Gazete Emek - Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili George Aslan’ın anadili olan Süryanice de Noel’i kutlaması sonrası başlayan tartışmalar dinmedi. İYİ Partililer ve sonrasında AKP’lilerin itirazları sonrasında söz almak isteyen Aslan’a Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Aslan’a söz vermeyerek konuya ilişkin kendisi açıklama yaptı.

‘AĞLAMAM GELİR’

Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın aldığı tutumu eleştirdiğini anımsatarak sözlerine başlayan Önder, “Çok kalbimden gelen bir duyguyu sizlerle paylaşmak istiyorum; Refik Halit Karay’ın eskici hikayesini bilenler bilir. Beyrut’ta göçen bir Türk çocuğu orada büyük bir izolasyon içerisinde yaşar. Bir gün evlerine, yanlarında kaldığı ailenin evlerine bir ayakkabıcı gelir. Ayakkabıları tamir ederken Türkçe bir şey söyler. Çocuk karşısına geçer. O çiviler ağzına batmaz mı o çiviler ağzına batmaz senin der. Kunduracılar çiviyi çakarken… Her dinlediğimde onurum üzerine söylüyorum; ağlamam gelir” dedi.

‘BOYNUMU VURSANIZ MÜDAHALE ETMEM’

“Benim boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği anadiline müdahale etmem” diyerek, sözlerini sürdüren Önder, “Haya ederim. Ayet meselesini ayet ile tasvir ettim zaten. Diğerine gelince; Ben bir Kürt ilinde doğmuş Türk ana babanın çocuğuyum. Siz diyordunuz ya burada; ne diyor bize sövüyor mu acaba? Diye. İşte Kürdün evladı birinci sınıfa başladığında öğretmenin konuştuğundan sizin George Aslan’ın konuşmasından ne anladı iseniz siz Kürtçe konuşan diğer vekillerin konuşmasından ne anladıysanız bir İlkokul çocuğu da okuma evrenine ilk adım attığında sizin anladığınız kadarını anlıyor” diye konuştu.

‘BİR MİLLETİ TEMSİL EDİYOR’

İYİ Partililerin Aslan’ı anlamama ve küfür etme ihtimaline dair iddiasına da değinen Önder, “Burada küfretme hayasızlığına gerek ki kimse tenezzül etmeye…Bir dili temsil ediyor. Bir milleti temsil ediyor. Niye küfretsin? Allah’ın selamına saygı göstereceğiz. Eğer o saygı içinizden gelmiyorsa ideal olanı bu ben dünyanın hiçbir dili inancı beni rahatsız etmez. Eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz. Şunu söyleyeceğim: Okula 1’inci sınıftan başlamıştım. Bir sürü eğitim çalıştayı yapıldı barış süreci, çözüm süreci boyunca bilimsel nitelikli. Kürt’ün evladını bekleyen eğitim hayatındaki akıbet şu: Konuşurken Türkçeyi doğru düzgün telaffuz edemiyor; gülmeler, aşağılamalar ve eğitimden uzaklaşma sonucunu doğuruyor bu bir. İki: Anlayamıyor…Bakın, sizin burada celallendiğiniz bir meselenin arkasında katman katman ne kadar tarihsel ve sosyal olgular var. Sonra eğitimden uzaklaşıyor, sonra okuldan uzaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

DİVANI TERK ETTİ

Önder’in bu sözleri üzerine Divan üyesi ve aynı zamanda İYİ Partili Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, divanı terk etti. Divan üyesinin divanı terk etmesi üzerine Önder oturuma ara verdi.

Aranın ardından oturum kaldığı yerden devam etti, CHP Grubu söz aldı.

Kaynak: MA

Editör: Bekir GÜNEŞ