ÖZEL HABER: MUHİTTİN BOTAN
 

Gazete Emek - Van’da Kent estetiğinin geliştirilmesi adına kentin farklı noktalarında kayyumlar tarafından hayata geçirilen çalışmalar, bir süre sonra yine kayyum tarafından ortadan kaldırılıyor, yüksek meblağlarda para adeta çöp oluyor. Van’ın gözde yerlerinden bir tanesi olan Sanat Sokağı da kayyum tarafından ikinci kez düzenleme yapıldı ve yeni saksılar yerleştirildi. İkinisan Caddesi, Cumhuriyet Caddesi de sürekli düzenlemeye maruz kalan caddeler. 
 

2016 yılından bu yana, kısa bir zaman dilimi sayılmazsa Van kenti kayyumlar tarafından yönetildi, halen de yönetiliyor. Belediye meclislerinin de işlevsiz hale getirildiği belediyelerde, tüm çalışmalar kayyum ve çevresinde bulunan ekibi tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır. Kent eksenli yürütülen çalışmalar çoğu zaman tepki ile karşılanmakta. Kentin ana arterleri dışında özellikle çevre mahallere mesafeli durulması ise başka bir tartışmanın ana eksenini oluşturmaktadır. 
 

Kayyımın atandığı Van’da, 2016 yılından beri kimselerin anlam veremediği kent düzenlemeleri tüm hızıyla devam ediyor. Kentin belli bazı caddeleri dışında belediyecilik hizmetlerinden mahrum bırakılırken, çarşı merkezi ise her yeni kayyuma göre yeni bir şekil alıyor. Su ve çöp sorunu kentin temel sorunları arasında yer alırken, kent genelinde çok sayıda yolun bozuk olması ise dikkatlerden kaçmıyor. 
 

Kentin tüm sorunları hal olmuş, tek sorun olarak “estetik meseleler” kaldığı ferasetiyle hareket eden kayyımlar adeta, estetikten estetik beğen mantığı ile hareket etmekte, kenti güzelleştirme adı altında büyük maliyetlerle yapılan bir çalışma, aradan daha bir yıl geçmeden yerini başka bir çalışmaya bırakılıyor. 
 

Sabancı ailesi kaza geçirdi!

KAYYIM YAPAR KAYYIM BOZAR HALK BUNA ŞAŞAR

Kentin güzelleştirilmesi adına yapılan çalışmalar Vanlıları adeta çileden çıkartıyor. Bir kayyımın büyük bir gürültü vegösteriş ile hayata geçirdiği proje, kendisinden sonra gelen kayyım tarafından sessiz sedasız kaldırıyor ve yerine başka bir proje hayata geçirilerek belediyenin parası çarçur ediliyor. 
 

Van’ın gözde cadde ve sokaklarına yönelik yapılan düzenlemeler özellikle basında büyük gürültüler kopartılarak yapılsa da halkın pek de ilgisini çekmiyor!

Yapılan çalışmaların bazıları şu şekilde sıralanabilir:

BUTİK SOKAKLAR

Kayyımın atandığı ilk zamanlarda büyük ve gözde proje diye kentin belli noktalarında “Butik Sokak”lar inşa edilmeye başlandı. Büyük paraların harcandığı Butik Sokalar, sonrasında kendi kaderine terk edildi. Yapılan çalışmaların takipçisi olunmadığından birçoğu tahrip olarak enkaza dönüştü. Bazıları ise sonrasında gelen yeni kayyım tarafından sessiz sedasız kaldırılarak yerine başka bir şey yapıldı. 

FİSTAN SOKAK SAKSI SOKAĞA DÖNDÜ

İpekyolu Belediye Kayyımı tarafından “Butik Sokaklar” kapsamından yapılan sokaklardan bir tanesi ve en şatafatlısıFistan Sokak’tı. 
 

İpekyolu Belediyesi’ne atanan ilk kayyum olan, sonrasında “FETÖ Soruşturması” kapsamında ihraç edilen ve meslekten atılan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürkçü tarafından, Cumhuriyet Caddesi 2. Sokak’ın ismi değiştirilerek “Fistan Sokak” yapıldı. Yapılan bu düzenleme yerel basında yoğun olarak gündem oldu, reklam ve pazarlaması yapıldı. 

