Gazete Emek- TBMM Başkanlığı’nın, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasına yönelik kararın bugün TBMM Genel Kurulu’nda okutması bekleniyor. Bu durumda milletvekilliği düşecek olan Gergerlioğlu, cezaevine girecek. Gergerlioğlu, “Bugün Meclis'te direnebildiğim kadar direneceğim, yapılan millî iradeye saldırı” açıklamasını yaptı.

Karar gazetesinden Melek Gedik’in haberine göre, kararın bugün okunabileceğini, dünden beri gelen kulis haberlerinin bu doğrultuda olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, henüz kendisine resmî bir yazının ulaşmadığını belirtti. Kararın hem millet iradesine hem de Anayasa'ya aykırı olduğunun altını çizen Gergerlioğlu, “Karar tamamen siyasi. Yapılan milli iradeye saldırıdır” değerlendirmesini yaptı.

HDP tarafından Gergerlioğlu hakkında yapılan paylaşımda, "Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, herkesin hakkını savunduğu için iktidarın hedefinde. Şimdi herkesin Gergerlioğlu'nu ve adaleti savunma zamanı!" ifadesi kullanıldı.

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ ORUÇ:  GERGERLİOĞLU KARARI HUKUKSUZDUR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen kararın hukuksuz olduğunun altını çizen Oluç, şöyle konuştu:

“Eğer bir ülkede hukuk, demokrasi, insan hakları ileri bir noktada değilse o ülkenin ekonomisi de düzelmez. O ülke uluslararası alanda güvenilir bir ülke olma niteliğini kazanmaz. Şimdi siyasetin gündemine göre kendi gündemini ve kararlarını belirleyen bir yargı mekanizması hukuk açısında güvenilir bir mekanizma değildir. Bu yargı mekanizması bağımlı ve taraflı hale gelmiştir, yürütmenin tahakkümü altındadır ve yürütmenin gündemine göre karar vermektedir. Bu kararlardan bir tanesi milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındadır. Çok açık bir şekilde yürütmenin telkinleri ile yürütmenin tahakkümü ile bir kara ortaya çıkmıştır.

Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı o kadar büyük bir hukuksuzluğu içinde barındırmaktadır ki o şerhte bu kararın esas ve usul yönünden yasalara aykırı olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Ancak TMK 6-2’den ceza verilebilir. Yani istinafın kararı esas yönünden de usul yönünden de. Aslında bu karar istisnai hallerden değildir, dokunulmazlık çerçevesindedir yani yargılamanın, soruşturmanın ve kovuşturmanın durdurulması gerekir demiştir. Vekilimiz AYM’ye başvurmuştur. Enis Berberoğlu meselesindeki durum neyse Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndaki durum da aynıdır. AYM tarafından da mutlaka bozulacaktır. Ama ona rağmen bu tartışma köpürtülüyor.”

Gergerlioğlu’nun geçmiş uzun yıllardan beri insan hakları aktivisti olduğunu ve bu yönde çalışmalar yaptığını sözlerine ekleyen Oluç, “Bu bize neyi gösteriyor? İnsan Hakları Eylem Planı’nın ciddi olmadığına. Gergerlioğlu, seçildiği 2018 Haziran’ından bugüne kadar 2 bin 900’ün üzerinde soru önergesi, 26 kanun teklifi, 120 tane genel kurul konuşması yapmıştır. Belki son günlerde artmış olabilir bu çalışmalar. Çıplak arama, cezaevlerinde işkence, cezaevlerinde çocuklar, yoksulluk, kanunsuz yargılamalar, Uygur Türkleri, anadili hakkı… Bunların tamamı insan hakları alanını ilgilendiren konulardır” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ SEZGİN TANRIKULU’NDAN GERGERLİOĞLU İÇİN SAĞDUYU ÇAĞRISI

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ve AKP’li yöneticileri sağ duyuya davet ederek şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılmış, Meclis başkanı bireysel başvuru sonucunu bekleyebilir bunun önünde bir Anayasal engel yok. Beklemezse, bu son derece yanlış ve Anayasa’ya aykırı olur. Meclis Başkanı'na düşen görev 2013 yılında olduğu gibi, Cemil Çiçek’in aynı maddeden ceza almış Van milletvekilinin tezkeresini Meclis’e göndermediği gibi.

