ÖZEL HABER/PELİN TUNÇ 

Gazete Emek- Türkiye, kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini önleyen ve kadın haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi'nden 1 Temmuz itibariyle resmen çekildi.

Antalya’da faaliyet gösteren Stera Erbane Atölyesi’nin kadın üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mart 2021'de çekilme kararı aldığı ve 1 Temmuz itibariyle resmileşen İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı erbaneleri ile yanıt verdi.

Stera Müzik Topluluğu’nun kurucusu ve aynı zamanda erbane eğitmeni olan Ali Önel, grubun 3 yıl içinde 20 kadın ile faaliyete başladığını ve şimdi 65 kadın üyesi ile yola devam ettiğini söyledi.

Hüda Kaya, kendisine sık sık sorulan “neden LGBTİ+ haklarını savunuyoruz” sorularına cevap verdi

RİTİMLER KATLEDİLEN KADINLARIN ÇIĞLIĞI OLDU

3 yıldır birçok eylem ve etkinliklerde çalışmalar yürüten grubun, iki büyük kapsamlı konserinin ardından yaptığı son proje ile kadınlar, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan tarihi Aspendos Köprüsü üzerinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına erbaneleri ile tepki gösterdi.

Önel, “Katledilen, ezilen ve şiddete maruz kalan kadınların anısına ve kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin tekrardan can bulmasına ve kaldırılmasına karşı bir yankı uyandırmaktı.” İfadelerini kullandı.

HDP’li vekiller arasında çözüm süreci tartışması: AKP ile tekrar uzlaşabiliriz

“BİR HALKI VAR EDEN KÜLTÜR VE SANATIDIR”

Önel, konserde verilen bir diğer mesajın ise koronavirüs nedeniyle uzun süredir kapalı olan eğlence yerlerinde geçimini sağlayan bütün müzisyenlerin ve sanat camiasının yaşadığı ekonomik krize ilişkin bir ses olmak ve müziğe getirilen yasağa ve saat sınırına karşı durmak olduğunu söyledi.

Önel, “Müzisyenlerin ciddi derecede yoksullukla karşı karşıya bırakılması ve bunun sonucunda yaşanan intihar vakalarının artmasına ilişkin bizler de erbanelerimizle,  hem sanata hem de sanatçı dostlarımıza sahip çıkmak adına böyle bir projeye adım attık. Bizim için sanat ve sanatçı çok önemli bir yere sahiptir. Bir halkı var eden kültür ve sanatıdır. Eğer ki onu da kısıtlar ve yasaklarsanız halkı da yok etmiş olursunuz.” diye konuştu.

Ayhan Bilgen HDP'den ayrılıyor mu? Yeni bir parti mi kuruyor? Ayhan Bilgen bütün sorulara cevap verdi

“BİZLER İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN NASIL BİR ÖNEME SAHİP OLDUĞUNUN FARKINDA KADINLARIZ”

Kadınların,  enstrümanları ile sokaklarda ve eylemlerde  kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında haykırmaya devam edeceklerinin altını çizen grubun kadın üyelerinden Özlem Bingöl ise,  İstanbul Sözleşmesi’nin resmen feshedilmesine ilişkin şunları söyledi;

Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarımızdan ve birbirimizden vazgeçmemeliyiz. Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye dair İstanbul Sözleşmesi, tüm kadınların koşulsuz yaşam hakkını gözeten, güvence altına alan  ve hukuki dayanakları olması nedeniyle değerlidir. İstanbul Sözleşmesi, Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmayı, kadınları güçlendirerek gerçek anlamda kadın-erkek eşitliğini yaygınlaştırmayı, şiddete uğrayanları koruyarak desteklemeyi, şiddetin ortadan kaldırılması için bu alanda çalışan kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği sağlamayı amaçlar. Her birimiz için yaşam kadar önem arz eden bu  sözleşme, derhal yeniden hayata geçirilmeli ve bunun önünde duran her şeyin karşısında durmalıyız.

 Bizler, İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye ve tüm dünya kadınları için nasıl öneme sahip olduğunun farkında kadınlarız. Tüm bu saydığımız bireysel haklarımız, iktidarın adil olmayan politikalarınca yok sayılmakta ve görmezden gelinmektedir. Bizler yaşamın kaynağı kadınlar sesimizi duyurmak ve feshedilen sözleşmeyi hayata geçirmeleri için ülkenin dört bir yanından güçlerimizi birleştirmeye sesimizi duyurmaya çalıştık. Hiçbir ayrım yapmaksızın bu bilinçteki her kadın ile dayanışma sağlayıp sesimizi yükselttik. Bizler Antalya’da çeşitli sosyal gruplar, müzik grupları olarak elimizdeki enstrümanlarımızla sokaklarda, eylemlerde  her yerde haykırmaya devam edeceğiz.

Bingöl, saat 24.00'ten sonra müzik yasağı getiren düzenlemeye ilişkin “Son süreçte müzik yayınının da  sınırlandırılmasını ayrıca kınamak ve bu yasağı kabul etmediğimizi beyan ederek hem İstanbul Sözleşmesi’nden hem de müziğimizden vazgeçmeyeceğimizi dile getirmek adına  Stera Müzik Topluluğu olarak erbanelerimizle birer çığlığa dönüştük. Yaşasın kadın mücadelesi, yaşasın İstanbul Sözleşmesi ve yaşasın müzik… Ne İstanbul Sözleşmesi’nden ne de birbirimizden asla vazgeçmeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim