HABER: DERYA GÜNEŞ

Gazete Emek- Ferat Mehmetoğlu sanat mücadelesi ve son klibi ew çi bu law ile ilgili Gazete Emek'in sorularını yanıtladı. Mehmetoğlu, sanat hayatının babası ile başladığını belirterek adının da ünlü Kürt sanatçı Şiwan Perver'in 'Ey Ferat' şarkısından geldiğini söyledi. 

Mehmetoğlu şunları söyledi:

Doğduğum andan itibaren müzik aslında benim için başladı. Lise yıllarında da şarkılar söylüyordum ama 90'lı yıllarda İstanbul'da profesyonel müzik hayatına atılmaya başladım.

Diyarbakır Dengbej Evi (Mala Dengbêjan) 5 bin yıldır sürdürülen gelenek

İstanbul'da Hilmi Topaloğlu ile de görüştüm. Benim de arabesk şarkılar söylememi istediler. Hilmi Topaloğlu'na şarkı söylediğimde bana arebesk albüm yapmak istediğini söyledi. 

30 MÜZİK CAMİASININ İÇİNDEYİM

Ama ben arebesk yapmak istemedim. Bu durumdan da pişman değilim. 30 yıldır müzikle ilgilenmeye devam ediyorum. 2005 yılında Diyarbakır'a döndüğümde Nudem isimli bir prodüksiyon şirketi kurdum. 3 albüm çıkardım o yıldan beri. Birçok klip çektim, sinema filmlerinde yer aldım. Son albümüm olan Ew çi bu law şarkımdan sonra hem Türkiye hem de Kürt kamuoyunda çok ciddi konuşuldu.

Hem olumlu hem de olumsuz konuşanlar oldu. Hem Kürtler hem de Türkler çok konuştu. Kürt pop müziğinde Civan Haco'dan sonra ilk defa bu şekilde radikal ve pop kültürüne uygun bir klip yapmaya çalıştı. Bu klip barlar ve diskolar için yaptığımız bir kliptir. Dinleyenler genelde müziği seviyor ama klibe eleştirileri oluyor. 

KÜRTLER HER MÜZİĞİ DİNLİYOR AMA SÖZ KONUSU KÜRT SANATÇILAR OLUNCA LİNÇ EDİYORLAR

Kürt pop müziği piyasasında pop müzik yapmak çok zor. Kürtler başka kültürlerin pop müziğinden çok faydalanabiliyorlar ama söz konusu Kürtler olunca çok sert hata hunharca eleştirebiliyorlar. Birilerinin çıkıp bunu yapması gerekiyordu. Ben tamamamen popüler kültürü ve popüler müziği düşünürken yaptım. Tamamen klüp kültürüne uygun olsun istedik. Çok fazla kluplere gittik insanlar ne istiyor diye. 
 

HABERİ OKU: Adnan Oktar ile ilgili dikkat çeken detaylar: Bir ayda 252 kadın avukatla görüştü

İnsanlar beni tanımadığı için böyle sert eleştirebiliyorlar. Ben daha önce çok sert politik klipler de yaptım. İnsanların popüler Kürtçe kliplere de ihtiyacı var. Kürt bölgelerindeki kafelerde Serdar Ortaç'lar, Hande Yener'ler dinleniyor. Neden bir Kürt'ten dinlemesinler. Klipteki kadınların kıyafetlerini eleştirenler de olmuş. Ama biz tamamen popüler kültürü ve kulüpleri düşünerek çektik o klibi. 

Ben kendi kültürümden utanan biri değilim ama bu klipte uygun olan kıyafetler onlardı. Diyarbakır'da Kürdistan'da her türlü yabancı müzikler gösterilirken tepki göstermeyenler bir Kürt çekince niye tepki gösteriyor. El insaf diyorum. 

BİZİM COĞRAFYAMIZDA SPONSOR KÜLTÜRÜ YOK

Yapım şirketleri klibi kendileri servis etmek istediler ama ben kendi prüdüksiyon şirketimle yapmak istedim. Şuan da Youtube sayfamızda ve başka platformlarda yayınlanıyor. Bizim için iyi bir başlangıç oldu. Organik olarak 40 bin izlenme aldı ama biz bundan sonra reklamlarla daha fazla kişiye servis etmeye çalışacağız. 

Şuana kadar yaptığımız hiçbir işte sponsor bulamadık. Bizim coğrafyamızda sponsor kültürü yok. İnsanlar kültür sanata sponsor olmak istemiyor. Ben de yaptığım hiçbir işte sponsorla çalışmadım. Kaynak yetersiz oluyor. Eğer kaynaklarımız yeterli olsaydı çok daha iyi olurdu. Bu saatten sonra da sponsor gelebilir mi elbette gelebilir. Mart ayı içerisinde İstanbul ve birçok kentte ünlü sanatçılarla birlikte konserler vereceğiz. 25 yıldır medya camiasının içindeyim ama artık sadece sanat ile ilgilenmek istiyorum. Hazır olan şarkılarım var onlara da klip çekeceğim. İki albüm'den sonra single olarak "were were" ve "ew çi bû law" var. Hazırda bekleyen 4 şarkıya da klip çekeceğiz.

MAHSUN KIRMIZIGÜL İLE GÖRÜŞTÜK

Bazı dizi ve sinema yönetmenleri ile görüştüm. Mahsun Kırmızıgül'ün ekibi ile görüştüm. Yakında Diyarbakır'da çekilecek dizisinde yer almak için görüşmeler yaptık. 

Kürt müziğinin yeni seslere yeni insanlara ihtiyacı var. İleride Kürtçe farklı şarkılar ve kliplerle de dinleycilerin karşısına çıkacağım. Seçimden sonra çalışmalarıma daha da hız vereceğim. 

FERAT MEHMETOĞLU KİMDİR?

07.03.1979 yılında Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde doğdu. İlk ve orta dereceyi Hazro’da liseyi Diyarbakır’da tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da müzik ve sinema sektöründe bulundu. Uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra tekrar Diyarbakır’a yerleşmeye karar verdi. Sanat ve Medya alanında birçok alanda eğitim alıp yine bu alanlarda çalıştı. Müzik albümleri, belgeseller, reklamlar ve radyo-tv programları yaptı. Halen Diyarbakır’da yaşamakta ve profesyonel anlamda medya uzmanlığı yapmaktadır.

Diyarbakır’da günlük yayın yapan iki gazetede köşe yazarlığı ve 7 ayrı internet haberciliği yapan sitede de yazarlık yapmakta.

Sinema sektörünü Diyarbakır’a taşımak için girişimlerde bulunup, 2013 yılında “Sevgi Taşı” adlı sinema filmini Diyarbakır’a kazandırdı. Bu filmde Mustafa adındaki karekteri canlandırdı. Mustafa Sevgi Taşı filminin ikinci erkek oyuncusudur. Sevgi Taşı adlı sinema filminde jenerik müziğini seslendiren Ferat bu alandaki başarısını da kanıtlamış oldu. Halen İstanbul ve Diyarbakır eksenli sinema projeleri için çalışmalar yürütmekte.

Diyarbakır’da Amed Tiyatro Festivali başladı Diyarbakır’da Amed Tiyatro Festivali başladı

Ferat’ın 2 adet müzik albümü bulunmakta. “Yedi yılın türküsü” ve “7Rengîn” 

Editör: Bekir GÜNEŞ