Gazete Emek - Mutabakat metnine göre, TİP dışındaki beş parti Yeşil Sol parti çatısı altında seçimlere girecek. TİP ise, 49 il ve 52 seçim çevresinde kendi listeleriyle girecek.

TİP'in 52 seçim çevresinde kendi logosuyla seçime gireceği ile ilgili gelen bir soruya Erkan Baş şu cevabı verdi:

ERKAN BAŞ: MÜCADELE BİRİKİMİMİZE GÜVENİYORUZ

Hedefimiz daha önce kazanamadığımız illerde kazanmaktır. Hedefimiz daha önce kazandığımız yerlerde kazanımlarımızı büyütmektir. Ve bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarda bakın seksen yedi seçim çevresinin seksen tanesinde herhangi bir kayıp ihtimali sıfırın altındadır. Hiçbir kayıp ihtimali yoktur. Burası tam mutabakatla sağlanmıştır. Kalan yedi seçim bölgesinde de mevcut durumu güçlendirmeye dönük bir arayış içerisinde olacağız. Biz kendimize güveniyoruz. Biz mücadele birikimimize güveniyoruz. En önemlisi halkımıza güveniyoruz. Göreceksiniz demek özgürlük ittifakı bu süreçten Güçlenerek, büyüyerek çıkacaktır. Bizim hiçbir tereddüdümüz yok. Zaten yarın akşam itibariyle milletvekili aday listelerine teslim edildiğinde tüm yurttaşlarımızın ben bütün kaygılarının ortadan kalkacağına inanıyorum."

AKDENİZ: YOLDAŞLIK NASIL YAPILIR GÖSTERECEĞİZ

Aynı konuda EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de "Bu süreçte azamı ölçüde bir çalışma yaparak en az kayıpla ve en güçlü sonuçla hep birlikte çıkacağız. Biz hepimiz birlikte çalışacağız. Hepimiz Emepliyiz, hepimiz HDP'liyiz, hepimiz Yeşil Sol Partiliyiz EHP’liyiz, hepimiz TİP'liyiz, hepimiz ve TÖP’lüyüz. Noktayı böyle koymuş oluyoruz. Bu süreçte yol arkadaşlığı nasıl yapılır Yoldaşlık nasıl yapılır, yeni bir siyaset olarak da bunu omuz omuza sahada göstereceğiz." şeklinde cevap verdi.

'TEK ADAM REJİMİNE SON VERMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Mutabakat metnini Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanı İbrahim Akın açıkladı ve şunları söyledi;

"Emek ve Özgürlük İttifakı olarak 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine ilişkin yürüttüğümüz çalışmalar belli bir olgunluğa ulaşmış bulunuyor. İttifak olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair tutumumuzu 22 Mart tarihinde yapmış olduğumuz basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugün de milletvekili seçimlerine nasıl katılacağımıza ilişkin tutumuzu netleştirmiş bulunuyoruz."

"Emek ve Özgürlük İttifakı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi milletvekili seçimlerinde de esas olarak tek adam rejimine son vermeyi hedeflemektedir. Türkiye'nin demokratik geleceğini inşa etmeyi hedefleyen ittifakımız, seçimlerden büyük bir halk desteği alarak çıkmayı, emekten, barıştan, demokrasiden yana güçlü bir meclis temsiliyetini sağlamayı amaçlıyor."

"Bu anlayışla yürüttüğümüz görüşmeler sorucunda ittifakımız içerisinde yer alan Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyon (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) seçimlere 81 ilde YEŞİL SOL PARTİ çatısından ortak listelerle katılmaya karar vermiştir."

"İttifakımız içerisinde yer alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise seçimlere 49 il ve 52 seçim çevresinde kendi listeleriyle girecek, diğer tüm il ve seçim bölgelerinde Yeşil Sol Parti’yi destekleyecektir. Varılan mutabakatta, tüm seçim bölgeleri tek tek incelenmiş, geçmiş dönemde HDP’nin kazandığı milletvekillikleri temel alınmış, hem oy sayısı hem de milletvekilliği bakımından bunun üzerinde bir kazanıma ulaşmak hedeflenmiştir."

"Bu değerlendirmeler sonucunda, milletvekili sayısını artırma hedefini gerçek kılacak bir yöntemde uzlaşıya varıldığını bildirmek isteriz. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak varmış olduğumuz bu ortak sonuç ve sizlerle paylaştığımız ortak seçim mutabakat bildirgemizle güçlü bir seçim kampanyası yürütmek üzere çalışmalarımızı yeni bir aşamaya taşımış bulunuyoruz."

"Bu kararımızın tek adam rejimine karşı sömürülen, ezilen halkların, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve bütün halk kesimlerinin, tüm bileşenleriyle birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkmasına hizmet edeceğine inanıyoruz."

"Bütün işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere ve halklarımıza hayırlı olsun."

