Kürt siyasetinin artık seçim modundan çıkması lazım. Yani seçim eksenli bir anlayışı öncelik haline getirmemeleri gerekmektedir. Seçimler bir siyasi parti için önemlidir. Kendi güçlerini aldıkları oylar ile ispatlayabilirler.

Belki kimi noktalarda kendi partilerini sisteme muhatapta kabul ettirebilirler. Ama Kürtlerin siyasal mücadelesinde kimi öncelikleri vardır. Her zaman için kitlenizi diri tutmalısınız. Halkınızın diri kalması içinde moral ve motivasyona ihtiyaç vardır.

Bu ortamı da yaratacak olanlar siyasetçilerdir. Siyaset yapanların özellikleri de önemlidir. Bu durumda bu halk adına siyaset yapıyorsan onun gibi yaşamanı gerektiriyor. Onun yaşadığı acıyı hissetmen gerekiyor. Bu halkın ödediği bedel kadar bedel ödemen gerekiyor.

Ya da o ödenen büyük bedellerin anlam ve önemini hissetmen gerekir. Burada önemli bir boyut ortaya çıkmaktadır. Herkesin çok bahsettiği ama hiç dikkate alınmayan 'Emek' kavramanın içini doldurmak gerekiyor.

Belki bu, yaşamın her alanında böyledir. Neye çok emek verirseniz, onun kıymetini bilirsiniz. Yaşamda en fazla neye bedel ödüyorsanız ona vereceğiniz kıymet daha anlamlı ve fazladır. Siyaset ve yaşamın her alanında olgunluk başarıya götürür kimi istisnalar dışında.

Bakıyorum da Türkiye siyasetinde kim laf kalabalığı yapıyorsa, radikal söylemlerde bulunuyorsa o şahsiyet ve anlayışlar ön plana çıkıyor. Neden böyle radikal söylemlerle insanların duygularına hitap ettiklerini anlamada fayda var.

Bir siyasetçi neden tribünlere oynar. Neden sloganvari konuşur. Yanlış anlaşılmamalı sloganlar önemlidir ama bu sloganları atmak siyasetçilere düşmüyor. Çok açık söylemek lazım yaşamında ya da mücadelesinde zerre kadar emek yoktur.

Kendini o şekilde, içinde bulunduğu camiaya ya da partiye kabul ettirmek peşindedir. Artık bu tür kişilikler Türkiye'de ki tüm partilerin içinde yer edinebilmektedirler. Çünkü üretme ihtiyacı duyulmuyor. İki sloganla yada kelime oyunuyla birşeyler yaptığını zannediyorlar.

Belki çok güzel düşünüyor ama kendilerini bile ifade edemiyor. O durumda biraz yetenekle alakalıdır. Baştaki belirttiğimiz konulara gelmekte yarar var. Artık bölge siyasetinde kısmı bir sistem değişikliğine gitmek gerekiyor. Bu ağır ve zahmetli sürecin başarılı bir şekilde geçilmesi isteniyorsa ihtiyaç duyulan halka gitmek gerekiyor.

Kürt siyasetinin yapı taşının halk olduğunu vurgulamak gerekiyor. Şuanki suskunluk sadece 'OHAL' veya 'korkuyla' ifade edilemez. Bu durumun etkisinide göz ardı etmiyoruz. Gerçekten bu süreci olgunlukla taşıyacak insanlara ihtiyaç var. Zorlu ve zahmetli günlerden geçiyoruz. Ama herkes çok iyi bilsin ki bu zor ve zahmetli günler geçecektir. Önemli olan ilerde geriye bakıp bu yaşanan süreçten utanmamak lazım.