'ANAYASA’DAKİ BOŞLUK DEMOKRASİYE UYGUN DOLDURULMALI'

Gergerlioğlu hakkında verilen karar ifade özgürlüğü içinde kalması gereken bir paylaşımdı, soruşturma açılmaması lazımdı. Ama dava açıldı 2 ile 6 ay arasında ceza aldı. O ceza hızla Yargıtay’da benzer davalardaki süre beklemeksizin onaylandı.  Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu 2012’de açıldı. İç tüzük ise çok daha önceden yapılmış. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açıldı ama iç tüzük değiştirilmedi. Dolayısıyla, Anayasa’da boşluk da var. Bu boşluk karşısında Meclis başkanına düşen görev; boşluğu demokrasiye uygun olarak doldurmak.  AYM kararını beklemek ve tezkereyi göndermemek.

'AKP’Lİ YÖNETİCİLERİ VE MECİS BAŞKANINI SAĞ DUYUYA DAVET EDİYORUM'

Milletvekilliği düşerse ne olur? Gergerlioğlu genel kuruldan çıkmayacağını söylüyor. Genel kuruldan zorla çıkarılması, genel kurula güvenlik güçlerinin gelmesi söz konusu olabilir. Bu da bize 1994 yılında DEP’li milletvekillerinin parlamentodan çıkarıldığı görüntüleri hatırlatır. Bu travmanın Türkiye’ye yeniden yaşatılmaması lazım. Meclis Başkanı'nı ve AKP’li yöneticileri sağduyuya davet ediyorum."

HDP’Lİ DANIŞ BEŞTAŞ: KARAR SİYASİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Beştaş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının, bugün Genel Kurul’da okunacağını Meclis Başkanvekili tarafından kendilerine son anda iletildiğini ifade etti.

Bu durumu saygısızlık ve Meclis’in kendisini inkar etmesi olarak değerlendiren Beştaş, “Dün danışma kurulu yapıldı, bugün yapıldı. Bu mecliste her konuyu konuşuyoruz. Dokunulmazlık ve milletvekilliğin düşürülmesi konusunda bu parlamentonun sicili oldukça bozuldu. Tarihe kara leke çokça eklendi bu konuda. Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri hukuka, anayasaya aykırı bir şekilde düşürüldü. AYM kararı beklenmeden düşürüldü. Yakın bir zamanda AYM kararı ile bir milletvekili Meclise geri döndü. Ama bizim Kocaeli milletvekilimizin başvurusu AYM’de iken tezkere Meclise sunuluyor. Bu dönem iktidar dokunulmazlık ve milletvekilliği düşürülme konusunda dünyada rekor kırmaktadır” dedi.

AYM KARARINI BEKLEYİN

Beştaş, şöyle devam etti: “Bir haber paylaştığı için hakkında bir dava açıldı. Yargılamanın durdurulması gerekiyor. Yargıtay kendi içtihadını çiğnemiş. Bu kararı yargı vermedi. Bu kararı siyasi iktidar verdi. Bu karar hukuki değil, siyasidir. Yargı kararı olmadığına dair karar okunursa sadece Kocaeli’deki 90 bin kişinin iradesi gasp edilmeyecek. Barışa çağrı yapan bir tweetle milletvekilliği düşürülemez. Kellemiz gitse barışı, çözümü savunmaya devam edeceğiz. Hukuktan vazgeçmeyin, hukuksuzluk hepinizi boğacak. Bu kararı okumayın, AYM’nin kararını bekleyin.”

Editör: TE Bilişim