Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı kamuda tasarruf programı kapsamında “Maaş artışlarının performansa göre yapılacağı” da yer aldı. Kamuda çalışan işçi ve emekçiler ise duruma tepkili. Sene başındaki ek zam taleplerini hatırlatan kamu işçileri, “Asgari ücretle aramızdaki fark iyice kapandı, daha ne kadar tasarruf yapacağız?” diye tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı tasarruf açıklamasında kamuda istihdamın kısıtlanmasından ücretlerin sınırlanmasına kadar bir dizi madde sıralandı. Dikkat çekilen noktalardan biri de “Maaş artışlarının performansa göre yapılacağı” oldu.
ÜCRETTE BÜYÜK ERİME
Kamuda tasarruf adı altında kemer sıkma politikasının daha katmerli bir şekilde genişletildiğini dile getiren Ankara’dan bir kamu işçisi, “Her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Patronlara bir sürü kaynak aktarıyorlar. Geriye kalan ise kırıntılardan ibaret. Açlık sınırında ölmeden yaşamayı başarabilecek ücretli köleler toplumu inşa etmek için bütün olanaklarını seferber ediyorlar” dedi.
15 yıldır kamuda çalıştığını belirten işçi, “Kamu işçileri 2002 yılında asgari ücretin 5.5 katı maaş alırken, 2024 ocak ayı itibariyle 1.9 katı alıyor. 22 senede zaten bu kadar tasarruf yaptık. Daha ne tasarrufu bekliyorlar?” dedi.
Bu duruma adım adım gelindiğini aktaran işçi, “Her sözleşme döneminde ücretlerde, sosyal haklarda geriye düştük. Eğer biz o zaman birlikte mücadele edebilseydik şimdi bu manzarayla karşılaşmazdık” diye konuştu.
CILIZ SES RAHATSIZ ETMİYOR
İşçi, başta kamuda çalışanlar olmak üzere tüm işçilere çağrı yaptı: “Kıdem tazminatı hakkımıza göz dikiyorlar. Esnek çalışma modellerini uygulamak istiyorlar. Ekonomi programlarıyla patronları beslemeye çalışıyorlar. Ülkenin birçok kentinde düşük ücretlere karşı sendikalaşmak isteyen işçiler işten atılıyor. Biz kamu işçileri de ek zam ve vergide adalet talebiyle eylemler yaptık ama sorunumuz çözülmedi. Bizim sesimiz cılız çıktıkça ne patronları ne hükümeti ne sendika bürokratlarını rahatsız eder. Tek adam iktidarının ve sermayenin bu acı reçetesini ters yüz etmek için örgütlenelim.”
"PERFORMANS SİSTEMİNİN NE KADAR ETİK DIŞI OLDUĞUNU GÖRDÜK"
Açıklanan kamuda tasarruf paketinde bahsedilen performansa dayalı maaş artışı istemine dair konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak performans kriterlerinin neye göre belirleneceğinin sorun olduğunu söyleyerek, “Bugün sağlık emekçilerinin maaşları yoksulluk sınırının altında. Performansa dayalı ödenek meselesini en iyi anlayacak olanlar sağlıkçılardır. Performansa dayalı sistem emekçileri daha uzun saatler çalışmaya, uykusuz günlere maruz bırakıyor.
Karşılığında aldığımız düşük ücretler emekliliğimize dahi etki etmiyor. Üstelik bu sistemde performans ücretlerimiz hastalandığımızda ya da raporlu olduğumuzda kesiliyor. Bizler performans sisteminin ne kadar etik dışı olduğunu gördük görüyoruz” dedi. Tasarruf için yapılabilecek birçok şey olduğunu söyleyen Kavak, “Ancak hükümet gözünü emekçinin cebine dikmeyi, emekçinin cebine elini uzatmayı tercih ediyor. Başta dediğim gibi ücretlerimiz yoksulluk sınırının altında belki yarın açlık sınırının altında olacak buna rağmen tasarruf emekçinin maaşından yapılmaya çalışılıyor, bu kabul edilebilir değil. Sarayın günlük harcamasını duyuyoruz, patronlara verilen teşvikleri görüyoruz, bir tasarruf yapılacaksa buradan yapılmalı israf son bulmalı” diye konuştu.
"DENETİM NASIL YAPILACAK?"
İstanbul’dan bir eğitim emekçisi de “Kamuda performans denetimi subjektif bir olgudur. Emekçinin performansını kim ölçecek, bunu denetleyecekler kimlerdir? Eğer denetleme işi okulun idarecilerine verilecekse emekçinin idareciyle farklı nedenlerle ters düştüğü koşullarda, siyasi olarak aynı bakmadığı noktalarda maaş zammı kararını nasıl verecektir? Yıllarca har vurulup harman savrulan bütçeyi emekçilerin maaşından kısarak toplamaya çalışıyorlar. Seneler boyunca süre gelen israfın bedelini çalışanlara ödetmeyi hedefliyorlar. Kamuda bir tasarruf yapılacaksa bunca yıllık israfı yaratanlar, yani ülkeyi yönetenler yaşantılarından şatafatından tasarruf etsin” dedi.
Kaynak: Evrensel