ERKAN BAŞ: 'ÜÇÜNCÜ YOL İNŞA ETMEK İÇİN'

İbrahim Akın'In ardından TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuştu. "Emek ve Özgürlük İttifakı bu seçimlerin en büyük sürprizlerinden bir tanesini gerçekleştirecektir." diyen baş'ın konuşması şöyLe:

"Bugün hepimiz için son derece önemli, son derece heyecanlı bir gün. Uzunca bir süredir sürdürdüğümüz ittifak çalışmalarında çok önemli bir evreyi geride bırakmış bulunuyoruz. Zaten hem halklarımız hem kamuoyu yakından takip ediyor, biz Emek ve Özgürlük İttifakı’nı bir yılı aşkın bir faaliyetin, bir çalışmanın, bir tartışmanın üzerine Türkiye’de 3’üncü yol inşa etmek için; siyasette sesi bastırılmak istenen, susturulmak istenen, yok sayılmak istenen milyonların siyasi iradesini güçlendirmek ve onları siyasete katmak, siyasete özne kılmak için çok uzun perspektiflere sahip bir ittifak inşa etmiştik. Başından bu yana aynı şeyi söylüyorduk: Seçimlerden önce, mümkünse seçimler sırasında ve en önemlisi seçimlerden sonra ülkemizde eşitliğin, özgürlüğün, barışın, adaletin güçlenmesi, kalıcılaşması ve tüm yurttaşlarımızın huzur içerisinde mutlu yaşayabilecekleri bir ülkenin inşası için Emek ve Özgürlük İttifakı’nın varlığı bir güvence demiştik."

"Bu kararlılığımız, inadımız, mücadele birlikteliğimiz bugün biraz daha kuvvetlenmiş durumda. Biz seçim ittifakı olarak da Emek ve Özgürlük İttifakı’nı ilan etmiş durumdayız ve önümüzdeki sayılı günlerde de en iyi sonucu alabilmek, Türkiye’yi bu tek adam rejiminden kurtarmak ve ikinci yüzyılı hepimiz için güçlü, kararlı ve geride kalan dönemde yaptığımız bütün hataları, geride kalan dönemdeki eksikleri bir daha yaşamayacağımız bir ülke olarak inşa etmek için güç birliğimizi, ittifakımızı görev ve sorumluluğa hazır hale getirdiğimiz düşünüyoruz."

'TİP 52 SEÇİM BÖLGESİNDE SEÇİME GİRECEK'

"Kamuoyunda çokça tartışıldığı için bir cümle ile geçeceğim. 87 seçim bölgesi var Türkiye’de. TİP bu seçim bölgelerinin 52 tanesinde seçimlere katılacak. Özellikle vurgulamak istediğim bir şey var: Çok ayrıntılı çalışmalar neticesinde sadece 7 seçim çevresinde, daha önceki seçimlerde HDP’nin milletvekili seçildiği bölgelerde TİP seçimlere girecek. Bu şöyle de yorumlanabilir: Aslında 87 seçim çevresinin 80’inde tam mutabakat sağlanmış durumda. Bu son derece önemli bir gelişmedir. İnanıyoruz, görüyoruz, sokaktaki yansımasını hissediyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı bu seçimlerin en büyük sürprizlerinden bir tanesini gerçekleştirecektir."

"Bize dönük beklentilerin farkındayız, bu beklentilerin üstünde bir başarıyla bu seçimlerden çıkacağımıza inanıyoruz. Tüm yurttaşlarımızı Emek ve Özgürlük İttifakı’nı büyütmeye, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı güçlendirmeye ve bu ülkeyi bu tek adam rejiminden, bu ucube sistemden kurtarma mücadelesinde bize destek olmaya çağırıyoruz. İnanıyoruz ki Emek ve Özgürlük İttifakı’yla birlikte zafer kazanacağımız bir yürüyüşe başlıyoruz. Hepimizin zaferi şimdiden kutlu olsun."

ERCÜMENT AKDENİZ: 1 MAYIS'I 14 MAYIS'A BAĞLAYAN POLİTİKYI TÜRKİYE’DE GÖSTERECEĞİZ.

Erkan Baş'ın ardından konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de şöyle konuştu:

"Kalan 36 günde bizi bir araya getiren şey bu memleketin çocuklarının gece yatağa aç girmesidir. Annelerin, çocuklarının beslenme çantasına ne koyacağım diye düşünmesidir. Kadına yönelik şiddettir. Kendi iradesini özgürlüğünü, memleket yönetimine de taşıyacak kadınların iradesidir. Emekçiler ‘daha çok çalışıyoruz ama daha çok yoksullaşıyoruz, daha çok çalışıyoruz ama geçinemiyoruz, başımızı koyacak konut bulamıyoruz, pazara çıkamıyoruz’ diyor. Bu tabloyu yıkmak için bir araya geldik. Biz sadece seçim değil, mücadele ittifakı olarak doğduk. 14 Mayıs günü emekçilerin taleplerinin meydanlara döküldüğü, tarlalarda, milyonların taleplerinin mücadele gününe çevireceğiz. 1 Mayıs'ı 14 Mayıs'a bağlayan politik gösteriyi tüm Türkiye’de göstereceğiz. Bizim ittifakımızın farkı budur, çağırımız budur."

