Gazete Emek - HDK Çanakkale Ekoloji Meclisi, HDP Çanakkale Gençlik Meclisi, HDP Çanakkale Kadın Meclisi, HDP Çanakkale,

Yeşil Sol Parti Çanakkale, ESP Çanakkale

Devrimci Parti Çanakkale, İHD Çanakkale Şubesi, SGDF, Partizan gibi devrimci parti ve örgütler çağrı yaptı. 

Türkiye yine devasa orman yangınlarıyla karşı karşıya. Çanakkale’de, 22 Ağustos 2023 günü öğlen saatlerinde Kayadere köyü Damaltı mevkiinde başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle civar köylere sıçrayarak Çanakkale şehir merkezini tehdit edecek kadar büyüyen orman ve örtü yangını, 24 Ağustos itibarıyla Aşağı Okçular Köyü yakınlarında durdurularak kontrol altına alındı.

Yangında 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektar

alan zarar gördü. 

Yangın nedeniyle 11 köy boşaltıldı, nakil edilen kişi sayısı 1251 olarak açıklandı. Yangın Çanakkale şehir merkezine çok yaklaşırken alevler ÇOMÜ Terzioğlu yerleşkesi ve öğrenci yurtları ile Mehmet Akf Ersoy Devlet Hastanesini tehdit etti, Üniversite ve hastanede tahliye hazırlıkları yapılırken yangının yerleşim bölgesine ulaşması zorlukla engellendi. Kentliler alevlerin yerleşim bölgesi sınırında olduğu, şehrin üstüne kara bir dumanın kaplandığı çok zor iki gün yaşadı. Çanakkale-Çan kara yolu ulaşıma kapatıldı, yangın söndürme çalışmaları sebebiyle Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı.

Yanan ormanlık bölgede binlerce yaban hayvanı hayatını kaybetti, yangının sıçradığı ve tahliye edilen köylerde çiftlik hayvanları, kanatlılar ,çok sayıda hayvan yanarak veya dumandan boğularak can verdi. Henüz yaşamını kaybeden hayvanlara dair bir açıklama yapılmadı, köylülerden aldığımız bilgilere göre Yağcılar köyünde 35 büyük baş, 3 küçük baş hayvan öldü. Kayadere köyünde 5 küçükbaş, 100 kanatlı hayvan öldü. Çok sayıda kedi, köpek , çiftlik hayvanı yaralı olarak kurtarıldı ve Çanakkale Belediyesi tarafından tedavi altına alındı.

Köylerde hasar büyük, tarım alanları yandı veya zarar gördü, çiftlikler, ağıllar yandı, bazı evler tamamen yanarken bazı evler hasarlı.

Yangının çıkış nedeni konusunda net bir açıklama yapılmazken yangının Kayadere köyünde bir elektrik telinden çıktığı ifade ediliyor. Türk Tabipler Odası Çanakkale şubesinin hazırladığı rapora göre “Kayadere köyünde köylüler, boşaltma emri verildiğini ancak buna uymadıklarını, aksi halde köyün daha fazla zarar göreceğini söylemişlerdir. Bunun nedeni olarak ise arazözlere su temini başta olmak ve yangın söndürme işlerinin sevk ve idaresindeki yetersizlikleri göstermişlerdir. Karadan çalışan arazözlere su temini Çanakkale merkezinden yapılmıştır. Oysa köyün yanındaki barajdan motorlu pompalarla bu iş çok daha efektif yapılabileceği anlaşılmıştır. Yangın nedeniyle köyün elektriği kesilince, köyün su şebekesini besleyen pompaların da durduğu ifade edildi.”

Rapordaki veriler yangına müdahale konusunda otoritelerin nasıl plansız ve yanlış bir yol izlediğini açıkça gösteriyor. Durum, tedbirsizliğin ve sistemsizliğin yaşamlarımızı nasıl pamuk ipliğine bağlı kıldığının acı bir göstergesi.

Çanakkale’de merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde, 16 Temmuz tarihinde saat 16.30 sıralarında çıkan yangın da uzun süre kontrol altına alınamamış, alevler şehir merkezine yaklaşmış, 8 köy yangından zarara görmüştü. 52 saat sonra kontrol altına alınan yangında 1200 hektar orman sahası ile 1300 hektar orman dışı alan olmak üzere toplam 2500 hektar alan zarar gördü.

Son yangınlarla çok sayıda yaban hayvanı yaşamını kaybetmiş ve hayatta kalanlar da yaşam alanlarını kaybetmiş durumda iken yaban hayvanları bir de av katliamı ile karşı karşıya. 26 Ağustos’ta av sezonu açıldı.

Sınırın öte yanında da durum vahim... Yunanistan'da Evros(Meriç) nehri yakınındaki Dadia ormanında yangın hala devam ediyor, yangının dumanı İyonya Denizi'ne ulaşmış durumda! Temmuz ve Ağustos aylarında toplamda 110.000 hektardan fazla orman ve tarım arazisi yandı. 35 kişi yangınlar nedeniyle hayatını kaybetti, sayısız canlı hayvan da aynı kaderi paylaştı. 26 mülteci, Yunanistan'a geçmeye çalışırken Dadia ormanında canlı canlı yanarak öldü. On binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, alevler Alexandroupoli hastanesinin çevresine ulaştı ve personeli tüm hastaları tahliye etmek zorunda kaldı.

Kürt bölgelerinde ise özel güvenlik politikaları ile ekolojik yıkım sürüyor.

26 Temmuz’da Şırnak ile Silopi ilçesi arasında bulunan Cûdî Dağı’nın eteklerinde yangın çıktı. Bölgede çıkan yangının geniş alana yayıldığı Silopi ilçesinden

de görüldü.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, alanın askerlerce ateşe verildiği iddia edildi. Öte yandan yangının çıktığı alan askeri karakola yakın. Yangına günlerce herhangi bir müdahalede bulunulmazken yurttaşların yangını söndürmesine de izin verilmedi.

Besta, Gabar, Cudi bölgelerinde korucuların eliyle başlatılan ağaç kesimi ve orman yangınları 1 ayı geçkin süredir devam ediyor. Cudi dağında devam eden talana karşı Mezopotamya Ekoloji öncülüğünde bir araya gelen ekolojistler, 5 Ağustos’ta bölgeye gelerek incelemelerde bulunmuştu. Açıkladıkları raporda bölgedeki durum “Gözlemlerimiz ve yapılan görüşmeler neticesinde; meselenin, orman yangının güvenlikçi politikalar sebebiyle söndürülmemesi ya da çıkartılması ile aynı zamanda bölgede maden ocakları için ya da çeşitli sebeplerle ağaç kıyımı yaşandığı hususlarında toplandığı görülmektedir.” şeklinde ifade edildi.

İklim krizinin getirisi olan aşırı sıcaklarla, orman yangınları ile, doğal felaketlerle çok daha fazla karşılaştığımız böyle bir zamanda hem önleyici tedbirlerin alınması, yangınla mücadeleye bütçe ayrılması gerekmektedir. Her yıl orman yangınları ile geniş yaban alanları yok olmakta, bu bölgeler ranta açılmaktadır.

Yaban hayatın ve tarım alanlarının korunması amacıyla politikalar geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir. Orman varlığının ve yaban hayatın korunmasının yanısıra artırılması, yanan veya doğal afetlerden zarar gören doğal alanların bilimsel veriler ışığında rehabilite edilmesi gerekmektedir. Ekolojik yıkım artık yaşamımızın bir parçası ve hemen şimdi mücadele etmek zorundayız.

Fakat sermaye ve devlet eliyle doğa katliamları sürdürülmekte, doğal afetlerle mücadelede yetersiz kalınmasının üstüne doğal alanlar sermayeye peşkeş çekilmektedir. Çanakkale’de Kazdağları direnişi ile kazandığımız Kirazlı bölgesinde kesilen orman sahası halen rehabilite edilmemiştir. Ayrıca Bayramiç’te Kazdağlarında, Cengiz Holding’in Haliağa altın- bakır madeni projesine karşı yurttaşlar ve stklar olarak açtığımız davayı kazanarak projeyi iptal ettirmemize rağmen Cengiz Holding aynı alan için yeniden ruhsat almış ve hukuki süreç yeniden başlamıştır. Bu esnada son aylarda proje alanında devlet eliyle ağaç kesimlerine başlanmış, söz konusu ekokırım projesi için orman varlığı yok edilmektedir.

Aynı şekilde Muğla Akbelen’de sermaye ve devletin orman katliamı ve halkın direnişi devam ediyor. Hatay Dikmece’de de tarım alanlarının kamulaştırılmasına karşı halkın mücadelesi devam ediyor.

Biz yaşam savunucuları olarak Çanakkale’den , Kazdağları’ndan haykırıyoruz, ülkenin, yeryüzünün her köşesinde yürütülen yağma, talan ve katliam politikalarına karşı çıkıyoruz. Kapitalist sermaye ve iktidarlar, nasıl bütün ülkede, bütün dünyada bir ekolojik yıkım, doğa talanı ve yağma, rant politikası izliyorsa biz de bütün ülkede, tüm yeryüzünde birlikte savaşa hayır demeye, yaşamı savunmaya, ağaçların, yaban hayatın, yaşam alanı yok edilen tüm canlıların, hayvanların sesi olmaya devam edeceğiz.

Öncelikle Çanakkale yangınında hasar gören bölgenin rehabilitasyonu, yangından etkilenen bölge halkının zararının tazmini gerekmektedir. Ayrıca Çanakkale’de ciddi bir yaban hayatı ve orman kaybı yaşandığı göz önünde tutularak av yasağı ilan edilmelidir.

Kazdağları’nda gerçekleştirilmek istenen ekokırım projelerine karşı, ekolojik felaketlere karşı otoritelerin gerekli tedbirleri alması, etkin müdahalede bulunulması için, ormanları, hayvanları, yaban hayatını savunmak için tüm yaşam savunucularını ekoloji mücadelesine omuz vermeye çağırıyoruz...

HDK Çanakkale Ekoloji Meclisi HDP Çanakkale Gençlik Meclisi HDP Çanakkale Kadın Meclisi HDP Çanakkale

Yeşil Sol Parti Çanakkale ESP Çanakkale

Devrimci Parti Çanakkale İHD Çanakkale Şubesi SGDF

Partizan

Editör: Bekir GÜNEŞ