Gazete Emek-Siyaset yerel seçim atmosferine girmişken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart'ta yaptığı "Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle bu seçim son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak" açıklamasının yankıları sürüyor. Bu demecin ardından Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'a "Ayrılamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz" çağrısı gelirken, AKP üst yönetimi de Erdoğan'ın bu sözleriyle siyaseti bırakmayı değil, yeniden adaylığı için yasal engeli işaret ettiğini belirtmiş ve anayasa değişikliği vurgusu yapmıştı.

AKP kulislerini en yakından takip eden gazeteciler arasında yer alan Nuray Babacan, GazetePencere'de bugün yayımlanan "AKP’liler Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti" başlıklı yazısında, son kulis bilgilerini aktardı.

Babacan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Erdoğan’ın yeniden adaylığının yolunun açılması için partide tartışılan formüle göre, 2028 Mayıs ayında yapılması gereken seçimlerden bir yıl önce TBMM’nin seçimlerin yenilenmesi kararı alınması için teklif verilecek.

PARMAK HESABI!

Anayasa’ya göre TBMM’nin seçim kararı alabilmesi için 360 milletvekilinin desteği gerektiğinden “kimlerden destek alınabilir” sohbetleri yapılıyor. Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı bu kararın alınmasına yetmiyor. Ancak, parti kurmayları, “Seçimlerin yenilenmesi gündeme gelirse muhalefetin de destek vereceğini düşünüyoruz. Seçimden kaçamazlar” yorumunu yapıyorlar.

KİM NE YAPAR?

Partililer, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması için TBMM’ye MHP ile birlikte ortak bir teklif sunabileceklerini dile getiriyorlar. Muhalefet, bugünden bu topa girmiyor. Mevcut duruma göre, AKP ve MHP’nin toplam sandalye sayısı 313. İYİ Parti’nin destek vermesi durumunda bu sayı 351’e ulaşıyor. HÜDA-PAR’ın 4, YRP’nin 4 sandalyesi bulunuyor. Bu partilerin de ortak hareket etmesi durumunda sayı 359 oluyor. Bazı bağımsız milletvekillerinin de desteği ile TBMM’nin erken seçim kararı almasının önü kıl payı açılabilir. Yapılan hesaplar şimdilik böyle.

Erdoğan: İsrail'le ticaret başta olmak üzere ilişkilerimizi kestik kesiyoruz Erdoğan: İsrail'le ticaret başta olmak üzere ilişkilerimizi kestik kesiyoruz

...AKP’liler, diğer yandan partileri ziyaret ederek yeni anayasa çağrısı yapmayı planlıyorlar."



 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: şilan