Gazete Emek - Kılıçdaroğlu’nun ilk olarak ‘yapısal reçete’ olarak duyurduğu açıklama; Türkiye’yi döngüsel ekonomik krizlerden kurtarmayı hedefliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Kasım’da Twitter hesabından bir video paylaşarak, “3 Aralık” notunu düştü. Paylaşılan videoda, “Ey Dünya, gözlerimize bak iyice bak. Seninle rekabet etmeye geliyoruz. Teknolojide, sanayide, eğitimde, insan haklarında, kadın haklarında, özgürlüklerde, demokraside, hayvan haklarında, çevrecilikte; iyi olan her şeyde seninle rekabet etmeye geliyoruz. 3 Aralık’ı bekleyin” ifadeleri yer aldı.

EKONOMİDE VİZYON TOPLANTISI

Kılıçdaroğlu, bugün (3 Aralık) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki ekonomide vizyon toplantısında, Türkiye’nin döngüsel olarak girdiği ekonomik krizlerden çıkaracak büyüme modelini kamuoyu ile paylaştı.

CHP lideri, dünyadaki son teknolojik gelişmeler ve yatırımların Türkiye’ye gelmesi ve istikrarlı bir para politikası hakkında açıklamalar yaptı  

“İkinci Yüzyıla Çağrı” başlıklı toplantı da CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, ABD’li yazar ve ekonomi kuramcısı Jeremiy Rifkin, Prof. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Refet Gürkaynak, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo konuşma gerçekleştirecek.

KILIÇDAROĞLU: ŞAMPİYONLAR LİGİ KADROSU HAZIR

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, vizyon toplantısında önce Twitter hesabından paylaşım yaptı. “Saat 14.00’te görüşmek üzere” diyen Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

“Türkiye’nin ekonomide ve endüstriyel dönüşümde Şampiyonlar Ligi kadrosu hazır! Çünkü Türkiye bunu hak ediyor…”

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ:

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bugün yepyeni bir güç birliğiyle tanışacaksınız. Siyaset üstü bir birlik... Dünyadan ve Türkiye'den konusunda uzman, 70 kişiden oluşan büyük bir güç birliğinden söz ediyorum.

Bilim, teknoloji ve yatırımın iki büyük merkezi olan İngiltere ve ABD'ye ziyaretlerde bulundum.

Ne istediğimi ve bu yolun nereye varacağını başlarken biliyordum. Bay Kemal çıktığı yoldan asla geri adım atmaz. Kısa bir süre sonrada Almanya'ya gideceğim.

Seyahatlerimde ve sonrasında 70 değerli isimle görüştüm. Onları güç birliğine katılmaları için davet ettim.

Kılıçdaroğlu, "Bugün siyasetüstü beyin takımıyla tanışacaksınız. Dünyadan ve Türkiye'den itibarlı 70 kişi" dedi.

Her şey çok güzel olacak. Bugün burada halkımızdan neden oy istediğimizi öğreneceksiniz. Artık oyu halkımızdan herke siçin daha iyi bir yaşama isteyeceksiniz. Bu yeni sistemi bugün açıklıyorum. Bugün bir krizden çıkma programı dinlemeyeceksiniz. Asıl zor olan ülkenin yapısal bir krize girmesini engellemek. Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Tek adam sitemi yerine çalışan bir sistem gelsin. Yeni bir tek adam aramıyoruz. Bugün siyasetüstü beyin takımıyla tanışacaksınız. Dünyadan ve Türkiye'den itibarlı 70 kişiden oluşan bir ekipten söz ediyoruz. 

'70 DEĞERLİ İSİM İKTİDAR İÇİN ÇALIŞMAYACAK'

Unutmayın yol arkadaşlarım bizler siyasi ve siyaset üstü rozetli veya rozetsiz ülke ve vatan için birlikteyiz. 24 saat süren bir güç birliği içinde olacağız. Kesintisiz üreten bir ülkeyi şimdiden inşa etmeye başlıyoruz. 70 değerli isim ne iktidar ne bir par için değil vatanları için çalışacak. Benim işim sistemi kurmak, çalıştırmaktır.

