Gazeteemek- Mart ayı başında Van Edremit Belediyesi’ne atanan kayyum ‘sosyal devlet olmanın gereğini yerine getiriyoruz.’ diyerek Vangölü Sahil Bandı projesini hayata geçireceklerini Van halkına bildirdi.


 Edremit sahilinde bulunan tüm esnafın işyerleri kapatıldı, seyyar satıcılar uzaklaştırıldı, piknik için yapılmış kamelyalar kaldırıldı. Ancak Vangölü sahilinde bulunan otoparkı bile kapatan Polis Kampına müdahale edilmedi, Jandarma Gazinosunun işgal ettiği ve çok çirkin bir görüntü yansıtan yüksek kalın duvarlarına müdahale edilmedi, Karayolları, DSİ Kampı, Vali Konağı gibi kamu kurumlarının işgal ettiği en güzel kıyılara dokunulmadı. 

                                        Van Gölü Sahiline yapılan bant

Halkın faydalandığı yerler kapatıldı,  ağaçlar kesildi. Edremit’e betondan kocaman yapılan marina’nın yarattığı görüntü kirliliği ve betonlaşma bir yana, sahilin tamamına koca koca beton setler çekilmeye başlandı. Hepimizin gözlerinin önünde Vangölü’nün kenarında iklim değişikliğine gidildi, oradaki tüm flora katledildi. 

Pardon ama ‘sosyal devlet’ derken neyi kastetmiştiniz. Böyle yaparak devlet kurumlarında çalışanları mı sosyalleştiriyorsunuz? 

Halkın kullandığı yerleri yerle bir ederek, doğayı tahrip ederek, sahilin yıllardır sakini olan ağaçları keserek neyi sosyalleştiriyorsunuz? 

Sosyal devletten anladığınız nedir?

 
Yapılan açıklamalarda ‘altyapı çalışmalarına başladık’ diye bir cümle geçmektedir. Vangölü bu kentin tüm pisliğini içinde barındırmaktadır. 


Hala yeterli arıtma bulunmadığı gibi Van sahilinde olan Edremit, Mollakasım , Ayanıs gibi önemli yerleşim yerlerinin hala kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. 


Bu sahillerde bulunan Çimento fabrikası, Gebze Su sporları Klubü ve diğer tüm kamu kurumlarının kirli su atıkları direk Vangölü’ne verilmektedir. 


Vangölü bu kadar kirli iken, Vangölü’nün yüzeyinde her türlü dışkı, naylon, pislik varken biz halkın sosyalleşmesi için o pisliğin kenarını betonlaştırmak için altyapı çalışması yapılması nasıl bir mantıktır? 


Şamran kanalını temizleme ve peyzaj çalışması yaptık diyorlar ve halka kendini alkışlatıyorlar. Sizinle bu yazı eşliğinde Şamran kanalının son halinin fotoğrafını paylaşıyorum. 

                                                                Şamran Kanalının Son Hali


Vangölü sahil bandı çalışmalarının fotoğrafını sizinle paylaşıyorum. Belki Van’da her mevsim pırıl pırıl parlayan güneş sizin gözlerinizi görmez kılıyordur diye paylaşıyorum bu fotoğrafları.

Bu kentte yapılan halkı öncelemeyen çalışmalara karşı ses çıkaranın sesini kıs, basını sessizleştir, halkı korkut, en büyük değerimiz olan Vangölü’nün ölümünü bize izlet sonrada sizi bu sahil bandı ile sosyalleştireceğiz diyerek bize bunu dev bir proje gibi göster. 


Sana ses çıkaramayan basına ve militanlarına da kendini alkışlat. Sizin için yapıyoruz dediğiniz her şey bizim aleyhimizedir bu topraklarda.  


Van Şamran’ını pislik tıkamış, Vangölü pislikten ölüyor. Sen sahiline betonlaştırarak bant çeksen uzun vadede ne olacak?