Gazete Emek - Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), piyasa beklentilerinin altında faiz artırımı sonrası, piyasada volatil seyir devam ediyor. Yurt içi piyasa, Kurban Bayramı tatili sebebiyle kısa haftanın ikinci ve son işlem gününe rekorlarla başladı.

Dolar yeni zirvesini, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslar arası piyasalarda 26,20 TL'ye çıkardı. Kur, saat 10.47 itibarıyla yüzde 0,74 düşüşle 25,7175 TL'de hareket etti.

Euro da dolara eşlik ederek sığ piyasada yeni zirvesini 28,56 TL'ye yükseltti. Euro/TL, aynı dakikalarda yüzde 0,63 kayıpla 28,1335 TL'de işlem gördü. 

Borsa İstanbul, dün gün içi tarihi zirvesini 5749 puana, kapanış rekorunu ise 5732 puana taşırken; yeni güne kayıpla başladı. Endeks, sonrasında yönünü yukarı çevirdi ve gün içi zirvesini 5756 puana tırmanarak yeniledi. BIST 100 endeksi saat 10.54 itibarıyla yüzde 0,33 yükselişle 5752 puanda hareket etti. Bankacılık endeksi ise, borsadan negatif ayrışırken; şu dakikalarda yüzde 0,41 düşüşle 5274 puanda işlem gördü.

BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,14 düşüşle 5725 puanda hareket ederken; bankacılık endeksi ise ilk işlemlerde yüzde 0,49 oranında kayıpla 5270 puanda bulunmuştu.

EKONOMİST EVREN DEVRİM ZELYUT'UN TAHMİNİ

Avrasya Yatırım’dan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Youtube kanalı üzerinden yayın yapan bir programda dolardaki yükselişin sadece Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin altında faiz artırımından kaynaklanmadığını belirtti.

ABD’deki yerel FED temsilcilerinin piyasalara faiz artırımı gibi konularda öncesinde mesajlar verdiğini ve doğru bir iletişim stratejisi izlediğini belirten Zelyut, bunların yapılmadığını ve Mehmet Şimşek’in Türkiye’ye sadece taşıma dolar getirmek için görev yapar gibi bir duruş sergilediğini belirtti.

Türkiye’nin taşıma suyuyla değirmen döndürmeyeceğini belirten Zelyut, Katar ve BAE gibi ülkelerden para değil yatırım gelmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin taşıma suyuyla değirmen döndürmeyeceğini belirten Zelyut, Katar ve BAE gibi ülkelerden para değil yatırım gelmesi gerektiğini kaydetti.

Zelyut, Türkiye’nin ihracatının son 5 aylık süreçte hiç artmadığını ve ithalatın da TÜİK verilerine göre yüzde 8,8 arttığını dile getirdi.

Sanayicinin dışa dayalı üretim modelini bırakması gerektiğini anlatan Zelyut, gerçekten üretim olmaması ve faiz politikalarındaki çelişkilerden dolayı doların 32 TL’yi görme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. 

ÖZGÜR DEMİRTAŞ DA 28 SEVİYESİNİ İŞARET ETMİŞTİ

Finans Uzmanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da dün dolar/TL'deki rekorun ardından yeni beklentisini paylaştı.

Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL kurunun 26 seviyesinin üzerini görerek rekor kırmasının ardından Demirtaş, “Dolar: Gideceği yer 28. Sonrasını sonra konuşalım…” dedi.

Demirtaş bir başka paylaşımında ise şu ifadeleri kullandı:

“Hani ülke batacaktı diyorlar. Ülkeler bakkal dükkanı gibi batmaz! Ülkeler züccaciye dükkanı gibi kapısına ‘zararına satışlar’ yazmaz!

Ama:

1) Halkları fakirleşir.
2) Orta direk çöker.
3) Alım gücü düşer…

Bunların olması ülkelerin batmasına eşdeğerdir.”

ÖZGÜR DEMİRTAŞ TAHMİNİNİ YAZDI

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar kuruna ilişkin dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Dolar/TL tahminini paylaşan Demirtaş, "Sonrasını sonra konuşalım" dedi.  Demirtaş, “doların gideceği yer 28 sonrasını da sonra konuşalım.” Dedi. 

Editör: Bekir GÜNEŞ