BUGÜN ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRME GÜNÜDÜR”

Artık oyu, halkımızdan, herkes için daha iyi bir yaşama, yeni bir düzene, yeni bir Türkiye hayaline, yeni bir siyaset üstü sisteme oy isteyeceksiniz. İşte bu yeni sistemi bugün açıklıyorum. Onun için bugün dinleyeceğiniz sadece bir krizden çıkma programı olmayacak. Evelallah orası nispeten çok daha kolay olacak. Krizden alnımızın akıyla ve hep birlikte çıkacağız. Asıl zor olan ülkenin yeniden yapısal krize girmesini kalıcı olarak engellemek. Çünkü bu ülke durmaksızın krizlere girdi, krizlerden çıktı… Şimdi de derin bir krizin içerisindeyiz. Sürekli aynı girdaba düşen halkımız ekonomik ve sosyal olarak dayanılmaz acılar çekti. Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür. Bunun için yönetim anlayışımızı ve yaklaşımımızı kökten değiştirmeliyiz. Ancak bunun çaresi mevcut tek adam gitsin, başka bir tek adam gelsin demek değildir. Tek adam gitsin mi, evet gitsin. Tek adam rejimi bitsin mi, evet bitsin. Ancak yerine yeni bir sistem, çalışan yeni bir sistem gelsin. Yeni bir tek adam aramıyoruz. Bugün bizden bambaşka bir sistemin altyapısını dinleyeceksiniz.

“MESELEMİZ HÜKÜMETİ DEVRALMA MESELESİ DEĞİL ATATÜRK’ÜN HAYALİNE VE VİZYONUNA SAHİP ÇIKMAKTIR”

Türkiye, cumhuriyetin ikinci yüzyılında bir daha böyle acımasız, adaletsiz ve kutuplaşmış dönemler yaşamayacak. Partimizin ikinci yüzyıla çağrı beyannamesinde ilan ettiğimiz gibi ülkemizin üzerine çöken kara bulutları dağıtıp Türkiye’yi çağdaş uygarlığa ulaştırma ve onu aşma kararlılığını bir adım daha ileri taşıyoruz. Türkiye’yi kurumları yeniden inşa edilmiş, sistemi yasal çerçeveye oturtulmuş, toplumsal güven ve huzurun hakim olduğu, bölgesinde barışın ve refahın merkezi geldiği bir Türkiye inşa edeceğiz. Dolayısıyla meselemiz sadece hükümeti devralma meselesi değildir. Mesele Mustafa Kemal Atatürk’ün o büyük hayaline sahip çıkmaktır ve onun vizyonunu hayata geçirmektir. İnşallah bize nasip olacak.

“BAY KEMAL ÇIKTIĞI YOLDAN ASLA GERİ ADIM ATMAZ”

Bugün yepyeni bir güç birliğiyle tanışacaksınız. Bir siyaset üstü birlik. Oluşturduğumuz bu yeni siyaset üstü beyin takımından bazı isimleri burada göreceksiniz. Dünyadan ve Türkiye’den konusunda uzman ve itibarlı 70 kişiden oluşan büyük bir güç birliğinden bahsediyorum. Biliyorsunuz hem ülkemizi karış karış gezdim, hem de dünyanın önemli ülkelerine gittim. Teknoloji ve yatırımın iki büyük merkezi olan ABD’ye ve İngiltere’ye ziyaretlerde bulundum. Ne derlerse desinler, inandığım vizyon yolculuğundan asla geri adım atmayacağım ve vazgeçmeyeceğim. Çünkü ne istediğimi ve bu yolun nereye varacağını daha başlarken biliyordum. Hepiniz şuna inanın. Bay Kemal çıktığı yoldan asla geri adım atmaz.

“ALMANYA’YA DA GİDECEĞİM”

Kısa bir süre sonra da Almanya’ya gideceğim. Orayı da yakından takip etmenizi özellikle diliyor ve rica ediyorum. Seyahatimde ve sonrasında bahsettiğim 70 isimle tek tek görüştüm. Onları siyaset üstü güç birliğine katılmalarına davet ettim. Dolayısıyla elimizde 3 büyük güç var. Birincisi halkımız, ikincisi sizler yani siyasi gücümüz, üçüncüsü ise dostlarımızla kurduğumuz siyaset üstü güç birliğimiz.

“BENİM İÇİM SİSTEMİ KURMAK VE KALICI KILMAKTIR”

Unutmayın değerli arkadaşlar, bizler siyasi ve siyaset üstü, rozetli veya rozetsiz, hepimiz ülke için, vatan için birlikteyiz. Bahsettiğim bu sistemi hangi mantıkla oluşturdum. Bu değerli 70 kişi Türkiye için 24 saat çalışan bir güç birliği olacak. Bir kısmı günü bitip uyumaya hazırlanırken, dünyanın diğer yanındaki vatansever dostlarımız güne merhaba diyecek. Devlet 7 gün 24 saat çalışacak. Zamanın, mekanın, enlemlerin ve boylamların ötesinde kesintisiz üreten Türkiye’yi şimdiden inşa etmeye başlıyorum. Bakınız bu 70 değerli isim, ne 1 kişi için 1 parti için çalışacaklar. Onlar vatanları için çalışacaklar. Çünkü Bay Kemal olmak böyle bir şey. Çünkü benim işim birleştirmektir, çünkü benim işim sistemi kurmaktır, benim işim sistemi çalıştırmak ve o sistemi kalıcı kılmaktır.

