ÖZEL HABER/FURKAN TUNÇDEMİR

Gazete Emek- Van’ın Çatak ilçesinde beş yıldır arıcılık yapan Sevtap Köşem, ileride bu işi yapmak isteyen kadınlarla birlikte bir kooperatif kurmayı hedeflediğini söyledi.

Sevtap Köşem, Arıcılık işine yeni başlarken ailesinden ve çevresinden sık sık olumsuz yaklaşımlar ile karşılaşmasına rağmen işini yaptıkça daha çok sevdiğini söylüyor. Bu işte daha da yetkinleşerek başka kadınlara da örnek olmak istediğini belirten Köşem, kadınlara da kendi ayakları üzerinde durmak için ‘çabalayın’ çağrısı yaptı.

KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR

Bir kadının kendi ayakları üzerinde durmasının toplumda pek de mümkün görünmediğini belirten Köşem; ‘’ Bu işe ilk başladığımda çevremdeki birçok insan başaramayacağımı, arıcılığın erkek işi olduğunu söyledi. Onların algısına göre kadın çalışamaz, kazanıp da kendi ayakları üzerinde duramaz. Erken pes edeceğimi düşündüler. Bugün beşinci yılımı doldurdum. Şimdi ise ailemden ve çevremden büyük destek görüyorum. Bu işi başardıkça çevrede birçok kadının ilgi duyduğunu gördüm. Bence kadının isteyip de başaramayacağı hiçbir şey yok, isterse her şeyi yapabilir’’ dedi.

EN BÜYÜK HAYALİM KADINLARLA KOOPARATİF KURMAK

Ekonomik sorunların ileri boyutlara ulaştığını belirten Köşem, bu süreçte kadınların erkeklerden daha fazla mağdur olduğunu söyledi. Bütün bu zorlu süreçlerin bir nebze de olsa rahatlamasının üretim ile mümkün olduğunu düşünen Köşem, bölgede üretim sektöründe kadınların yeterince yer alamamasından ve bu sektöre öncülük edememesinden şikâyetçi. Köşem: ‘’İşsizliğin çok yoğun olduğu ve git gide arttığı ortada. İşsizlik arttıkça süreç kadın için daha da zorlaşıyor. Sadece kadın olduğumuz için bile her türlü olumsuz ve kaba muameleye maruz kalıyoruz. Bu zihniyeti boşa çıkartmak adına kendi ayaklarımız üzerinde durmamız gerekiyor. Ben bunu bir ölçüde başardım, şimdi en büyük hayalim bu işi yapabilecek olan kadınlarla beraber bir kooperatif kurabilmek.’’

ORGANİK BALA YOĞUN İLGİ

Mevsim şartlarına göre sürekli farklı yerler gezdiğini belirten Köşem, sadece organik bal ürettiği için diğer arıcılara oranla daha düşük verim alıyor. Çevreden organik bala büyük ilgi olduğunu söyleyen Köşem sözlerine şöyle devam etti: ‘’Piyasada organik bal olarak sunulan birçok bal maalesef ki organik değil. İnsanlar şifa ve lezzet kaynağı olduğu için bu balı tüketirken birçok üretici daha fazla kazanmak uğruna hile yapıyor. İnsan sağlığını gözetmiyorlar. Ben beş yıldır sadece organik bal ürettim. Kazancım azaldı ama talep her geçen gün arttı. Artan bu talebi çoğu zaman karşılayamıyorum. Güvenilir üretime daha fazla ihtiyaç var.’’

Editör: TE Bilişim