Gazete Emek - Yeneroğlu, il bazında ise iş birliği modellerine açık olduklarını ifade etti.

 Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “ittifak içinde ittifak” formülünü yeniden gündeme getirerek “Üç parti ayrı ayrı seçime girdiğimiz zaman en fazla 3-4 milletvekili çıkartılabiliyor.

Ancak biz bir araya geldiğimiz zaman mecliste 30-40 milletvekili ile temsil edilme imkânımız var” demişti.

Saadet Partili yetkililer üç parti arasında ittifakla ilgili teknik çalışmanın devam ettiğini belirtirken, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, ittifak konusuna yönelik T24’ün sorularını yanıtladı. 

 DEVA Partisi olarak daha önce en az 41 ilde kendi logolarıyla seçime gireceklerini söylediklerini hatırlatan Yeneroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“DEVA’NIN ADINI ANARAK YAPILAN AÇIKLAMALARA ŞAŞIRDIK”

 “Ülke çapında başka bir siyasi partinin bünyesinde seçime girmemizin söz konusu olmayacağını da vurgulamıştık. Bu anlamda başka partilerden DEVA'nın adını da anarak yapılan açıklamalara doğrusu şaşırdık. DEVA Partisi’nin şu anda takip ettiği süreçle örtüşmüyor. Herhangi bir partinin adını zikrederek konuşmam doğru olmaz, ben sadece DEVA Partisi’nin pozisyonunu belirtebilirim. En az 41 ilde kendi logomuzla seçime girecek şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ancak diğer yandan başka siyasi partilerle farklı farklı illerde iş birliğine açık olduğumuzu da belirtmiştik. Eğer kastedilen ülke çapında başka bir siyasi parti şemsiyesi altında seçimlere girmek ise bu bizim açımızdan söz konusu olmayacak bir durum. Aylar öncesi bunu genel merkez yönetim kurulu kararımız olarak açıkladık zaten.

 “İŞ BİRLİĞİ ÖNERİLERİNE AÇIK OLDUĞUMUZU DA İFADE EDİYORUZ”

 Bu çerçevede farklı siyasi partilerde bizimle iş birliği önerilerine açık olduğumuzu da ifade ediyoruz. Örneğin biz A ilinde bir veya birkaç siyasi parti ile birlikte hareket edebilir, ortak aday belirler ve destek verebiliriz. Bunun karşılığında da söz konusu siyasi partilerin, güçlü olduğumuz illerde adayımıza desteğini bekleriz. Hangi illerde ortak çalışmalar yapılabileceğine dair teknik çalışmaları zaten çok ilerlettik. Ancak iş birliği modellerinde netice alamama durumunu da göz önünde bulundurmalıyız ve ona göre hazırlıklarımı sürdürüyoruz.”

 ÜÇLÜ İTTİFAK İDDİASI CHP’DE DİKKATLE İZLENİYOR

 Kulislerde bir süredir Saadet, Gelecek ve DEVA partilerinin seçim sonrasında Meclis’te grup kurmak istediği ve bu nedenle CHP listelerinden en az 20’şer vekil istediği iddiaları dillendiriliyordu. Bu nedenle Karamollaoğlu’nun Gelecek ve DEVA partilerine yaptığı ittifak çağrısı, CHP tarafından da da dikkatle izleniyor. CHP’li yetkililer, üç parti arasında şekillenmesi muhtemel ittifak modelinin kendi listelerini de etkileyeceğine dikkat çekiyor.

 CUMHUR İTTİFAKI’NDA GENİŞLEME ÇABASI

 Millet İttifakı’nda bu gelişmeler yaşanırken Cumhur İttifakı’nda da genişlemeye yönelik temaslar sürüyor. Doğu ve Güneydoğuda muhafazakar Kürt seçmenin oyu için harekete geçen AKP, HÜDAPAR’la birlikte Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın genel başkanı olduğu Yeniden Refah Partisi’ne de ittifak teklifi götürmüştü. HÜDAPAR, Erdoğan’a desteğini açıklarken Yeniden Refah Partisi henüz bu konuda bir görüş belirtmedi. AKP’nin diğer yandan DSP’ye de teklif götürdüğü iddia edildi ancak DSP’nin bu teklife sıcak bakmadığı öğrenildi. AKP bunun yanı sıra Anavatan Partisi’ne de ittifak teklifi götürdü. AKP listelerinden Anavatan Partisi’ne milletvekili kontenjanı verilebileceği belirtilse de bu teklif başka bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Editör: Bekir GÜNEŞ