Gazete Emek Müzeyyen Senar Mirasçıları adına Avukat Şükrü Sarıdere imzasıyla yayınlanan açıklamada, “2015 yılında kaybettiğimiz Cumhuriyetimizin divası Müzeyyen Senar hakkında 13.09.2022 tarihinde attığı tweet ile Müzeyyen Senar’ı, 6-7 eylül vakasının müsebbiplerinden biriymiş gibi gösteren gazeteci Oktay Candemir hakkında Müzeyyen Senar Miraskarları, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Oktay Candemir, her ne kadar atmış olduğu bu tweet’in, gazetecilik ve eleştiri hürriyeti kapsamında kaldığını iddia etse de, kişilere suç isnat etmenin eleştiri hürriyeti olamayacağı kesindir. Öyle olduğunu varsaysak dahi, yapılan eleştirinin, gazetecilik mesleğinde ve etiğinde bir dayanaktan beslenmiş olması gerekmektedir,” denildi.

Akıllarda kalan soru

“Türkiye Cumhuriyeti’nin güzide bir değeri olan Senar’ın ölümünden bunca yıl geçmiş olmasına rağmen kendisine sözde suçtan dolayı savcılık tarafından soruşturma başlatılmış olup, netice itibariyle isnat ve iddia edilen bu suçun asılsız olduğu hukuk nezdinde de kanıtlanarak, sabit olmuştur,” denilen açıklamada şunlara dikkat çekildi: “Olay tarihinde Müzeyyen Senar’ın İstanbul dışında olduğu o zaman içinde zaten kanıtlanmış bir gerçektir. Oktay Candemir’in bir gazeteci olarak bu durumu bilmediğini varsaymak hayatın olağan akışına aykırıdır. Geçen onca yıl ve Senar’ın olay tarihinde İstanbul’da olmaması gibi nedenlerle, ilgili kişi Oktay Candemir’ in söz konusu olayı neden gündeme getirdiği akıllarda soru işareti yaratmaktadır.”

Candemir hakkında soruşturma başlatıldı. Candemir soruşturmayı sosyal medyada paylaştı

NE OLMUŞTU?

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi. 

Gazeteci Oktay Candemir, 6-7 Eylül olaylarının yıldönümü nedeniyle sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sanatçı Müzeyyen Senar'in halkı galeyena getirdiğini yazdı. Candemir, bu iddiasını dönemin gazete haberleri ve kulüplerine dayandırdı. Bunu üzerine 2015 yılında vefat eden Türk Sanat Müziği Sanatçısı Müzeyyen Senar'ın çocukları ; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak "Senar'ın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla şikayetçi oldu. Bunun üzerine Gazeteci Candemir, avukatı Kadir Kutevi ile beraber karakola giderek ifade verdi. Candemir ifadesinde Senar'ın topluma mahal olmuş bir sanatçı olduğunu, sanatı ve yaşamıyla hala konuşulduğunu söyledi. Bu yüzden Senar'ın eleştirilmesinin düşünce ve ifade özgürlüğü içinde olduğunu kaydeden Candemir, dönemin gazete haberlerinde bu durumun yer aldığını ifade ederek, herhangi bir hakaretin olmadığını söyledi.

Medyaport’tan Salih Sertkal’in haberine göre Gazeteci Candemir'in Avukatı  Kadir Kutevi ise müvekkilinin mesleğini icra ederken eleştiri hakkını yapma hakkına her zaman sahip olduğunu; müvekkilinin Müzeyyen Senar hakkında belirttiklerinin düşünce özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Serhat News

Editör: TE Bilişim