Gazete Emek- Van’ın Saray ilçesinde, 2 Ocak’ta 17 Bangladeşli ve Afganistan’lı L.M. askerlerce gözaltına alındı. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; karakolda kadın görevlinin bulunmadığı gerekçesiyle 2 sözleşmeli asker, L.M.’nin üstünü aradı. Daha sonra L.M.’yi gözetleme kulesine götüren askerler, burada kadına cinsel istismarda bulundu. 

GÖZALTINA ALINAN ASKERLER TUTUKLANDI

L.M.’nin çığlık atmasıyla olay yerine diğer askerlerin gelmesiyle birlikte  2 asker gözaltına alındı. 

Emniyette ifadeleri alınan 2 asker, sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği tarafından cinsel saldırı suçundan tutuklandı.

İSTİSMARA GİZLİLİK KARARI

Olayla ilgili Saray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya ise gizlilik kararı getirildiği öğrenildi. 
 

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, uzman çavuşların mülteciye yönelik cinsel istismarını Meclis gündemine taşıdı. 

Orhan’ın soru önergesi şu şekilde:

  

Van’ın Saray ilçesinde sınırda görev yapan askerlerden ikisinin, 2 Ocak 2023 tarihinde yakaladıkları mültecileri sınır dışı ederken bir kadın mülteciye tecavüz ettiği ve suç üstü yakalandığı haberi dün kamuoyuna yansımıştır. Benzer vakaların önceki dönemlerde de yaşandığı, sınır geçişlerinde mültecilere yönelik taciz, tecavüz ve istismar vakalarının olduğu kamuoyunca bilinmektedir. 

Bu üniformali istismarın sadece mültecilere yönelik olmadığı; Uzman Çavuş Musa Orhan, Uzman Çavuş Talip K., Binbaşı Oktay Ö., Albay F. Can Çağlar vakalarında görüleceği üzere herkesi tehdit ettiği ve acil tedbir alınması gerektiği bilinmelidir. Van'daki son vaka dahil asker üniforması taşıyanların taciz ve tecavüzlerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri alması amacıyla Milli Savunma Bakanlığına sorduğumuz soru önergesini TBMM Başkanlığına ilettik.  Soru önergesi ekte bilgilerinize sunulmuştur. 

Editör: TE Bilişim