Gazete Emek - Gazeteci Fatih Altaylı hakkında sosyal medya paylaşımı ve YouTube kanalındaki programındaki sözleri nedeniyle iki ayrı soruşturma başlatıldı.

Altaylı, bugün İstanbul Adliyesi'ne gelerek, kendisine yöneltilen, 'suçu ve suçluyu övmek' ile 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamalarına karşı savcılığa ifade verdi. Prof. Dr. Celal Şengör de Altaylı'ya destek olmak için adliyeye geldi. 

YURTDIŞINA ÇIKMASI YASAKLANDI

Savcılık, ifadesini aldıktan sonra Fatih Altaylı'yı, yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şeklinde adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliğin'ne sevk etti. Nöbetçi hakimlik, Fatih Altaylı hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve haftada 3 gün karakolda imza atma şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verdi. Altaylı'nın avukatları, hakimliğin bu kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Kadıköy’de seçimi kaybeden Maçoğlu, Dersim’e dönüp arıcılık yapmaya başladı Kadıköy’de seçimi kaybeden Maçoğlu, Dersim’e dönüp arıcılık yapmaya başladı

SUÇLAMA 1: BAKALIM KİM ÜSTÜNE ATLAYACAK

Fatih Altaylı, X sosyal medya hesabından yaptığı, "Eline sağlık" şeklindeki paylaşıma ilişkin verdiği savunmada, olay günü reklam ajansı sahibi bir arkadaşıyla otururken, Ege Akersoy'un, İsmail Aydemir'e yumruk atmasıyla ilgili sosyal medyada bir çok paylaşım yapıldığını, kendisinin de bu paylaşımlardan sonra arkadaşına, "Şimdi bir tweet atacağım. Bakalım kim üstüne atlayacak" dediğini ve "Eline sağlık" şeklindeki paylaşımı yaptığını söyledi.

AMAÇ SOSYAL DENEY YAPMAKTI" 

Altaylı, ifadesinin devamında bu paylaşımının ardından mitinge katılan/katılmayan bir çok kişinin kendisine, "AKP köpeği, din düşmanı, siyonist köpeği" şeklinde hakaret etmeye başladığını belirtti. Altaylı, paylaşımında herhangi bir kişi ve kurum belirtmediğini, saldırıda bulunan veya saldırıya uğrayan şahısları tanımadığını, söz konusu tweeti atmasındaki amacın; tepkileri ölçüp, bunun üzerine bir sosyal deney yapmak ve sonrasında ise yazmak olduğunu ifade etti. Altaylı, amacına ulaştığında ise söz konusu tweeti sosyal medya hesabından sildiğini belirterek, belirli bir kişiye karşı söylenmiş övücü bir beyanının olmadığını, kimin ne anlamak istediyse onu anladığını kaydederek, üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi.

SUÇLAMA 2: ANKARA MİTİNGİ

Fatih Altaylı hakkındaki ikinci soruşturma ise YouTube kanalı üzerinden yaptığı programda, "Fatih Altaylı Yorumluyor: 12 Şehit" başlıklı konuşmasında, 24 Aralık 2023'te Ankara'da düzenlenen "İsrail ve PKK'ya lanet" isimli mitinge dair sözleri oldu. Altaylı, konuşması nedeniyle kendisine yöneltilen, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasına dair savunmasında ise, "PKK'yı lanetlemeyen, 12 şehit verdiğimiz gün şehitlerimize üzülmeyen kim varsa onlara karşı söylenmiş söz ve beyanlardır" dedi.

"BEYANLARIM PKK'YI LANETLEMEYENLERE YÖNELİKTİ"

Altaylı, söz konusu videoda, nereden geldiğini bilmedikleri görüntü ve videoları kullanmadıkları için, düzenlenen Ankara Mitingi'ne ait herhangi bir fotoğraf ve görüntüyü video içerisine almadıklarını kaydetti. Altaylı, bu nedenle miting ile ilgili ne tarz sloganlar atıldığına ve ya pankartlar açıldığına dair bilgisinin olmadığını ifade etti. 

Müştekilerin beyanlarını kesinlikle kabul etmediğini belirten Altaylı, savunmasının devamında, videonun baştan sona izlendiği takdirde duygusal bir konuşama geçtiğinin aşikar olduğunu kaydetti. Konuşmasının ve beyanlarının, mitingi düzenleyen veya katılanlarla alkası olmadığını kaydeden Altaylı, söz konusu konuşmayı, 12 askerin haince şehit  edilmesinden sonra üzüntü içerisinde yaptığını ve herhangi bir kişi ya da kurumu kast etmediğini ifade etti. 

Editör: Bekir GÜNEŞ