Gazete Emek- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Zincirlenmiş Hacim Endeksi'ne göre 2024 birinci çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’nin 2024 birinci çeyrekteki büyümesi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,7 olarak hesaplandı.

TÜİK verilerine göre, inşaat sektöründe toplam katma değer yüzde 11,1, bilgi ve iletişimde yüzde 5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5,0, sanayi yüzde 4,9, tarım yüzde 4,6, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,3, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2,0 arttı.
Hane halkı tüketim harcamalarının ilk çeyrekte yüzde 7,3 oranında yükselmesi dikkat çekti. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 3,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 10,3 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekslerde, bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 2,4, takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki yıl aynı döneme göre ise artış yüzde 5,8 olarak belirlendi. 

Mehmet Şimşek yıl sonu enflasyon beklentisini aşağıya çekti Mehmet Şimşek yıl sonu enflasyon beklentisini aşağıya çekti

Kaynak:Artı Gerçek 

Editör: şilan