ÖZEL HABER/ FUAT BULUT 

Gazete Emek- Diyarbakır’ın tüten bacası olan 4 etap halindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde 300’ü aşkın işletme faaliyet gösteriyor. Tekstil, mermer, gıda, mobilya ve inşaat ağırlıkta olmak üzere 20’i aşkın sektörün üretim yaptığı Diyarbakır OSB’de 12 bin kişi istihdam ediliyor. Pandemi, döviz kurundaki dalgalanma, elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamma rağmen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Diyarbakır’da 2020’de 155 milyon 896 bin dolar olan ihracat, 2021’de 231 milyon 252 bin dolara yükseldi. 

Diyarbakır OSB, son 10 yılda ilk kez bu hafta, İran’dan gelen doğal gaz iletim hattında yaşanan arıza nedeniyle 3 günlük elektrik ve doğalgaz kesintisine gitti. 

“ELEKTRİK FATURASININ YÜZDE ELLİSİ SANAYİCİYE HİBE EDİLMELİ”

Gazete Emek’e konuşan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Meclis Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanvekili olan kentin en eski sanayicilerinden Sezai Topalan, son 1 yılda elektriğe ve doğalgaza yapılan yüksek zamlara tepki göstererek, şunları söyledi:

“Enerji konusunda Bölgede pozitif ayrımcılık yapılmalı. Özellikle doğalgaz ve elektrik konusunda bir desteğe ihtiyaç var. Eğer devlet bu desteği vermezse sanayici bu yükün altından kalkamaz. Barajlar bu bölgede, üretim bu bölgede, faturanın yüzde ellisi alınmamalı, hibe edilmeli. Bu sayede kentte istihdam artar. Ekonomik refah artar. Elini taşın altına koyanlar, üretim yapanlar zor durumda.”

“SANAYİCİLER MAĞDUR DURUMDA”

2021'in son çeyreğinde yaşanan krizin sanayiciyi ve Diyarbakır ekonomisini kötü etkilediğini ifade eden Topalan, “İstikrarsız bir şekilde dövizin bir iniş bir kalkışı piyasada bir güvensizlik oluşturdu. Bu krizden faydalan ve nemalanlar oldu. Ama sanayici her zaman mağdur oldu. Sanayici kendini kurtaramıyor” diye konuştu.

 

“EN ÇOK MERMER SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLENDİ”

Krizden en çok mermer sektörünün etkilediğini kaydeden Sezai Topalan, “Çin’e ihracatımız pandemi nedeniyle tamamen durdu. Yetkili alıcılar gelemediler. Nakliye sektöründe aksaklıklar oldu. İç piyasada hacmi kaldıramadı. Üretim ve ihracat durmadı ama sınırlı” dedi. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim