Gazete Emek-28 Şubat 2023'te Meclis'te kabul edilerek yasalaşan EYT düzenlemesinin kapsamına staj ve çıraklık mağdurları dahil edilmedi.

8 Eylül 1999 öncesinde staj girişi olan yüz binlerce vatandaş, çalışma primlerinin 'kısa süreli çalışma' statüsünde yer alması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilik hesaplamasına dahil edilmedi.

SGK tarafından, staj girişinin 'işe başlangıç tarihi' olarak kabul edilmemesine isyan eden staj ve çıraklık mağdurları, Türkiye'nin 81 ilinde bir araya gelerek tepki gösterileri düzenledi. Mağdur son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adana mitinginde, "Staja müjde, çırağa müjde" şeklinde tezahürat yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çağrıya yanıt verdi.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARINA ERDOĞAN'DAN MÜJDE

Staj mağdurları için sloganlar atan kalabalığa yanıt olarak "Vereceğiz, daha ne müjdeler vereceğiz" diyen Erdoğan'ın sözleri, yüz binlerce staj mağdurunda büyük bir heyecana neden oldu.

Sosyal medyada paylaşım rekoru kırılan konuşmanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama bekleniyor.

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

STAJ MAĞDURLARI NASIL EMEKLİ OLABİLİR?

SGK mevzuatına göre, Türkiye'de yürütülen staj faaliyeti "kısa süreli çalışma" kapsamında değerlendiriliyor. Bu nedenle stajyerlerin 'işe başlama tarihi', sigorta için geçerli olmamakta. Meclis'ten geçecek düzenleme ile staj faaliyetinin 'uzun süreli çalışma' kapsamına dahil edilmesi, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde staj ve çıraklık girişi olan kişilerin, otomatik olarak EYT kapsamına dahil edilmesine neden olacak.

BAKAN IŞIKHAN "ÇALIŞMA YOK" DEDİ

Erdoğan'ın sözleri sonrası sosyal medyada staj ve çıraklık mağdurları gündem olurken, atılan yüz binlerce paylaşıma yanıt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi. Işıhan, şu anda staj mağdurları ve kademeli emeklilik sistemine ilişkin bir çalışma yürütülmediğini söyledi.

EYT yasası çıkarılmadan önce, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de "EYT düzenlemesi yok" açıklaması yapmış ancak Erdoğan'ın girişimleri ile aylar sonra EYT düzenlemesi kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu nedenle staj mağdurları, yapılan açıklamaya rağmen yeni bir tasarının gündeme gelebileceğine ilişkin umutlarını korumaya devam ediyor.

Kaynak: Halk TV 

Editör: şilan