BARIŞ KAYAOĞLU: BİRLİKTE KAZANACAĞIMIZA İNANIYORUZ

Sosyalist Meclisler Federasyonu Genel Başkanı Barış Kayaoğlu da şunları söyledi:

Tehditlerle ve korku imparatorluğunun yaratma çabası nafiledir. Bugün bu tablo bunun göstergesidir. Emek ve özgürlük ittifakı bu korkuyu tarihin çöplüğüne atacaktır. Söylenecek her söz söylenmiştir bize göre. Emek ve özgürlük ittifakı kendinden emin ve kararlı adımlarla da yoluna devam ediyor. 14 Mayıs ta parlamentoda en geniş kesimi en geniş milletvekili ile temsil edilecektir. Tüm emekçilere, inanlara, kadınlara, gençlere, geleceklerini kazanmaya açan yeni bir süreç olacağına inanıyorum. Biz birlikte halklarımızla birlikte kazanacağımıza inanıyoruz.

PERİHAN KOCA: DEMOKRAKTİK CUMHURİYETİ İNŞA EDECEK OLAN YEGANE PROGRAM BURADADIR

TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Başkanı Perihan Koca da konuşmasında şunları söyledi.

"Emek ve özgürlük ittifakı olarak yan yana geldiğimiz andan itibaren kurucu bir sorumlulukla yola çıkıyoruz demiştik. Bugün geldiğimiz aşamada güçlü bir seçim kampanyası koşullarını yeni bir aşamaya taşımış bulunmaktayız Bugün içinde bulunduğumuz siyasal ve toplumsal enkaz emekçi sınıflara var edilen yoksulluk ve özgürlük sorunu öyle yumuşak geçiş programlarıyla kriz aşamasını geçmiş bulunuyor. İlk günden ifade ettiğimiz gibi yan yana geliş sebebimiz sadece saray rejimini tarihin çöplüğüne göndermek değil, saltanat makamlarına tümüyle karşısına alan bir programla geliyoruz. Çünkü halklar lehine olacak bir süreç, radikal dönüşümlerle olabilir. Bizler işçi ve emekçilerin haklarını güvence altına alan çözüm gücümüzü ifade etmiş oluyoruz. Memleketi yeniden kuracak olan demokraktik cumhuriyeti inşa edecek olan yegane program buradadır."

SANCAR: İKTİDARI GÖNDERMEK YETMEZ AMA DÜZEN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ŞARTTIR

Basın açıklamasında son konuşmayı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı ve şöyle konuştu:

"Ülke tarihinin en derin krizlerin yaşandığı dönemdeyiz. Bu dönemden çıkış için en geniş mücadele ortaklığını oluşturma gerekliliği hepimiz için acildir. Bu tespitlerle yola çıkmıştık ortak mücadele temelinde yeni başlangıcı sağlama ve bu düzeni değiştirme ilkeleriyle bir araya gelmişti. Tartışmalar titizlikle görüşüldü, ortak fikirlerle bir yol bulmaya çalıştık ve bu yolda nihayet bulduk. Mücadele ortaklığı olarak başlayan ittifakımız, seçimlere dönük bir birlikteliğe dönütü. Cumhurbaşkanlığına yönelik tutumuzu paylaşmıştık, parlamentoya ilişkin tutumuzu sizlere sunduk."

"Zorlu bir dönemden geçtiğimizi biliyoruz. Ülke çok boyutlu krizlerle baş başadır. Bu kriz toplumlun en yoksul kesiminin üzerine çökmüştür. Bizler. Bu enkazı kaldırmak, bu yıkımı ve çöküşü onarmak ve emeği ezilenlerin dışlananların iradesiyle yeni bir inşa dönemi başlatmak hedefindeyiz. Geçtiğimiz haftalarda çeşitli tartışmalar yaşandı, ittifaka yönelik eleştiriler yapıldı. Biz bu eleştirilerin hepsini dikkatle izledi, titiz bir çalışma yürüttük. Şimdi yolumuza bu çalışmanın ürünü olan yeni bir aşamaya geçerek devam ediyoruz. Elbette eleştiriler olacaktır, bunlardan ders çıkarmak bizim görevimizdir. Kaygılar varsa bunları giderme hepimizin omuzlarındadır. Böyle bir ortak irade ortaya çıktığına inanıyoruz. Bütün dönemi geride bırakma önümüze bakma zamanıdır."

"İktidarı göndermek yetmez ama düzen değişikliği için şarttır. Düzenin değişmesi dediğimiz sömürüye, savaşa dayalı bu rejimin artık tarihin çöp sepetine gönderilme gereğidir. Bizler üçüncü yol siyasi ile demokratik cumhuriyeti inşa etmek için geliyoruz."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: Bekir GÜNEŞ