Bugün bizimle birlikte ülkeyi dönüştürmeye cesaret edenleri huzurunuza çağıracağız. Sonra ben adım adım yapacaklarımızı anlatacağım. Sayın Jeremy Rifkin ile tanışacaksınız. Merkel’in ve Çin Devlet Başkanı’nın danışmanlığını yaptı. Benim de yeni endüstriyel dönüşüm başdanışmanım. Sayın Daren Acemoğlu bizimle birlikte olacak. Sayın Acemoğlu’nun gelecekte Nobel ödülünü alacağına inanıyorum. Bu değerli isimlerle kurduğum sistem Türkiye’yi hızlıca karanlıktan çıkarıp, aydınlığa taşıyacak. Cumhuriyet kendi özünden güç alarak yeniden şahlanacak.

BİRÇOK UZMAN İSİM KATILDI

Toplantıda; CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin yanı sıra ABD’li yazar ve ekonomi kuramcısı Jeremy Rifkin, Prof. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Refet Gürkaynak, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da konuşma gerçekleştirecek.

JEREMY RIFKIN BAŞDANIŞMANLIĞA GELDİ

CHP’nin ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ vizyonunun devamı kapsamında olacak açıklama çerçevesinde 70 kişilik akademisyenlerden oluşan İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu da oluşturuldu.

Grubun başına eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu dünya liderlerine danışmanlık yapan Jeremy Rifkin getirildi. “Üçüncü endüstriyel devrimin fikir babası” olarak bilinen Rifkin ayrıca Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlığına getirildi.

KILIÇDAROĞLU KAPANIŞ KONUŞMASINI YAPTI

Kılıçdaroğlu, Vizyon Toplantısı’nın kapanış konuşmasında şunları söyledi:

Yapacaklarımızın bir ön izlemesini gördünüz. Umutsuz olmamamız gerektiğini bize öğrettiler. Bu müthiş isimler, bu güzel isimler, ülkesine destek olmaya, toparlanmaya omuz vermek isteyen isimler inanın çığ gibi büyüyecek. Ben size bir adaya oy vermeye çağırmıyorum derken neyi kast ettiğimi anlamış olduğunuz. Türkiye’yi tek bir kişi değil liyakata dayalı bir sistem yönetecek. Açıkça söylüyorum Türkiye’nin kökten değişime ihtiyacı var. Böyle bir Türkiye mümkün ve emin olun iktidara geliyoruz. Bu ülkede kimse korkuyla uyanmayacak. Vatandaş, çalışan bir sistemin ülke ekonomisini, esnafını, emekçisini koruyacak bunu çok iyi bilecek. Bireyler, yönetenler gelip gidecek ama ülke asla savrulmayacak. Bu benim güzel ülkeme bırakacağım en güzel mirasım olacak. Bugün verdiğimiz verdiğimiz kavga, Türkiye’nin yarın nasıl bir ülke olacağının kavgası. Nasıl bir Türkiye hayal ettiğimizin kavgası. Sanıyorum bu açıklamaların tümü bunu göstermiştir.

Bugün bu sahneden size ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak seslenmiyorum, kuracağımız sistemin, bütük güç birliğinin bir parçası olarak sesleniyorum. Söylemiştim, bu siyaset üstü güç birliği sizlerle birlikte çalışınca tamamlanacak.

Bugün bu sahneden size ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak seslenmiyorum, kuracağımız sistemin, bütük güç birliğinin bir parçası olarak sesleniyorum. Söylemiştim, bu siyaset üstü güç birliği sizlerle birlikte çalışınca tamamlanacak. Bir de bizim siyasal birlikteliğimiz var tabii. Kalbi Türkiye için 6 vatansever liderin masasıdır o. Bu değerli insanların en büyük motivasyonu aldıkları veya alacakları oylar değil. Ülke söz konusu olunca ideolojik farklılıklar teferruattır dememiz bu masanın en byük gücüdür. Zorbalığa direnen, her türlü kara propagandaya rağmen kenetlenen 6 lideriz biz.