Yapılan ışıklandırma ile geceleri görenleri cezbeden bir görüntüye kavuşturuldu. İnsanların özellikle geceleri yoğunca resim çektiği alanlardan bir tanesi haline geldi. Bilhassa kente gelen İranlı turistlerin en çok sevdiği alanlardan bir tanesi haline geldi. 

‘BU SOKAĞIN ÇEKTİĞİNİ HİÇBİR SOKAK ÇEKMEDİ’

Sokak Esnaflarından Nevzat Hacıoğlu, sokağa hareketlilik kazandırmak için yenilenmeye gittiklerini belirterek, “sokağı inşaat alanına çevirdiler. Bizim sokak bir aydan fazla inşaat sahasına dönüştü. İş yerlerimizden çıkamaz duruma geldik. Müşterilerimiz de sokağımıza giremez oldular. Daha fazla dikkat çekmek, Van’a gelen turistlerin temel uğrak merkezlerinden biri haline getirmek için sokağımızda yenilenme çalışmaları başlatılmıştı. Bize de, ‘burada yöresel kıyafetler satıyorsunuz. Bunun için buraya uygun bir düzenlemeye gidiyoruz. Sokağınızdaki hareketlilik ve satışlarınız artacaktır’ dediler. Ancak ucube bir şey yaptılar. Yapılan çalışma hiçbir şeye benzemiyordu. Demir boruları birbirlerine ekleyip bir şeyler yapmaya çalıştılar ancak estetik görünüşten oldukça yoksundu” dedi.

Bir yerden sonra bunu da bir kenara bıraktıklarını belirten Hacıoğlu, “biz artık, ‘bu inşaat çalışması bitsin de nasıl oluyorsa olsun’ modundaydık. Nihayet bitti. Fakat sonrasında tepkiler yoğun oldu. Eleştiriler peş peşe gelişmeye başladı. Sonrasında bir baktık ki, bir gün akşamüzeri geldiler ve tamamını söküp gittiler. Neye yaptılar, neye söktüler bir anlam veremedik” dedi. Bu gibi çalışmaların rant eksenli çalışmalar olduğuna dikkat çeken Hacıoğlu, “kent halkı, kent esnafı düşünülmeden yapılan çalışmalardı. Velhasıl esnaf olarak büyük mağdur edildik. Bu sokak olarak gerçekten de çok çektik” ifadelerini kullandı. 

Yerel siteler ve kimi basın kurumları gece çektikleri resim ve görüntüleri tumturaklı haberlere -dönüştürülerek, kentin gelişimde nasıl çağ atladığı anlatıla anlatıla bitirilemedi! 

Ancak aradan bir yıl geçtikten sonra, Cemil Öçtürkçü, “FETÖ” davasından açığa alındı, ardından da ihraç edilerek, meslekten atıldı. Öztürkçü’nün gitmesinden sonra yerine İpekyolu Kaymakamı, İpekyolu Belediyesi’nin de yeni kayyımı olan Sinan Arslan atandı. 
 

Yeni kayyım da özellikle kent merkezine yoğunlaştı. Kent merkezinde yer alan birkaç mahalle dışındaki mahalleleri görmezden gelen Arslan, çok yoğun olarak eleştiri ve tartışmaların da merkezinde yer aldı. 

Arslan’ın yaptığı işlerden bir tanesi ise kendisinden önce büyük bir şaşaa ile açılışı yapılan Fistan Sokak’ın eski haline dönüştürülmesi oldu! Yapılan onca proje ve masraf yok sayılarak yapılan düzenlemenin tamamı söküldü!

Sonrasında İpekyolu Kayyımı Arslan’ın tayini çıktı. Arslan’ın gitmesi ile yerel ve ulusal basında çok yoğun gündem oldu! Ağırlıklı olarak yaptığı usulsüzlüklerle tartışılan Sinan Arslan da Cemil Öztürkçü gibi “FETÖ”den ihraç edilerek meslekten atıldı. 

Sonrasında gelen Kayyım ise Butik Sokaklardan olan Fistan Sokak’a saksılar yerleştirdi. Fistan Sokak’ın neden yapıldığını, yapıldıktan sonra neden söküldüğünü ne kimseler sordu, ne de Vanlılara bir açıklamada bulunanlar oldu.

Ancak şu kesindir ki, büyük bir gürültü ile açılan Fistan Sokak, Saksı Sokak’a dönüştü!

