ye oy verdiğini söyledi. 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimindeki tercihlere bakıldığında da, bugün kararsız olanların yüzde 34’ü Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermiş, yüzde 34’ü de oy kullanmamıştı.

SEÇMENLERİN ETNİK KİMLİKLERİ

Etnik kimliğini Kürt ve Zaza olarak tanımlayan seçmenin en çok desteklediği parti yaklaşık yüzde 35 ile HDP’dir. Kürtlerden AKP yüzde 23,6; CHP yüzde 10,3 oy alıyor.

Kürtler arasında kararsız ve oy kullanmayacak seçmen verileri açısından ülke genelinden farklı bir tablo gözlemlenmedi.

ERDOĞAN İKİ ADAY KARŞISINDA YENİLİYOR

Araştırmada seçmene, Recep Tayyip Erdoğan’a karşı 5 farklı adayla ilgili olarak cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turu olsa hangi adaya oy vereceği soruldu.

Recep Tayyip Erdoğan en yüksek oy oranına yüzde 41’le Kemal Kılıçdaroğlu karşısında ulaşırken, en düşük oyu yüzde 38,4’le Mansur Yavaş karşısında aldı.

Erdoğan’a karşı en düşük oyu yüzde 22’yle Ali Babacan alırken, en yüksek oyu yüzde 40’la Ekrem İmamoğlu elde etti.

Erdoğan ile İmamoğlu arasında geçecek bir cumhurbaşkanlığı seçimi yarışında kararsız ve oy kullanmayacak seçmen oranı da en aza indi.

18-20 YAŞ ALTI ERDOĞAN’IN KARŞISINDAKİ İSMİ DESTEKLİYOR

18-20 yaş arasındaki yeni seçmenlerden Recep Tayyip Erdoğan’ın alabildiği oy oranı maksimum yüzde 28 olarak kaydedildi.

Bu grup içinde Erdoğan’a karşı en büyük üstünlüğü 8 puan fark ve yüzde 34 oy oranıyla Ekrem İmamoğlu sağladı. Onun ardından 6 puan fark ve yüzde 31 oy oranıyla Mansur Yavaş geldi.

Kaynak: Cumhuriyet 

Editör: TE Bilişim