Gazete Emek-Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Urfa’nın Siverek ilçesinde halk buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya Kürt siyasetçi Leyla Zana, Siverek Barış Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem milletvekili Çağlar Demirel, DEM Parti Meclis (PM) üyesi Cemile Turhallı Balsak, DEM Parti Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı adayı Celaleddin Erkmen, DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu, DEM Parti Siverek Belediye Eşbaşkan adayları Yıldız Çetiner ile Ali Dursak’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Zana, ulusal birliğe işaret ederek “Bu sadece bir seçim oluşumu değildir. Bu dilini, kültürünü yaşayabileceğimiz bir oluşumdur. Bu bir halk oluşumudur. Ve sizin emeklerinizle bu aşamaya geldi. DEM geldi ve dem birliğimizi inşa etme demidir” dedi.

‘BÜYÜK HEDEFİMİZ YENİ BİR YAŞAM İNŞA ETMEK’

Erdoğan: İsrail'le ticaret başta olmak üzere ilişkilerimizi kestik kesiyoruz Erdoğan: İsrail'le ticaret başta olmak üzere ilişkilerimizi kestik kesiyoruz

Halk buluşmasında konuşan Kürt siyasetçi Leyla Zana, “Siverek halkı, sizinle ilk defa bu şekilde bir araya geliyoruz. Siverek siyasetin, sanatın, bilimin beşiğidir. Çocuklar bu toprakların nasıl büyük şahsiyetler doğurduğunu bilsinler” diyerek şunları söyledi:

“Bunlardan bazıları Faik Bucak’tır, Necmettin Büyükkaya’dır. Yılmaz Güney sinemada bize örnek oldu. Bir diğeri Kürt edebiyatını okullarda okutan Mehmet Uzun’dur. Hürmetle, minnetle kıymetli emekleriyle onları anıyoruz. Toplumu aydınlatan sizler de aydınlıkta olun. Bir diğeri de siyaset yürüten İbrahim Ayhan’dı. Bazı ölümler vardır ki çok zamansızdır. Takdir-i Allah onu bizden erken aldı. Bu büyük emeklerle buraya kadar gelindi. Bunları iyi korumak gerekiyor.”

İnsanlığın başlangıcından bu yana 5 bin yıldır yaşamın kadın emeğiyle örüldüğünü ifade eden Zana, “Bir yandan tarımla uğraşıyor kadınlar, bir yandan hayvancılık. Bir yandan çocuk bakıyor, bir yandan da yemek yapıyor. O nedenle ‘jin, jiyan, azadî’ diyoruz. Büyük hedefimiz yeni bir yaşam inşa etmek. Modern ve çağa uygun yeni bir yaşam inşa etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BİZ ONURUMUZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Kürt ulusal birliğine vurgu yapan Zana, sözleri şöyle sürdürdü:

“Şimdiye kadar kardeşler arasında birliktelik yoktu. Ancak bu Kürtlerin suçu değildi. O nedenle birlikteliği inşa etmek gerekiyor. Şu anda tüm partiler reklamlarını Kürtçe yapıyor. Allah o kadar kavim yarattı ki herkes birbirinden farklı. Kültürleri, dilleri, yaşamları farklıdır. Kürtlere kimlik, dil, tarih gerekmiyor diyorlar. Biz onurumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Kürtlere ‘Bizim gibi davranacaksınız’ diyorlar. Ancak Kürtler bunu kabul etmiyor” diye belirtti.

Zana, son olarak halka DEM Parti etrafında birleşme çağrısı yaptı.



 

Kaynak: MA

Editör: şilan