Birleşik Krallık 4 Temmuzda parlamento ve siyasi iktidarın değişebileceği genel seçimlere gidiyor. Oyları postayla kullananlar, şimdiden, iki hafta öncesinden kullanmaya başladılar. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Labour/İşçi Partisinin az farkla hükümeti alabileceği tartışılıyor. Conservative/Muhafazakâr Parti 14 yıldır iktidarda ve son birkaç yılda eski puan aldığını söyleyebiliriz. Rusya/Ukrayna savaşında Britanya'nın Ukrayna'ya arka çıkması ve maddi manevî, askerî teknik her konuda yardım etmesi, muhafazakâr seçmende bile tepkiyle karşılandı. AB'den çıkmış bir Britanya devletinin, Ukrayna ile ilgilenmesini ve masraf yapmalarına hiçte sıcak bakmıyorlar. Bu durum, Conservative/ Muhafazakâr hükümeti zaten eleştirileri hedefi haline getirdi ve Labour/İşçi Parti merkezli muhalefetinde özellikle seçim sürecinde elini güçlendirdi. 

Birde, Conservative/ Muhafazakâr hükümetin başbakanının, her ne kadar Britanya'da doğmuş olsada İndian/Hindistan kökenli bir Başbakanı pek tercih etmeyecekleridir. Son yıllarda, temel tüketim ürünlerine zamların olması nispi olarak Britanya halkını biraz zorladığı için, bu seçimlerin ama muhalefetin lehine sonuçlanması bekleniyor. Britanya'da seçimler, Türkiye'deki seçimler gibi, altı ay öncesinde bayram ve şenlik havasında geçmiyor, devlet bütçesinden siyasi partilere para akıtılmaz ve milyonlarca sterlini bulan masraflar yapılmaz. Türkiye'de, seçimlere harcanan milyonlarca lirayla konut sorunu bile çözülür ama devletin malı deniz yemeyen domuz zihniyetiyle hareket edildiği için, halkın yaşamının nasıl olduğu düzen partilerinin umurunda bile değil. Britanya'da seçimler, demokratik bir ortamda geçiyor.

Kimse kimseye hangi partiye oy vereceksiniz diye sormaz ve bu ayıpsanır. Her siyasi görüş arasında saygı ve hoşgörü var. Devlet medyası, Türkiye'de ki yandaş medya gibi, mevcut hükümetin siyasi borazanlığını yapmaz ve siyasi partiler, iktidara gelip devletin imkanlarını kullanma gibi bir lükse sahip değiller. Yargı bağımsızlığı var ve adalet esas alınarak hareket ediyor. Britanya'da hangi parti kazanırsa kazansın, sosyal devlet politikası orta yolcu bir siyasetle, hiç bir sınıfa çok ayrıcalıklı davranılmadan ve her kesimi memnun edecek şekilde uygulanır. Ancak Labour İşçi Partisinin kazanması kısmen de olsa, halkçı ve toplumun ihtiyaçlarına daha çok cevap olacak bir siyasetle ediyor. Çünkü Britanya'da karma ekonomi politik bir sistem var, yani devlete ait mülklerde var ve bu mülkler halkın mülkü sayılıyor. Labour İşçi Partisinin kazanması, Britanya'da yeni bir siyasetin yolunu açabilir. Çünkü Labour İşçi Partisinin kendisini toplumcu politikada yeniden yapılandırması gerekiyor. Yani Tony Blair döneminde sağa kayan Partinin tekrar geleneksel sol çizgiye getirilmesi gerekiyor ve işçi sınıfı bizzat bunu istiyor. Muhtemelen koalisyon hükümeti kurulabilir ama mevcut Conservative Muhafazakâr hükümetin kazanma, çoğunluğu elde etme şansı düşük görünüyor. 

Selamlar