Polonez’de işçi kıyımı devam ediyor: 100’den fazla işçi işten çıkarıldı Polonez’de işçi kıyımı devam ediyor: 100’den fazla işçi işten çıkarıldı

Gazete Emek- Çankırı’da toplu sözleşme anlaşmazlığı nedeniyle greve çıkan Sumitomo işçilerinin direnişi sürüyor.  Fabrikanın günlük 30 bin tekerlek ürettiğini ancak işçiye 3 tekerlek parası zammını çok gördüklerini söyleyen işçiler, “Burada bir kazanan olacak, o da işçi olacak” dedi.

Çankırı’da bulunan Sumitomo Rubber AKO Lastik ile Petrol-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmış,  2 bin 400 işçi üretimi durdurarak 29 Mayıs günü greve çıkmıştı.
Direnişteki işçilerden biri, “11 sene önce açılan fabrika hem şehri geliştirdiğini hem de insanlara iş kapısı olduğunu iddia ediyor. Ama aldığımız net ücret asgari ücret. Üstelik kimyasalın içinde kokarak çalışıyorsun. Fabrikaya gelirken 2 saatin yollarda geçiyor. 6 gün çalışıyorsun. Ben ne anladım bu işten? Benim sendikalı fabrika işçisi olmamın ne farkı kaldı? Sözde büyük Japon firmasında çalışıyoruz. Bizi bu koşullara mahkum ediyorlar. Artık tak etti. Sendika da grev kararı aldı bizler de bu süreçte arkasındayız” dedi.
Fabrikada 8 yıldır çalışan bir işçi ise, ücret taleplerinin yan haklarla birlikte 40-45 bin lira olduğunu söyledi: “ “6 aylık farkları hesapladığımızda kişi başı aylık 20-25 bin lira paramız içeride duruyor. Farklar faizle birlikte 5-6 aylık maaşımızı çıkartır. 2 bin 400 kişinin maaşını bedavaya çıkarttı. Daha diyor ki olmaz biz batarız. Bir ürünün 6 ay önce ile şimdiki fiyatı aynı mı? Biz ne yapalım?​”
"SAĞLIĞIMIZDAN OLUYORUZ"
Bir başka işçi de beklentisinin açlık sınırının üzerinde olduğunu ifade etti. Bu talebin bile normal olmadığını vurgulayan işçi, “Sağlığımızdan oluyoruz. TL ile çalıştırıyorlar dolarla satış yapıyorlar. Günlük 23 bin lastik üretiyor fabrika. Aylık üretim 600 bine çıkıyor. 3 tekerlek parasına verecek zammı çok görüyorlar” diye konuştu.

Bir başka işçi de, “Yeni kurulan fabrika dedik. Ayakta tutalım dedik. Hâlâ zarardayız diyorlar. On yılda ayağa kalkamıyor mu? Grev sürecine gelmeden önce ‘Diğer yerler gibi satışımız yok, bu kadar yüksek vermeyiz’ diyorlar. Ama sonra binaya asarlar; dereceye girdik şöyle birinci olduk diye” dedi. Grev öncesinde, son bir hafta iş yavaşlattıklarını söyleyen işçi, “Üretim 30 binlerden 13 binlere kadar düştü. Rapor alanlar da oldu. Sözleşme sürecinde tepki olarak fazla mesaiye kalmadık. Yemekhanede ses çıkarma eylemi yaptık” dedi.
"BİR KAZANAN OLACAK, O DA İŞÇİLER"
7 yıllık işçi ise grev sürecine ilişkin “Yaşadığımızı fark ettik. Kimse şu an parasını, maddiyatını, sıkışıklığını düşünmüyor. Bu işin önceden olması lazımdı. Zor durumda arkadaşlarımız var. Onlar dahi kesinlikle sonuna kadar gidecek. Biz grevden kazanarak gireceğiz içeriye. Burada bir kazanan olacak, o da işçi olacak. Çankırı küçük bir yer, o yüzden istediğimiz fazla görünebilir ama en düşük ev kirası 15 bin lira burada da. Sosyal hayat yok. Zaman yollarda geçiyor. İş ağır, tehlikeli.” diye konuştu.
TUVALETLERİ KALDIRDILAR
Patronların grev haberini duyar duymaz tuvaletleri kaldırdığını söylüyor işçiler, “İşçi tuvaletini yapamasın diye... Patronun saygısı da kültürü de böyle. Sabahları Japon disiplini, sağlığı diye 15 dakika spor yaptırıyorlar. Ben 8 yıldır bu fabrikadayım çektiğimiz kimyasal kokusundan vücudumuzda hal kalmadı. İş kıyafeti ile şehirde gezemezsin. Uygulamaları göstermelik. Sadece ücret için değil sosyal haklar için de mücadele ediyoruz. Başından beri yeni açıldı, toparlayacak, düzelecek diye bekledik. Bize sendikalı olmayan asgari ücretle çalışılan yanımızdaki çorap fabrikasını örnek gösteriyorlar. Sumitomo'yu yıllarca biz geliştirmemiş biz üretmemiş gibi sanki lütuf vermişçesine davranıyorlar. Şimdi kim kime kazandırıyor onlar görsün bakalım.”
"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Grev süresince yaklaşık 150-160 bin otomobil lastiğinin üretilmediğini söyleyen bir başka işçi de “Çankırı'daki fabrika Avrupa'ya çalışıyor. Audi, Volkswagen gibi araçlara sıfır lastik sağlıyor. Kazandıkları paraları, hepimizi bir araya gelsek toplayamayız. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bu ülkenin işçisini düşük ücrete çalışacak eleman olarak görüyorlar. Onlar dolarla yurt dışında satıyorlar bize TL ile açlık sınırının altında ücret veriyorlar. Emeğimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.


Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan