Gazete Emek-İçişleri Bakanı Soylu, Ümit Özdağ başta olmak üzere "her taraf yağmalanıyor" denilerek yapılan hedef göstermelere ilişkin ise ihbarların çoğunun asılsız çıktığını söyledi. 

Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Binaların yüzde 40'ında hasar tespit edildi. Delil toplanmadan enkaz kaldırılmıyor. Antakya'da iki konuttan biri yıkık. Eksiklikler söz konusuysa bununla ilgili delillendirmeler devam etmektedir. Bunlar tamamlanmadan enkaz kaldırılmamaktadır. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binalara tespitimiz girilmeyeceği yönündedir. Yıkılmı, ağır hasarlı binaların etrafında kolluk kuvvetleri bulunmaktadır.

Şu anda bir salgın hastalık, enfeksiyon gibi bir hastalık söz konusu değil. Kahramanmaraş özelinde söylüyorum

200 BİN ÇADIR SEVK EDİLDİ

Vatandaşlarımıza bir çağrıda daha bulunmak istiyorum. Çadırlar kuruldu. Türkiye genelinde 200 bin çadır sevk edildi. 700 bin daha sevk edilecek. Bu çadırlar kuruldu kurulmaya devam edecek. Bu bir yıllık bir süreç. Vatandaşlarımıza çağrımız bu on günde gösterdiğiniz yüce gönüllülük duygusunu bir yıl daha sürdürmeniz."

EVLER BİR YILDA YAPILIP TESLİM EDİLECEK

Fitne çıkarmaya çalışanlar bu şehir bir daha kurulmayacak söylentisi yayıyor. Bu şehirler sağlam zemin üzerinde yeniden burada yaşayan vatandaşların şehri olarak inşa edilecek.

Kuru gıda kolileri dahil aş evlerine takviye edecek gıdalar, temel ihtiyaçlar, ve birinci el giysiler dahil hepsini sürdürülebilir kılmalıyız. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi hasar tespiti yapılan 335 bin 956 aileye 10 bin TL'lik yardım gönderildi."

BİNALARIN ÜZERİNDE NUMARALANDIRMA YAPILIYOR

Binaların üzerine bir numaralandırma yapılıyor. Alınacak enkazlar da numunesi alınmış, karotu alınmış artık enkaz kaldırma ölçüsünde olan enkazlar olacaktır. Enkazlar kaldırıldığı sırada vatandaşlar orada bulunabilecek. Birtakım eşyaları olabilir diye orada olabilecekler. Enkaz sayısı fazla olduğu için enkaz başında bu süreç devam edecek."

İSTİSMAR EDENLER VARSA GEREĞİ YERİNE GETİRİLECEKTİR


Bağış ayrı yardım ayrı. Onun için toplanan bağışlarla ilgili ne harcandı, ne kadar harcandığı aynı istikamette devam edecektir. Bizim çalıştığımız dernekler zaten bunu ister. "Bizi denetleyin, bizim bağışçılara karşı mahcubiyet içinde olmayalım diye." Bunu istismar eden varsa da elbette ki gereği yerine getirilir, getirilecektir.

ASAYİS İLE İLGİLİ BİZE YAPILAN İHBARLARIN YÜZDE 99'U BOŞ ÇIKTI

Şehirler normalleşmeye başladığında tahliye edilen vatandaşlarımız şehirlere döneceklerdir. Burada onların hayatının ilk 1 yıl ihtiyaçlarını gerçekleştirebilecek bir hali sağlamaya çalışacağız. Asayişle ilgili bir dedikodu aldı başını gitti. Her alanda süreci nasıl sekteye uğraşırız için uğraşanlar var. Asayişle ilgili bize yapılan ihbarların yüzde 99'u boş çıktı."

Editör: Derya çelik