ÖZEL HABER/ BARIŞ ASLAN 

Gazete Emek- Kapıköy sınır kapısı başta olmak üzere Hakkari-Esendere, Çukurca Üzümcü ile Ağrı-Doğubayazıt Gürbulak sınır kapıların geçiş güzergahında bulunan Van kenti 4 sınır kapısına rağmen sınır ticareti ve kapılarından yaralanmıyor.  Bir dönem sınır ticareti ile anılan Van şuan ise kapıların sürekli neden kapatıldığına yönelik tartışmalardan dolayı gündemde. Sınır ticaretinin Van’a olan etkilerine Turizmci Murat Beyaz ile esnaf Hasan Kaya ile konuştuk. Kaya eski günleri mumla aradığını belirtirken, Murat Beyaz ise, 2021 yılının kriz ve esnafın kiralarını dahi ödemediği bir yıl olarak geçtiğini söylüyor.  

 

“ESNAF KİRALARINI DAHİ ÖDEYEMEDİ”

 

2021 yılında Genel anlamda Kentte hem turizmde Hem de ekonomi de çok parlak geçmediğini dile getiren Murat Beyaz, açıklanan rakamlarında bunu net gösterdiğini söyledi.  “Tabi kentimizde çeşitli etkenler oldu.  Pandemininde büyük etkisi oldu. Pandeminin başlangıcından itibaren ekonomik kısır döngü içerisinde en çok etkilenen şehirlerden biri olduk. Van bu konuda çok şanssızlık yaşadı. Hem sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından sonlarda olması hem de kamu kaynaklarından faydalanmamasından dolayı ciddi sorunlar yaşadı” dedi. 2021 yılının nerdeyse sonlarına kadar sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı bir ekonomik döngü sağlayamadıklarını da belirten Beyaz, bu dönemde esnafın ciddi bir şekilde zorlandığı ve fatura ile kiralarını dahi ödeyemediklerini vurguladı.

 

 

YÜKSEK FATURALAR ETKİLİYOR 

Kış aylarından gelen yüksek faturalarına da dikkat çeken Murat Beyaz, Özellikle son zamanlarda kuş mevsiminde içinde olmamızdan kaynaklı olarak yüksek faturalar geldiğini dile getirdi. Faturaların ciddi bir yük oluşturduğunu da aktaran Beyaz, “ bir kere yüksek faturaların esnafın boynundan kalkması gerekiyor. Çok ciddi elektrik ve doğalgaz faturaları gelmekte. Öncelikle bunlara bir çözüm bulunmalıdır. 10 metre karelik bir dükkanı 1000 TL üzerinde elektrik faturaların geliyor. Faturaları ciddi bir yük oldu. Bu yükün esnafların üzerinden kalkması gerekiyor Ve Kapıköy sınır kapımıza Biraz daha aktif hale getirilerek hem ticarete hem de turist geçişine göre düzenlenmelidir” diye konuştu. Kent olarak avantajları olmalarına rağmen çevre ülkelerin pazarlarına ulaşamadıklarını da aktaran Beyaz, yeni ve kalıcı çözümlerin üretilmesini istedi. 

 

‘MÜŞTERİ YÜZÜ GÖRMEDEN İŞ YERİMİZİ KAPATIYORUZ’

 

Piyasada paranın dönmemesinden dolayı ciddi bir ekonomik kriz yaşadıklarını aktaran esnaflardan Hasan Kaya ise, etraflarında çok sayıda sınır kapısı olmasına rağmen sınır kapılarından yaralanamadıklarını kaydetti. İş yerlerine günlük bir müşteri dahi gelmediğini dile getiren Kaya, sürecin böyle devam etmesi durumunda toplu iş yerlerin kapanacağını kaydetti. Kaya, “Valla çok berbat bir yıl geçirdik. Gördüğünüz gibi piyasa bomboş. Millet para yok. Gerçekten çok zor durumdayız.  Geçen sene günde bin Tl satış yapıyorduk. Bu aralar iş yapmadan işyerimizi kapatıyoruz. Aldığımız eşyaları satmadığımız için elimizde kalıyor”  diyerek yaşanan ekonomik krize isyan etti. 

 


 

Editör: TE Bilişim