Gazete Emek- DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan tarafından  Y tipi, S tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerin izolasyonun, tecridin ve hak gasplarının arttığı yerler olduğunu belirterek kapatılmasını istedi

Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2 Mayıs 2024 itibariyle 329.151 mahpus bulunduğu ifade edilen açıklamada; “Bu mahpusların tutuldukları hapishane modelleri giderek insanı çürüten ve yok eden bir özellik barındırmaktadır. Türkiye'de 22 adet yüksek güvenlikli, 14 adet Y tipi, 7 adet S tipi olmak üzere toplam 43 adet "Kuyu Tipi" diye nitelendirilen hapishane vardır” denildi.
Son dönemde inşa edilen Y tipi, S tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerin sosyal izolasyonun, tecridin ve hak gasplarının artırıldığı yeni tip hapishaneler olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Bu hapishanelerde mahpuslar tek veya üç kişilik hücrelerde tutulmaktadır. Ayrıca havalandırma bölümü yoktur ve mahpuslar birbirini görmesin diye farklı saatlerde ve günde sadece 1,5 saat havalandırmaya çıkarılmaktadırlar.

Kamuoyunda "Kuyu Tipi" olarak bilinen bu hapishanelerin kapatılması ve ailelerine yakın hapishanelere sevk talebiyle açlık grevine başlayan Erzurum Dumlu 1 No'lu Cezaevindeki Cemil Kurt ve Alişan Gül 11 Mart'tan beri açlık grevindedir.
Sevk talebi kabul edilen Bolu F Tipi Cezaevindeki Nurettin Kaya da arkadaşları için sürdürdüğü ölüm orucunun bugün itibariyle 223. günündedir. Nefes almakta zorluk çeken ve 40 kiloya düşen Kaya'nın ağzının içinde yaralar oluşmuş, ayak ve elleri şişmiş, ağrıları dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

Güncel durumda tek talebi ailelerine yakın bir hapishaneye sevk olan mahpusların yaşamları hiçe sayılarak yetkililer tarafından aylardır hiçbir adım atılmamakta, keyfi ve hukuksuz sürgünde ısrar edilmektedir.

Adalet Bakanlığını, Cemil Kurt ve Alişan Gül'ün ailelerine yakın bir hapishaneye sevk taleplerini bir an evvel kabul etmeye; Y tipi, S tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerdeki tecrit sisteminin ortadan kaldırılması için adım atmaya ve bu tarz hapishaneleri kapatmaya çağırıyoruz."

Mersin’de gözaltına alınan 9 genç tutuklandı Mersin’de gözaltına alınan 9 genç tutuklandı


Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan