Gazeteemek- Van Büyükşehir Belediyesi’ne atana kayyum ve genel olarak bölgedeki belediyelere atanan kayyumların ilk icraatları kadın ve çocuğa dair ne varsa kapatmak oldu. Sadece Van’da Edremit belediyesinin açmış olduğu ücretsiz kreş ve gündüz bakım evi , Van Büyükşehir Belediyesine bağlı kadına yönelik şiddet acil yardım hattı, sığınma evi, Kadın Yaşam Merkezi gibi kadınların direk yaşamlarına değen kurumlar kapatıldı. Hatta kadın ile ilgili çalışmalara bakan müdürlüklerin başına erkekler getirildi. Bunun yanı sıra kadın zabıtalar görevlerinden alındılar kadın otobüs şoförlerinin çalışma yerleri değiştirildi. 

Geçenlerde bir basın toplantısında kayyuma bu kurumların neden kapatıldığı soruluyor ve cevap olarak gereksiz harcama deniliyor.  Kadın istihdamını artırmaya  , kadına yönelik şiddete karşı çalışan kurumlara harcanan para neden gereksiz olsun? Neye göre kime göre gereksiz? Belediye seçimlerinde işsiz kadınlar, şiddete uğrayan kadınlar oy vermiyor mu? Bu durumda olanlar bu hizmeti hak etmiyor mu? Belediye kime hizmet için vardır? Gereksiz harcama dediğiniz bu çalışma ne kadar çok kadının hayatını kurtarıyor farkında mısınız? Belediyeler kadınlara verilen hizmeti neden gereksiz görür?  Bu sorularda mı gereksizdir sizce? 

Belediyenin kanunen de yetişkinler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetleri uygulama sorumluluğu vardır. Belediye hizmet verdiği yerleşim birimindeki her bireye yönelik verimli hizmet vermek zorundadır. Belediyelerin görevleri sadece altyapı çalışmaları değildir. Ancak belediyeler erkekler tarafından yönetildiği için kadınlara yönelik hizmetler genel olarak yok denecek kadar azdır. Ne yasa uygulanır ne de kadın bakış açısı vardır çalışmalarında. Son zamanlarda başlayan kreş, sığınmaevi, acil yardım hatları, kadın istihdamını artıracak mesleki kurslar ve atölyelerin açılması ile kat edilen tüm yollardan geriye dönüldü. Van kenti bu gereksiz kapatmalarla nerdeyse 50 yıl geriye gitti. 

Belediyeler kanununa göre nüfusu 50 bini geçen belediyelerin sığınma evi açma sorumluluğu var. Yani Van kentinde en az 20 tane sığınmaevi açılması gerekiyor. Ancak sadece Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı bir tane sığınmeevi varken belediyelere ait olan tek bir sığınma evi de kapatılıyor. Bu hem kanuna  hem de sosyal devlet ilkesine aykırıdır. 

Belediye başkanları veya yerlerine atanan kayyumlar kanunları uygulamakla yükümlüdürler. Bu kentin ihtiyaçlarını gereksiz harcama diyerek yok sayamazlar. Mevcut çalışmaları sonlandıramazlar. Belediyelerin stratejik çalışma planları vardır. Bu çalışma planlarında yer alan kadınlara dair olan çalışmalar birden bire fes edilemez. Kayyumlar ciddi bir suç işlemektedirler. Gereksiz olan kadına çocuğa engelliye dair olan harcama değil, gereksiz olan bu zihniyet ve bu zihniyete hizmet eden uygulamalardır.