SANAT SOKAĞI YAPBOZ SOKAĞINA DÖNÜŞTÜ

Van’da, “değişim”den en çok nasibini alan sokaklardan bir tanesi de Van’ın gözde sokaklarından olan Sanat Sokağı oldu. İsmi her ne kadar Sanat olsa da hiçbir zaman Sanat Sokağı olamayan bu sokak, daha çok sigaracılar ve “torbacılar”sokağı olarak anıldı! Açılış mantığı, Van’ın kalbi olarak anılabilecek bir yerde olması nedeniyle bir sanat merkezine dönüştürmesiydi, ancak ne yazık ki bu misyonunuoynayamadı. 

Eski Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından yapılan düzenleme, belediyeye kayyım atanması sonrasında sökülerek yeniden dizayn edildi. Yapılan yeni düzenleme ise Vanlılar tarafından beğenilmedi. Daha çok uzak ve gelişmemiş ilçelerde yapılabilecek düzenleme ile basit ve sıradan saksılar ve oturaklar, Van’ın en gözde sokağı olan Sanat Sokağı’na yerleştirildi. 

Sanat Sokağı’nın yanı başında bulunan Sanat Parkı da yeniden dizayn edildi. Parkın içine yapılan yeni yapı ise ayrı bir tepkinin sebebi oldu. Nitekim Urartuların başkenti olan Van’a yapılan ve sanat merkezi olarak kullanılan yapı, Urartu mimarisi yerine, Roma ve Bizans mimarisi esas alınarak yapıldı. Van’da kendilerine ait tek bir eser bulunmayan ve Van’a tamamen yabancı olan Roma mimari yapısının esas alınması ciddi tepkilere yol açtı. 

Yeni proje ile birlikte Sanat Sokağı’na konulan basit saksı ve oturaklar birbiri ile hiçbir şekilde uyum sağlamadı. Nitekim çok geçmeden yapılan oturak ve saksılar dökülmeye başladı. 

Dökülen sadece saksı ve oturaklar olmadı, sokağın zeminine döşenen fayanslar da sökülmekle kalmadı, kırılmalar çökmelere maruz kaldı. Çok kötü bir işçilik ile yapılan Sanat Sokağı, savaştan çıkmışçasına adeta harabeye dönüştü! 

ESKİLERİ SÖKÜLDÜ YENİLERİ YERLEŞTİRİLDİ

Eski kayyım tarafından Sanat Sokağı’nda yeni düzenleme adı altında yapılan çalışmalar yine başka bir kayyım tarafından yeniden düzenlemeye tabi tutuldu. Önceki kayyımın koyduğu saksılar, ağaçlar ve oturaklar yerini yeni saksılara, yeni ağaçlara ve yeni oturaklara bıraktı. 

Yeni saksı ve oturaklar tekrardan ne zaman kaldırılacak bilinmez ancak buralarda da ciddi derecede para adeta çöp oldu! 

ESKİ SAKSILAR SÖKÜLEREK KURUMLARA DAĞITILDI YENİ SAKSILAR ALINDI

Deprem sonrası kentin belli caddelerine yerleştirilen ahşaptan saksılar da Kayyımlardan kurtulamadı! Özellikle Maraş ve İkinisan Caddelerine yerleştirilen estetik açıdan güzel görünümlü saksılar anlaşılmaz bir biçimde sökülerek bazı kurumlara dağıtıldı. Yerine ise yenileri yerleştirildi. Yeni saksılar yerleştirilir yerleştirilmez özellikle sosyal medya hesaplarından, kent estetiği ile uyuşmadığından ve kaba saba olduğu gerekçesi ile yoğunca eleştirildi. 

Kentin bu denli ihtiyaçları ve eksiklikleri bulunmasına rağmen hangi ihtiyaçlardan dolayı eski saksıların sökülerek kurumlara dağıtıldığı, yerine ise neden yeni saksıların konulduğuna ilişkin Vanlılara hiçbir zaman bir açıklama yapma gereği duymadılar. 

Kentin geride kalan mahallelerinde ise çöpler düzenli toplanmamaya, sular akmamaya devam ediyor. Birçok yol bozuk olduğundan, yazın toz topraktan, kışın ise yağan kardan dolayı halk açısından tam bir çileye dönüşmüş vaziyette! Çoğu yerde kışın yağan kar, güneş tarafından eritilinceye kadar yollarda kalmaya devam ediyor. 

Kent estetiği ise her geçen gün geriye sarmaya devam ediyor…

Editör: Bekir GÜNEŞ