Gazete Emek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, 2024’te büyümenin zayıf seyredeceğini ve daha gevşek bir para politikasına geçileceğini söyledi.

Genel seçimlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunu Nureddin Nebati’den, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” diyerek devralan Mehmet Şimşek ‘Sıkı para politikası’ uygulamasından 2024 yılında vazgeçileceğini söyledi. Sıkı para politikasının genel seçimlerin ardından uygulanmaya başlanmasıyla politika faizleri yüzde 8.5’ten 42.5’e yükseltilmişti.

Konut satışlarında büyük düşüş! Uzmanlar yeni dönem için uyardı Konut satışlarında büyük düşüş! Uzmanlar yeni dönem için uyardı

GEVŞEK PARA POLİTİKASINA EVRİLECEĞİZ”

Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye’de büyüme 2023’te güçlü seyretti. Yüzde 4,4’ü gerçekleştirirsek küresel ortalama büyümenin 1,5 katından daha fazla Türkiye büyümüş olacak. OVP ile uyumlu ama yüksek bir enflasyon var. OVP hedefinin oldukça altında bütçe performansı var. İşsizlikte azalma var. 2024’e baktığımızda büyüme zayıf seyredecek. Bu ortalama beklenti bağlamında, enflasyonda düşüş devam edecek. Sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz. Özetle 2024 özeti böyle.

Bizim için önemli olan AB’dir. Yüzde 0,6’lık büyümeden yüzde 1,3’e yükselmesi iyi bir toparlanma AB için. İyimser olmak için AB’deki kademeli toparlanma sebep olarak karşımıza çıkıyor. Dezenflasyonun net şekilde ortaya çıktığı, mali disiplinin de deprem hariç tesis edildiği bir yıl. Türkiye’de nispeten nüfus hala genç, dinamik, dolayısıyla önünde 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var.”

“TÜRKİYE İÇİN FIRSATLAR VAR”

“Dünyada %333 olan toplam borçluluk oranı Türkiye’de %117 ile bir sorun olarak karşımıza çıkmıyor. OVP’ye sahip çıkarak bu kadar zorlu küresel koşulların, yeni normal olduğu dönemde, ’Türkiye için bu koşulları nasıl fırsata çeviririz’ derdindeyiz. OVP’yi toplumun bütün kesimlerinin desteğiyle gerçekleştirebilirsek Türkiye için büyük fırsatlar var. Daha adil gelir dağılımı için fiyat istikrarına ihtiyacımız var. Fiyat istikrarını sağlamak için enflasyonu düşürüceğiz.

Yapısal reformlarla ve maliye politikası ile parasal sıkılaştırmanın desteklenmesi gerekiyor.”

“HEM ÇEKİRDEK HEM MANŞET ENFLASYONU AYLIK OLARAK ARTIŞTA”

“Dünya enflasyonu nasıl indiriyorsa aynı çerçeveyi OVP’ye yansıttık. Şu an uygulama aşamasındayız. Hem çekirdek hem manşet enflasyonu aylık olarak artışta. Bizim program hedeflerimizle uyumlu gidiyor. Bizde enflasyon yüksek olduğu için parasal sıkılaşma bir süre sıkı kalacak. Enflasyonu toparlayacak seviyeye çıkacak ve bir süre sıkı kalacak. Yıllık enflasyonda yılın ikinci yarısında başlayan hızlı düşüşlerle birlikte beklentilerin de hedefe yakınsama ihtimalini yüksek görüyoruz.”

“KREDİ NOTUNDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

“Uzun vadeli finansmana erişimde artış başladı, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık. Türkiye’nin kredi notunda artış bekliyoruz. Vergi reformuyla daha adil bir vergi tabanını arzuluyoruz. Cari açığı iç talebi yumuşatarak azaltacağız. Altın ithalatı normalleşecek, enerjide dışa bağımlılığı azaltıyoruz.”

Editör: Bekir GÜNEŞ