Türkiye için kenetlendik. Halkımızın haysiyetli yaşamı için kenetlendik. Biz 6 lider olarak birlikte yürümeye devam edeceğiz. Türkiye’de gerçek bir demokrasiyi inşa edeceğiz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, programın sonunda bir konuşma daha yaptı. Kılıçdaroğlu, " Yapacaklarımızın bir ön izlemesini gördünüz" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle: 

"Bugün verdiğimiz kavga Türkiye'nin yarın nasıl bir ülke olacağının kavgası. Nasıl bir ülke hayal ettiğimizin davası. Bugün bu sahneden size ana muhalefet partisinin genel başkanı olarak seslenmiyorum. Kuracağımız güç birliğinin bir parçası olarak sesleniyorum. 

Türkiye için kenetlendik. Halkımızın haysiyetli yaşamı için kenetlendik. Biz 6 lider olarak birlikte yürümeye devam edeceğiz. Türkiye’de gerçek bir demokrasiyi inşa edeceğiz. Anayasamız, ekiplerimiz, kadrolarımız gece gündüz ortak bir program için çalışıyorlar. Bizim siyasi, ahlaki ve vicddani birliğimiz, bakın bir kez daha ifade edeyim, ahlaki ve vicdani diyorum.. Meral hanımın partisini kurarken nasıl bir mücadele verdiğini biliyorum. Meral hanım merttir. Temel bey, bu 6’lı masayı kurarken sırtına nasıl bir yük yükleneceğini bilmiyor muydu, biliyordu. Ama Temel bey bilgedir, cesurdur. Ahmet beyle vatan söz konusu olduğunda bir araya gelmekten bir an bile tereddüt etmedik. Onun deneyimi ve entellektüel birikimi bize her türlü katkıyı sağlayacak. Ben Gültekin beyde Menderes ve Demirel’in gençliğini, onların ruhunu görüyorum. Ali Babacan’ın uygulama tecrübesini ve başarısını biliyorum. Bütün dünya da bu gerçeği biliyor. Bu zaferi, iyi, cesur ve yürekli dürüst insanlar kazanacak. Türkiye dahil dünyanın her yerinden işinde en iyi uzmanlar ve siyaset üstü vatanseverlerimizle bu yüzden buluştum. 6’lı masayı oluşturan partilerimizin de çok iyi kadroları var. Bu değerli insanlarla birlikte çalışıyoruz. Tabii ki en iyileri bulmak yetmez, onların elini de güçlendirmek gerekir.

Altılı Masa'yı oluşturan partilerimizin de çok iyi kadroları var. Bu büyük birlikteliğin başarılı olması için kaynağa ihtiyaç var. Açık ve net söylüyorum Bay Kemal bu sorunu da çözdü. İktidarımızın ilk 3 yılında en az 100 milyar dolarlık yatırım gelecek. Yeri yurdu belli fonlardan en az 150 milyar dolar getireceğiz. Türkiye yolsuz yönetim yüzünden halkımız hiçbir şeyden pay alamıyor. Kirli sermayenin çaldığı 418 milyar doları borçları olarak onların defterlerine yazdım. Bu parayı hukuk içinde sizden alacağım. Kurtulamazsınız. 

İSTANBUL KONGRE MERKEZİ'NDE YOĞUN KALABALIK

Toplantının başlamasına kısa süre kala salonda büyük bir kalabalık olduğu ve Lütfü Kırdar'ın tıklım tıklım dolu olduğu ifade ediliyor. Salona sadece akredite olanların alınması nedeniyle, çok sayıda kişinin de salona giremediği belirtiliyor.

Salona İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte giriş yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun kısa süre içerisinde bir konuşma yapması bekleniyor. Salonda İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları İmamoğlu, Yavaş ve Soyer de bulunuyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığı görevine getirilen ABD'li ekonomist Jeremy Rifkin'in yanı sıra, MIT Üniversitesi'nden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, çeşitli kurumlara danışmanlık yapan Prof. Dr. Ufuk Akçiğit gibi isimler toplantıda yer alacak. Prof. Acemoğlu'nun videokonferans yöntemiyle sunum yaptı.

GÜRSEL TEKİN: BU KİRLİLİK KALAKACAK

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, vizyon toplantısının detaylarını Ülkü Çoban’a anlattı. Tekin, CHP’nin köklü geçmişinin ekonomik bağımsızlık temellerine kurulu olduğunu belirterek, “Siyaset zenginleşme aracına dönüşmüş. Bu kirliliği kaldıracak programları ve projeleri bugünkü açıklamada göreceksiniz” dedi.

Editör: TE Bilişim