Gazete Emek- HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter’dan, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’a “İktidardan baskı gördünüz mü?” diye sordu. Demirtaş’ın ima ettiği bu baskıya dair Ankara’da bir akşam yemeğinde buluşan isimlere işaret ediliyor.

Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği paylaşımlarla AYM’nin baskı altında bulunduğunu belirtti. Demirtaş, şöyle yazdı: “Sayın Zühtü Arslan’ı, görev süresi dolmadan açıklama yapmaya davet ediyorum. Anayasa’nın 138’inci maddesine aykırı şekilde, iktidar tarafından bugüne kadar size hiç telkinde bulunuldu mu, baskı yapıldı mı?”

Demirtaş, tutukluluk incelemeleri, HDP’ye kapatma davası ve Hazine yardımına tedbir konulması gibi konularda AYM’nin baskı altında olup olmadığını da sordu.

ANKARA'DA BİR RESTORANDA GÖRÜŞTÜLER

Diken’in güvenilir yargı kaynaklarından edindiği bilgiye göre geçen ay Ankara’da HDP’yi doğrudan ilgilendirebilecek bir buluşma vardı. Bir restorandaki masada bir AYM üyesi, bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP’li siyasetçi yer aldı. Görüşmenin içeriğinin ‘HDP sonrası’ olduğunu belirten kaynaklar, akşam yemeğinin gizlilik içinde yapılmak istendiğini, ancak bunda başarılı olunamadığını belirtti. Masada HDP’nin kapatma davasının konuşulduğunun da altı çizildi.

DEMİRTAŞ'TAN AYM BAŞKANINA KRİTİK ÇAĞRI

Bu görüşme iktidarın, muhafazakâr Kürt seçmenin oy verme davranışlarını etkilemeye yönelik yeni bir hazırlığı olabileceği gözden kaçmamalı.

Masadaki isimlerden ikisi sorularımıza yanıt vermezken, üçüncü isim yorum yapmayacağını belirtti.

DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI

Demirtaş Kobani davasında da İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile bir dizi görüşmeler yapıldığını ve bunların tıkandığını öne sürmüştü.

Diken’in 29 Kasım 2022 tarihli haberinde, Öcalan’ın cezaevi yönetimine avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği aktarılmıştı.

Diken’e konuşan Adalet Bakanlığı kaynakları bilgiyi doğrularken, Öcalan’ın bunda ısrarcı olduğunu belirtmişti. Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez de sağlıklı bilgi alamadıklarını, ama Öcalan’ın böyle bir tavır takınmış olabileceğini belirtmişti.

DEMİRTAŞ AYM BAŞKANINA SESLENMİŞTİ

13 Şubat'ta görev süresi sona erecek Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a seslenen Demirtaş, ''Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Zühtü Arslan’ı, görev süresi dolmadan açıklama yapmaya davet ediyorum. Anayasa’nın 138. maddesine aykırı şekilde, iktidar tarafından bugüne kadar size hiç telkinde bulunuldu mu, baskı yapıldı mı?'' ifadelerini kullandı. 

''İHLAL YOK DEDİNİZ, AİHM'DEN DÖNDÜ''

AYM'nin Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın ihlal başvurularını reddettiğini ancak 'ihlal' kararlarının AİHM'den döndüğünü hatırlatan Demirtaş, ''AİHM kararlarının uygulanmamasına yıllardır sessiz kalıyor, başvurularımızı da karara bağlamıyorsunuz. Baskı gördünüz mü, tehdit edildiniz mi?'' diye yazdı. 

ARSLAN'A ZOR SORULAR

Demirtaş paylaşımlarının devamında Zühtü Arslan'a şu soruları yöneltti:

''HDP kapatma davası ve hazine yardımına tedbir konulması hususlarında mahkemenize baskı yapıldı mı? Telkin ya da tehdit aldınız mı?

Benim son tutukluluk başvurum üç buçuk yıldır önünüzde bekliyor. Karar vermemeniz için size baskı yapıldı mı? Halen vermediğiniz kararlar ve verdiğiniz yanlış kararlarla tek adam rejiminin inşasında rol aldığınızın, vebale girdiğinizin farkında mısınız?

Kavala ve Gezi dosyalarında verdiğiniz ve vermediğiniz kararlar nedeniyle yol açtığınız yıkımın, adaletsizliğin farkında mısınız? Vicdanınız rahat mı, huzur içinde uyuyabiliyor musunuz?

Sayın Zühtü Arslan, yarın bir gün emekli olduktan sonra konuşmaktansa gerçekleri şimdiden açıklayarak, son anda bile olsa onurlu bir duruş göstermeyi düşünüyor musunuz?''

''HESAP SORULACAĞINI BİLMENİZİ İSTİYORUZ'' 

Demirtaş son olarak ise ''Sayın AYM Başkanı, biz burada rahat uyuyoruz çünkü suçsuzuz, vicdanımız rahat. Hiçbirinize hakkımızı, milyonlarca insanın hakkını helal etmiyoruz ve günü geldiğinde tüm kumpas davalarının sorumlularından, hukuk önünde hesap sorulacağını bilmenizi istiyoruz'' ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Diken

Editör: TE Bilişim