Gazete Emekİzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Purmo Group metal fabrikasında 23 gündür grevde olan Purmo işçileri; Özsüt fabrikası önünde toplanıp fabrikaya yürüyüş yaptı. İşçiler yürüyüşte "Purmo işçisi köle değildir", "İşçiler açken patronlara huzur yok", "Sermaye sizde fabrikalar bizde", "Purmo grevi onurumuzdur" sloganlarını atarak, alkışlarla fabrika önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında Sanayi Bölgesi içindeki bazı fabrikaların işçileri bahçeye çıkarak yürüyen işçileri alkışlarla destekledi.

Purmo önünde sonlanan yürüyüş sonrası burada konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk, "23 gün önce burada şanlı grevimizi başlattık. Burada çok net görüyoruz ki Purmo emekçilerinde geri dönüş ve ümitsizlik yok. Purmo emekçileri; Birleşik Metal-İş Sendikası'nın temsilcilerinden, kadrolarından, binlerce emekçisinden aldığı güçle şanlı grevine bedeli ne olursa olsun sonuna kadar devam edecektir" dedi.

"İŞ YERİ YÖNETİMİ BURADA ÜRETTİĞİ PARÇALARI BAŞKA YERDE ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR"
İş yeri yönetiminin farklı tutumlara doğru yaklaşım gösterdiğini söyleyen Aktürk, "Temsilci arkadaşlarımızın çok titiz araştırmaları sonucu bazı fabrikalarda iş yeri yönetiminin burada ürettiği parçaları başka yerlerde üretme niyetinin olduğuyla alakalı tespitlerimiz var. Biz Kanarya Severler Derneği değiliz. Biz yıllar boyunca gelen bir gelenekten yetişmiş bir sendikayız, bir emek örgütüyüz" dedi.

İş yeri yönetimiyle ilgili incelemelerin avukatları tarafından başlatıldığı bilgisini veren Aktürk, "Hangi fabrikada olursa olsun biz o malzemeleri buluruz. Biz o malzemelerin üretildiğiyle alakalı tespitleri yaptırırız. Mahkemeden ceza aldırırız. Mahkemeden herhangi bir şekilde sonuç çıkmazsa Birleşik Metal-İş Sendikası olarak burada taahhütümüzdür. Biz o fabrikaları buluruz, gerekirse işçilerimizle, üyelerimizle, temsilcilerimizle o fabrikanın girişini çıkışını kapatırız. O fabrikalardan da hesabını sorarız" dedi.
"HİÇBİR GÜCÜN PURMO İŞÇİSİNİN VERDİĞİ MÜCADELEYE GÖLGE DÜŞÜRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ."
Aktürk, "Hiçbir gücün, işbirlikçi patronun Purmo işçisinin verdiği mücadeleye gölge düşürmesine Birleşik Metal İş Sendikası izin vermeyecektir. Bizler burada 23 gündür direniyoruz, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceği için bedel ödüyoruz. Onlar orada üretimini yapacak, sevkiyatını yapacak, işler öyle normal devam edecek, öyle yağma yok" dedi.

İş barışını bozmadan, üyelerinin memnun olacağı bir şekilde toplu sözleşmeyi imzalamak için çaba gösterdiklerini dile getiren Aktürk, "İş barışının korunması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Ama iş yeri yönetimi işçilerin emekçilerin bedel ödediği, geleceği için kararlar aldığı ve arkasında dimdik durduğu grevi kırmaya çalışarak çok büyük bir hata yapmaktadır. İş yeri yönetimi bizlerin ekmeğiyle oynarsa, grevimizi kırmaya çalışırsa tüm kadrolarımızla bedeli ne olursa olsun elimizden geleni sonuna kadar yapacağız" dedi.

"BİZİM KEMER SIKACAK DURUMUMUZ YOK."
Gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Purmo Baştemsilcisi Rıfat Çevik, "Vergi adaletsizliği var. Bu zaten en büyük problemimiz. 6'ncı ayda asgari ücrete zam gelmeyeceği söyleniyor ama asgari ücret şu anda kurudu, eridi gitti. Enflasyon da zaten gerçekçi olmadığı için yüzde 20-22 çıkaracaklar belli. Vergi adaletsizliğini çözmeleri lazım, vergi alınmaması lazım. Kümülatif vergiler, dolaylı vergilerle zaten yüzde 70 vergilere gidiyor kazandığımız. Bu durumu çözmeleri lazım. Bunun için de büyük bir eylem gerekiyor. Gerekirse genel grev olması lazım. Bütün sendikaların, örgütlerin birleşmesi lazım" dedi.

İstanbul 112 çalışanlarından açıklama: 112 emekçileri ne sahipsiz ne köle! İstanbul 112 çalışanlarından açıklama: 112 emekçileri ne sahipsiz ne köle!

Birleşik Metal-İş Purmo Temsilcisi Ercan Günay ise, yaptıkları yürüyüşün diğer işçilerin de ilgisini ve desteğini gördüğünü söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tasarruf paketi açıklamalarına karşı Günay, "Önce kendilerinden tasarrufa başlamaları lazım. İşçilerin zaten aldığı para belli. Bizim kemer sıkacak bir durumumuz yok. Bu noktada kemer sıkacak varsa devletin üst kademeleridir. Zaten pastanın en büyük dilimini onlar yiyor. Bizden bir şey beklemesinler. Her zaman dediğimiz gibi birleşe birleşe kazanacağız. Arkadaşlarla bir emek mücadelesine girdik, bundan da zaferle çıkacağımızı düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan