Sanırım ‘İçimdeki Yangın’ filmi kadar etkilendim bu Zer filminden. Filmin kurgusu, görselliği, senaryosu, replikler, konunun seçimi, konunun işleniş biçimi, semboller, karakterlerin seçimi her şey ama her şey mi bu kadar insanın vicdanına, yüreğine, zihnine dokunur. 


Heyecan, merak, hüzün, sevinç nerdeyse tüm duyguları bu film boyunca yaşadım. Film arasına kadar ki kısmında bir merak oluştu ancak film arası sonrasında tüm taşlar içime bir yerlere oturdu.  

Filmdeki her görüntü, her kelime, her harekette özel bir mesaj var. En az iki kez izlenmesi gereken bir film; çünkü her seferinde farklı bir mesaj görülecektir. Filmde oynayan kişiler de çok özel. İzlemeyenler için çok fazla filmi anlatmayacağım. 

4 Nisan Dersim katliamının yıl dönümünde bir Kazım Öz filmi olan Zer filmini Van’da izledim, hatta film ertesinde Kazım Öz ile olan söyleşiye katılma şansı yakaladım.  Kazım Öz’e bir takım sorular soruldu. 


Ben filmi izlerken en çok filmdeki her karakterin ve her olayın kurgu mu yoksa doğal çekim mi olduğunu merak etmiştim. Onu sordum. Filmin Yüzde 90’ının kurgu olduğunu öğrendim. Ayrıca başka bir izleyici ‘genel olarak Kürt sinemasında Kürtlerin mağdur olarak gözüktüğünü ve batıya Kürt meselesini anlatma dertleri içinde olduklarını ve bu filmin o bakış açısının dışında olması sebebi ile çok önemli bulduğunu belirtti ve salonun büyük bir kısmı buna katıldı. 

Ayrıca filmdeki tokat sahnesinin ‘Tunçeli’ mesajını verdiğini yine başka bir seyirci sayesinde öğrenmiş olduk. Kazım Öz’ün daha önceki Bahoz adlı filminde bu ülke içinde yaşayanların asimilasyon hikayelerinin anlatıldığını ve bu filmde de yurtdışında yaşayan Kürtlerin asimilasyonuna yer verildiği meselesi de konuşuldu. 

Söyleşi oldukça ufuk açıcıydı. Ancak çok daha önemlisi siz bu yazıyı okuyan herkese şu notu düşmeliyim bu hafta bu film ana akım gösterimi temsil eden Cinemaximum’da gösterime girecektir. İzleyelim izlettirelim ki Kürt sineması geniş halk kitlesine yayılsın ve bu yayılma izleyecek herkeste önemli bir etki yaratsın. 


İzleyipte etkilenmeyecek bir insanın olabileceğini hiç sanmıyorum. İyi seyirler.